Fоtо: Shutterstock
Vasarā pienāk tas mirklis, kad ogulāji sapošas un sakarina sev ogu krelles. Visgreznākās, smalkākās un pērlēm līdzīgākās tiek tieši jāņogulājiem – medaini dzeltenas, klasiski sarkanas un saldo ķiršu tonī. Izcilas un gleznas, lai būtu lielisks rotājums kūkām un pektīna bagātas, lai ievārījumos un sīrupos sagaidītu nākamo sezonu.

Jāņogām, gluži kā pujenēm, vēl jāgaida savs īstais brīdis, jo citas sugas māsas – zemenes un avenes, kā arī brālēns ķirsis tiek slavināti krietni vairāk. Moderni būtu teikt, ka viņiem ir labāks PR. Taču jāņogas ir pelnījušas tādu pašu uzmanību un aplausus kā zemenes! Galu galā, krāsa abām vienāda! Jāņogas piedevām ir krietni izturīgākas par zemenēm. Runājot par pektīnu, kas atrodams abās ogās, jāņogas iekabina tā, ka maz neliekas. Pateicoties tam, no jāņogām gatavotā kūka pēc izcepšanas skaisti saželēs bez palīglīdzekļiem, bet uz ziemu gatavotie ievārījumi iztiks bez speciālā ievārījuma cukura.

Ja radi un draugi piedāvā jāņogas, tad šo dāsno piedāvājumu nekādā ziņā nevajag laist garām! Jāņogas ir Latvijas vīnogas – smukos ķekaros un, ja vajadzīgs, var arī vīnā pārvērst! Kāpēc gan jāņogu ķekaru plūkšana ir mazāk populāra par vīnogu? Ķekars paliek ķekars!

Dekorācijas kā kūkām, tā desertiem

Fоtо: Shutterstock

Brīdī, kad ķekari saplūkti, tie jāliek seklā kastītē vai maisiņā vienā kārtā, tā , lai tie nesaskartos. Ja jāņogu ķekari tiek likti vairākos stāvos, tad pa vidu vajag likt cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Ziemā šādi sagatavoti ķekari pārtaps izcilos dekoros, jo atkūstot tie nezaudē ne kripatiņu no sava vasaras skaistuma. Vienkārši perfekti!

Gardais ogu pīrāgs

Fоtо: Shutterstock


Jāņogas var izmantot gandrīz jebkurā pīrāgā un tartē, kur minētas jebkādas citas ogas. Jāņogām vienīgi noderēs papildu cukurs, jo tās ir samērā skābas.

Ogu karuselis vasarai un ziemai

Fоtо: Shutterstock


Jāņoga ir lieliska bāze jebkuram ievārījumam, tā labi draudzējas gan ar dārza karalieni zemeni, gan maigo aveni, šerpo kazeni, intensīvo upeni un citām ogām.

Pikantā jāņoga

Fоtо: Shutterstock


Jāņoga spēj būt arī reibinoši pikanta un likt mēlei raisīties. Jā, te runa ir par dažādiem jāņogu uzlējumiem, liķieriem un vīniem.

Želejas spēks

Fоtо: Shutterstock


Jāņoga ir oga, kura pie pirmās izdevības ar cukuru metīsies pārvērsties želejā, tādēļ šo īpašību vajag steigt izmantot, pagatavojot želejas burciņas uzglabāšanai, lai uz valsts svētiem var uz kūkas veidot valsts karogu, uz Ziemassvētkiem cept dubultos cepumus ar želejas sirsniņām, vai vienkārši tūlīt un tagad pagatavot panna cotta desertu!

Omes ogas

Fоtо: Shutterstock


Jāņogas bieži dēvē par omīšu ogām, gluži kā flokšus un pujenes par vecmāmiņu puķēm. Pēdējie divi piedzīvo renesansi, tas liecina tikai to, ka arī jāņogas drīz tādu piedzīvos. Un, ja jau omītes oga, tad plātsmaize ar sviesta drumstalām ir legāls un ātrs veids, kā aizceļot bērnībā, kur ome velk no krāsns drupačmaizi.

