Foto: Shutterstock kolāža

Avokado ir lielisks vitamīnu, minerālvielu un veselīgo tauku avots, tādēļ uztura speciālisti to iesaka kā vērtīgu ēdienkartes papildinājumu. Lai maksimāli uzņemtu visas vērtīgās uzturvielas, kas ir šajā auglī, to vislabāk baudīt svaigā veidā. Parasti avokado pievienojam salātiem vai liekam uz maizītēm, sagrieztu šķēlītēs, bet to var izmantot arī gardu krēmu, smēriņu un salātu mērču pagatavošanai, kas būs daudz veselīgāka majonēzes alternatīva.

Avokado ir taukiem bagāts un holesterīnu nesaturošs produkts. Tas ir avokado lielākais ieguvums (82 procenti no avokado ir tauki, līdzīgi kā olīvās). Šis tauku veids mūsu organismam ir ieteicams.

Avokado ir vērtīgs produkts cilvēkiem ar sirds un asinssvadu slimībām, pirmkārt, avokado sniedz taukus, no kuriem lielākā daļa ir nepiesātinātie tauki, it īpaši mononepiesātinātie (70 procenti, tāpēc, ka satur taukus, kas ir sirdij draudzīgi), otrkārt, nesatur holesterīnu, treškārt, satur vairāk kālija nekā banāni vai kartupeļi un, ceturtkārt, satur daudz šķiedrvielu (7 g uz 100 g avokado), iepriekš skaidrojusi sertificēta uztura speciāliste Jeļena Pavlova.

Kaut avokado satur labos, bet tomēr, taukus – tas ir kalorijām bagāts produkts. Viens avokado sver vidēji 150 gramus, un tas nozīmē, ka satur vidēji 240 kaloriju un 22 gramus tauku. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masu un tiem, kas vēlas samazināt svaru, dienā nevajadzētu apēst vairāk par vienu pusi avokado, iesaka uztura speciāliste.

Aizmirsti par majonēzi! Lūk, 14 idejas, kā izmantot avokado krēmu, smēriņu un salātu mērču pagatavošanai.

Lai labi garšo!

Avokado krēms ar kaviāru

Foto: Shutterstock

Krāšņa un garda uzkoda, kas svētku galda klājumā ienesīs svaigu un košu akcentu. Krēmīgi skābais un viegli pikantais avokado krēms lieliski harmonizēs ar kaviāru.

Lasīt vairāk

Avokado krēms ar skābu krējumu

Foto: Shutterstock

Maigs gvakamoles variants ar ābolainu garšu. Tik ierastās laima intensīvās sulas vietā izmanto skābo krējumu un nedaudz ābolu etiķa. Lai varētu izbaudīt avokādo dabīgo maigumu, nepievieno nedz sīpolus, nedz ķiplokus. Šāds skābais krējums ar avokado turklāt lieliski glabājas ledusskapī, vismaz uz diennakti, un nav pakļauts oksidācijai.

Lasīt vairāk

Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar olām un avokado krēmu

Foto: Shutterstock

Uz pannas apgrauzdētas graudu maizes šķēles ar maigu avokado krēmu un vārītu olu pusītēm garšos gan lieliem, gan maziem brokastotājiem.

Lasīt vairāk

Fiksā avokado aioli mērce

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Krēmīgā un ātri pagatavojamā avokado mērce uz bezpiedevu jogurta bāzes svētkos būs lieliska majonēzes aizvietotāja – ar to vari gan aizdarīt dažādus salātus, gan pasniegt kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, gan ziest uz grauzdētas maizes, izmantot lavaša rullīšu pildīšanai vai pildītu olu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Avokado 'majonēze' salātiem

Foto: Shutterstock

Veselīga majonēzes alternatīva - gardā avokado mērce salātiem.

Lasīt vairāk

Avokado un mango gvakamole

Foto: Shutterstock

Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.

Lasīt vairāk

Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm

Foto: DELFI

Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!

Lasīt vairāk

Avokado mērce salātiem ar zaļumiem un anšoviem

Brīnumgarda avokado mērce ar zaļumiem un anšoviem, pēc konsistences atgādina majonēzi. Ar to var papildināt salātus, izmantot pildīto olu pildījumam, pasniegt kā dipu svaigo dārzeņu uzkodām, pārliet pāri ceptiem kartupeļiem. Svaiga, krēmīga un aromātiska, ideāli piemērota grila vakaram kopā ar draugiem.

Lasīt vairāk

Gvakamole jeb avokado mērce

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši - visu sablendē un gardā gvakamole gatava!

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar avokado krēmu Helovīnu ballītei

Foto: Shutterstock

Krāšņas, atraktīvas un mākslinieciskas pildītās olas ar pikanto avokado un vasabi pildījumu. Lai iegūtu dramatisko zirnekļtīkla rakstu, olas jāvāra iepriekšējā dienā.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Sāļais avokado krēms

Foto: DELFI

Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.

Lasīt vairāk

Avokado un ķiploku mērce čipsiem

Foto: Shutterstock

Avokado un ķiploku mērce čipsiem, lai čipšu ballīte var sākties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!