Foto: Shutterstock

Lai arī "īstā" maizes garša ir tikai maizei, kas cepta ar raugu, tomēr arī bez rauga var izcept garšīgu, mīkstu maizīti, kas var būt gan pavisam vienkārša baltmaize, gan bagātināta ar dažādām piedevām - placinātiem graudiem, sēklām, augļiem un dārzeņiem.

Bezrauga maizēm ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar rauga maizi. To ir ļoti vienkārši izcept un tā izdodas vienmēr, jo maizi nevar sabojāt raugs, kas "neceļas" un nezināmu iemeslu dēļ vairs nav dzīvs.

Bezrauga maizes var izcept ļoti ātri, tām nav nepieciešams raudzēšanas laiks pirms cepšanas. Bezrauga maizītes mīklai ļoti ērti pievienot (turklāt neapdraudot kopējo maizes pūkainumu un mīkstumu) dažādas sulīgu dārzeņu piedevas, piemēram, kabačus un ķirbjus.

Un, iespējams, vissvarīgākais iemesls, par rauga veselīgumu joprojām neviens nav ticis skaidrībā (pārdomas par šo tēmu vari izlasīt šeit), un ik pa laikam aizvietot rauga maizi ar bezrauga maizi nemaz nav tik slikti.

Piedāvājam 11 idejas bezrauga maizēm. Piepildi māju ar svaigi ceptas maizītes smaržu!

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Maizītes ar sieru un dillēm

Foto: Shutterstock

Burvīgas brokastu vai pēcpusdienas maizītes ar sieru un dillēm. Īpaši gardas, kamēr vēl siltas. Pasniedz ar sviestu. No dotā produktu daudzuma sanāks četras maizītes.

Lasīt vairāk

Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga

Foto: Shutterstock

Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.

Lasīt vairāk

Dzērveņu maizītes

Foto: Shutterstock

Salda maizīte pie tējas vai kafijas, kas bagātīgi papildināta ar svaigām dzērvenēm un aromatizēta ar apelsīnu miziņu.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Krējuma bezrauga maizītes

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojamas krējuma maizītes. To galvenās sastāvdaļas - milti un saldais krējums - ņemti vienādās svara proporcijās (1:1). Tās pasniedz ar tēju vai kafiju, griežot vai laužot uz pusēm. Uz maizītēm smērē sviestu un liek ievārījumu, bet īpašos gadījumos sviestu aizvieto ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Alus maize

Foto: Publicitātes foto

Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā maize ar sieru un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja līdz šim domāji, ka pašcepta maize ir neiespējamā misija, tad izmanto šo recepti, lai aizspriedumi tiktu kliedēti. Turklāt šī nav vienkārša maize, bet gana sātīgs ēdiens, kas kopā ar svaigiem salātiem būs lieliska pusdienu maltīte izsalkušajiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā mājas baltmaize

Foto: Vida Press

Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršā iesala maize bez raudzēšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Maizītei ir interesanta garša, kraukšķīga garoziņa. Tā īpaši labi garšo, pārziesta ar sviestu. Šī ir visvienkāršākā recepte maizes iejaukšanai bez raudzēšanas," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone, iesakot pārbaudītu mājās ceptas maizes recepti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!