Foto: Shutterstock kolāža
Ja šķita, ka lielie konservēšanas darbi nu ir galā, tad nāksies mazliet sapurināt, jo atslābumam vēl nav pamata. Kamēr vēl ir iespēja, jāsteidz izmantot ražas pārpilnība un tas, ka cidonijas pieejamas tirgū, lai sagatavotu garšīgus ievārījumus, sīrupus un sukādes garajai ziemai. Lūk, dažas idejas no "Tasty" recepšu krājumiem!

Pirms ķerties pie sīrupu vārīšanas vai ievārījumu gatavošanas, cidonijas nomazgā, pārgriež uz pusēm un iztīra tām sēklotni. Cidonijas mizot nevajag – tās var vārīt ar visu miziņu. Turklāt, tā kā miza ir grūti dabūjama nost, tā sevi tikai apgrūtināsi. Pēc tam cidonijas sagriež vai sarīvē – pēc vajadzības. Ja tās izmanto sīrupiem, pietiks, ja tās būs šķēlītēs. Ievārījumiem un džemiem var noderēt sarīvētas cidonijas – tad būs vienmērīgāka un garšīgāka konsistence. Šķēlēšanas un rīvēšanas darbus uztici virtuves kombainam, aiztaupot liekas raizes.

Kad cidonijas sagatavotas konservēšanai, tad atliek tik ķerties pie darba. Ja gatavo sīrupu, zini, ka cidonijas būs jāapber ar cukuru un jāliek tām nostāvēties vismaz diennakti. Pēc tam sīrupu vāra, kā norādīts izvēlētajā receptē. Cidonijas noteikti vari pamēģināt iekonservēt kopā ar citiem augļiem, piemēram, ziemas āboliem, cietākiem persikiem, plūmēm, bumbieriem. Tāpat cidonijas labi garšos kopā ar ķirbjiem.

Ja no cidonijas spied sulu, tad pataupi to biezumus. Tie noderēs, lai izceptu garšīgu plātsmaizi vai kūku. Tāpat vari uztaisīt veselīgāku našķu versiju un pagatavot cidoniju sukādes. Par to, kas labs un veselīgs cidonijās, lasi te.

Cidoniju ievārījums

Foto: Shutterstock

Cidoniju ievārījums – veselīgs un gards našķis drēgnajiem rudens un ziemas mēnešiem.

Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups un ievārījums

Foto: Shutterstock

Cidoniju sīrups un ievārījums - "divi zaķi ar vienu šavienu".

Lasīt vairāk

Mīkstās cidoniju sukādes

Foto: Shutterstock

Mīkstās un gardās cidoniju sukādes iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās būs tik ļoti garšīgas, ka būs grūti pārtraukt ēst, tā apgalvo mūsu lasītāja Dace Auzenbaha, daloties ar savu noslēpumu, kā cidoniju sukādes pēc sīrupa atsulošanās pagatavot mīkstas nevis cietas un nesakožamas.

Lasīt vairāk

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock

Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

Lasīt vairāk

'Slinkais' cidoniju ievārījums bez augļu griešanas

Foto: Privātais arhīvs

"Pirms pāris gadiem, kad jau kādu nedēļu biju pavadījusi vakarus, griežot cidonijas ievārījumam, rokas jau bija jēlas, bet vēl neredzēju šim kaitinošajam darbam ne gala, ne malas, metu mieru un atlikušās cidonijas izmēģināju pārstrādāt pēc vienas savas fiksās idejas. Izdevās! Tā nu vairs neķēpājos ar cidoniju smalcināšanu, bet ievārījumu vāru tikai ar "slinko" metodi," pārbaudītu knifu iesaka mūsu lasītāja Līva Cielava-Pence‎.

Lasīt vairāk

Ābolu, aroniju - cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams ābolu, aroniju - cidoniju džems ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock

Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

'Ananasveidīgie' ķirbji

Foto: Shutterstock

'Ananasveidīgie' ķirbji un cidonijas pārvērš ierasto ķirbju garšu līdz nepazīšanai!

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Cidoniju džems - pankūkām, kūkām, maizītēm un tāpat vien našķējoties.

Lasīt vairāk

Vienkāršāk par vienkāršu: rīvētas cidonijas ar cukuru ziemai

Foto: Privātais arhīvs

"Katrs, kurš kaut reizi mēģinājis sagriezt gabaliņos lielāku daudzumu cidoniju, lai ziemā cukura sīrupā peldošos augļus izmantotu aromātiska un vitamīniem bagāta dzēriena pagatavošanai, zina, cik laikietlilpīgs un nogurdinošs ir šis darbs. Jau vairākus gadus es no šī nepatīkamā pienākuma izvairos pavisam vienkāršā veidā, cietos augļus sarīvējot," – pārbaudītu cidoniju ieburkošanas veidu atklāj mūsu lasītāja Lelde.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!