Foto: Shutterstock un no Kristīnes Makas personīgā arhīva
"Mmmm... Neatceros, kad ir bijis tā, ka pēc vārīšanas "apgaršoju" ne tikai karoti, bet arī šķīvi un pat katlu ar krējumlaižas palīdzību," par gardo recepti smej brocēniete Kristīne Maka, kura meistarīgi izmēģina dažādas receptes.

"Šis pārspēj visu," saka pieredzējusi ēst gatavotāja, "kā kaimiņu Dainis teica nogaršojot – tu mani esi uzsēdinājusi uz šīm mērcēm." Arī pati viņa vairs nevar iedomāties, kā ēst kaut ko grilētu, ja pa rokai nav asās jāņogu mērces.

11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 ljāņogas (rudenī var izmantot brūklenes)100 gvīnogu kauliņu eļļa400 mlsarkanvīna etiķis400 gbrūnais cukurs2 TKsāls4 gab.lieli sarkanie sīpoli5 gab.lielas ķiploka daivas5 gab.lieli čili0.5 TKKajēnas pipari50 gingvera sakne3 TKGaram masala

Sagatavošana

1

Katliņā (ar vāku) karsē jāņogas. Tās pēc karsēšanas izberž caur sietiņu (lai nebūtu sēkliņu. Kaut gan var ēst arī ar visām. Bez – būs lejamā konsistence).

2

Pa to laiku aizskrien uz siltumnīcu pēc 5 čili. Samizo 4 lielus sarkanos sīpolus. To visu sagriež.
Tad liek citā katliņā eļļā cepties sīpolus ar čili (ja slinkums skriet uz siltumnīcu, var arī iztikt ar aso paprikas pulveri, kādu tējkaroti divas, sajauktu ar gramu Kajennas piparu vai bez tā, ja šķiet, ka būs par asu).

3

Paralēli liek atsevišķi sildīties apmēram 5 daiviņas sagriezta ķiploka ar 200 g sarkanvīna etiķi, silda, līdz "uzsit burbuli", tad noliek malā.

4

Kad sīpoli 10-15 minūtes karsējušies, liek klāt 300-400 g brūnā cukura, 2 tējkarotes sāls, 2-3 tējkarotes "Garam Masala" garšvielas un sasmalcinātu ingveru.

5

Kad cukurs izšķīdis, liek klāt caur sietu izberztās jāņogas (kauliņi paliek aiz borta) un ķiplokus, kas karsējušies etiķī (no paralēlā katliņa), ar visu etiķi. 3-5 minūtes visu kopā karsē, pievienojot vēl atlikušo sarkanvīna etiķi. Var arī sablendēt, tikai nepārcensties, lai paliek kāds redzams čili gabaliņš vai vismaz sēkliņa.

6

Ātrajā variantā jāņogas veselas, nekarsētas liek šajā beigu stadijā.

7

Visu vāra 30 līdz 40 minūtes, ik pēc mirkļa nosmeļ putas (un, protams, ātri tās notiesā).

8

Vēl pēc minūtēm desmit lej burciņās, pudelītēs (Kristīne ātrai lietošanai un kaimiņu pacienāšanai salej mērci izlietotajās etiķa pudelītēs).

"Teikšu kā ir – mērce pagrabā labi saglabājas," saka saimniece, "reiz, kārtojot pagrabu un meklējot, ko likt galdā dzimšanas dienas viesiem, atradām burciņu no pagājušā gada. Bija izcila!"

Viņa iesaka šo "brīnumu" likt nedaudz klāt šašliku marinādei. Ir gardi, kad gaļu marinē tikai šajā mērcē. Bet ja tā mazāk pagatavots – tikai piešpricei uz jau ceptas gaļas vai grilētiem sieriem, dārzeņiem. Tāpat – pie parastajiem čipsiem un siermaizēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!