No uzputeņiem līdz smūtijiem

Fоtо: Shutterstock


Pateicoties intensīvajai garšai un krāsai, jāņoga ir laipni aicināta piedalīties gan uzputeņu, gan ķīseļu, gan dažādu kokteiļu tapšanā

Un citi jāņogu varoņdarbi


Jāņogas nav nekādas saldās meičas. Viņas ir kā meitenes, kas stājas Zemessardzē un spēj paveikt to pašu, ko puiši! Jā, viņas ir lietderīgas kūkās, kēksos, desertos, bet vienlīdz labi pilda arī gaļas iemarinēšanas lomu, jāņogas palīdz iemarinēt arī gurķus un pašas pārtapt pikantos čatnijos.

Atliek tikai izvēlēties gardāko un pagatavot! Lai laba ogošana!

Gandrīz buberts ar ogu ķīseli

Fоtо: DELFI

Ja nav laika, lai pagatavotu bubertu pēc omītes receptes, var izlīdzēties ar kukurūzas biezputru. Šī recepte ir īstens komforta ēdiens, kas liek aizmirst raizes un izbaudīt katru kumosu.

Lasīt vairāk

Pēdējo vasaras ogu želeja

Fоtо: Ieva Berga

No mammas dārza, no paša dobes vai no tirgus – augusts nevienu ar tukšām somām mājās nelaiž. Ja mājās ir kaudze ar sulīgām vasaras beigu ogām – jāņogas, ķirši, avenes, mellenes, upenes, tās jau nāk pārgatavas. Vasaras ogu želejai – pats labumiņš. Ziemā īsts kārums pie pankūkām vai uz apceptas baltmaizītes, nerunājot par kūku cepšanu, kad devīga želejas kārta pa vidu starp krēma kārtām kūkai dod savu sulīgo vasaras ogu garšu.

Lasīt vairāk

Jāņogu kūka ar bezē un mīklas drumstalām

Fоtо: Shutterstock

Garda jāņogu laika kūka ar bezē un zeltainām mīklas drumstalām. Vari to cept gan veidnē ar noņemamām malām, gan plātsmaizes formā.

Lasīt vairāk

Biezpiena – skābā krējuma kūka ar jāņogām un ķiršiem

Biezpiena un skābā krējuma kūciņa ar sezonā aktuālajām jāņogām un ķiršiem. Kūka ir pagatavojama 20 minūtēs, turklāt bez cepšanas un vārīšanas, bet vēl pāris stundas būs jāpaciešas, līdz to varēs celt ārā no ledusskapja, lai mielotos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Jāņogu želeja ziemai

Fоtо: Privātais arhīvs

"Jāņogu želeja noderēs kūku un citu kulinārijas izstrādājumu pildījumam, kā piedeva pankūkām vai vienkārši tāpat – uz maizes šķēles. Ātri un gardi, turklāt želeja saglabā košo krāsu. Recepte lieliska, vien precīzi jāseko priekšrakstiem," tā pārbaudītu jāņogu želejas recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: dievīgā vasaras ogu kūka ar bezē un kokosriekstu skaidiņām

Fоtо: Privātais arhīvs

Šī kūka vislabāk garšo ar "stiprajām" ogām un augļiem pildījumā, tādēļ upenes, jāņogas, avenes, rabarberi un plūmes būs vislabākā izvēle. Sulīgo ogu kūku vislabāk baudīt mazliet siltu, pasniedzot ar balto saldējumu. Recepti iesaka cēsinieku iecienītā konditore Evita Smilga.

Lasīt vairāk

Jāņogu kūciņas ar krēmsieru

Fоtо: DELFI

Spriganās jāņogas izcili sader ar maigo krēmsieru. Droši ļaujies garšu eksperimentiem, aizstājot skābenās ogas ar avenēm, upenēm vai ķiršiem.

Lasīt vairāk

Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize

Fоtо: DELFI

Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Brokastu putra ar sviestā karamelizētiem nektarīniem, ogām un kanēli

Fоtо: DELFI

Veselīgā brokastu putra garšos pēc "vēl vienas porcijas", ja to papildināsi ar sviestā karamelizēta nektarīna šķēlītēm, sulīgām dārza ogām, karoti maiga bezpiedevu jogurta un šķipsniņu kanēļa.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru

Fоtо: DELFI

Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.

Lasīt vairāk

Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci

Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.

Lasīt vairāk

Gurķi ar sarkanajām jāņogām

Fоtо: Shutterstock

Gurķi ar sarkanajām jāņogām - gardums ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Zemeņu un jāņogu džems

Fоtо: Shutterstock

Zemeņu un jāņogu sezonā šī ievārījuma gatavošana ir pašā laikā! Skābā un saldā balanss lieliski derēs dažādu saldo ēdienu gatavošanā.

Lasīt vairāk

Mini 'Pavlovas' kūciņas ar sezonas ogām

Fоtо: Shutterstock

Mazās "Pavlovas" kūkas būs vasarīga izvēle saldiem svētku mirkļiem. Papildini kraukšķīgo bezē ar putukrējumu un sezonas ogām, lai iegūtu gardumu, kas priecēs gan acis, gan izcili garšos.

Lasīt vairāk

Jāņogu kompots ar apelsīnu

Fоtо: Shutterstock

Gards jāņogu kompots ar mazu devu apelsīna. No dotajām sastāvdaļām sanāks viena trīslitru burka ar dzērienu.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar vārīto krēmu un jāņogām

Fоtо: DELFI

Kolēģi darbā jau atkal iesmies, ja atzīšu, kā tapa šis kārums, bet tā tiešām bija! Kaut ko gardu gribējās, tad nu no tā, kas ledusskapī bija, arī gatavojām. Ja vadīsies precīzi pēc norādēm, izdosies pagatavot īstenu vasaras gardumu, tikai rēķinies, ka katrs ēdājs gribēs papildporciju.

Lasīt vairāk

Skābēti gurķi ar jāņogām

Fоtо: Delfi Foto

Ziemas krājumiem var sagatavot vasarīgus skābētos gurķus ar jāņogām. Tie lieliski saderēsies ar gaļas ēdieniem. Dotie produkti piemēroti 1,5 l apjomam.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju salāti ar jāņogu želeju

Fоtо: Shutterstock

Ābolu - ķirbju salāti ar jāņogu želejas mērcīti.

Lasīt vairāk

Biezais jāņogu ķīselis

Fоtо: Shutterstock

Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!

Lasīt vairāk

Vasaras ogu pannakota ar grauzdētu griķu un griķu medus uzputeni un griķu pūslīšiem

Pavisam nedaudz medus un ēdiens gūst pilnīgi citu garšu. Pavāri to zina, tāpēc šoruden labprāt ļaujas eksperimentiem ar pašmāju griķu, viršu un meža aveņu medu. Viņus uz to īpaši aicinājis bitenieks Daugmales Jānis, kas šoruden sarīkoja 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietu. Tajā 12 restorānu pavāri rādīja katrs savu īpašo recepti.

Lasīt vairāk

Jogurta desertkūka bez cepšanas

Fоtо: Shutterstock

Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!

Lasīt vairāk

Jēra stilbiņi ar jāņogu mērci

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lēni sutināti jēra stilbiņi vīnā, pasniegti ar jāņogu mērci būs izcila maltīte īpašam vakaram. Vispiemērotākie šim ēdienam būs nelielie priekškāju stilbi.

Lasīt vairāk

Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar upenēm

Lasīt vairāk

Ķiršu un banānu smūtijs

Fоtо: Shutterstock

Gards un vasarīgs kokteilis brokastīm vai baudīšanai starp ēdienreizēm – ķiršu smūtijs ar banāniem un citām vasaras ogām. Lai panāktu, ka kokteilis ir atvēsinošs, izmanto sasaldētas ogas.

Lasīt vairāk

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Fоtо: DELFI

Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !