Foto: Shutterstock
Kurš teicis, ka darbdienu vakariņas nevar pārvērst mazās dzīrēs? Ja mājās ir vistu kājas jeb stilbiņi un mazliet olīveļļas, var uzskatīt, ka vakariņas jau ir izdevušās. Vistu kājas bez milzu laika un produktu ieguldījumiem var pagatavot tā, ka pirkstiņus aplaizīsi, kā mēdz teikt. Vārda tiešā nozīmē, jo vistas kājiņu ēdot, protams, vislabāk ņemt rokās, ja vien tā nepeldas kādā baltā krējuma mērcītē.

Vistas kājiņas tiešām ir brīnišķīgs produkts – tās ļaujas dažādiem kulināriem pavērsieniem. Gan šmorēšanai saldā krējuma un šampinjonu mērcītē, gan cepšanai pannā uz plīts, cepeškrāsnī, tadžīnā vai ātrvārāmajā katlā.

Turklāt pagatavot iespējams faktiski jebko – gan brūnās kraukšķīgās vistu kājiņas, tādas, ko pasniedz vistu kājiņu restorānos, gan tās, jau minētās, mīlīgi un mājīgi dažādās mērcēs sašmorētās; gan saceptas zeltaini brūnas, čurkstinoties pašas savos tauciņos, gan ceptas kopā ar kartupeļiem un citiem dārzeņiem. Gardumu gardumi!

Foto: Shutterstock

Lai kā būtu gatavotas vistas kājiņas, ir tikai viena lieta, ko pieprasa visi: lai tās būtu sulīgas. Nu jā, vistu, tāpat kā jebkuru citu gaļu, viegli pārcept, un tad tā kļūst pasausa. Vistas kājiņām, kas šmorējas mērcītē, tas īsti nedraud, bet ar pārējām kājiņām jāuzmanās, īpaši tām, ko cep cepeškrāsnī. Nepārcept ir svarīgi!

Foto: Shutterstock

Pārbaudīti padomi, kā izcept īpaši sulīgas vistas kājiņas

Lūk, iespējams, pasaulē vienkāršākā recepte, kad gribas karstas, garšīgas, īstas vakariņas, bet nu galīgi negribas stāvēt pie plīts: samaisām sojas mērci ar medu attiecībā 1:1, vistas kājiņas bagātīgi iesvaidām ar šo maisījumu (var apsmērēt ar otiņu, bet var necimperlēties un smērēt ar roku), liekam stikla vai cita materiāla cepamajā traukā, pārlejam ar pāris devīgām šļukām olīveļļas, pārkaisām sāli un citronpiparus, vēl piemetam pāris uz pusēm pārgrieztus ķiplokus, dažas citrona vai apelsīna šķēlītes, rozmarīna zariņus – un krāsnī iekšā! Gatavošanas process aizņem burtiski piecas septiņas minūtes, ne vairāk. Visu to daiļumu cepam 180 grādos kādas 40 minūtes– jāskatās, kad sāk kārtīgi apbrūnēt. Labu apetīti!

Vakariņu idejām un iedvesmai – receptes no "Tasty" apetītlīgo kājiņu krājumiem.

Krāsnī ceptas vistas kājiņas ar dārzeņiem Vidusjūras gaumē

Vakariņas vienā cepamtraukā – sulīgas vistas kājiņas ar Vidusjūras gardumiem. Šoreiz cepamtraukā gardi izsutinājušies tomāti, olīvas, artišoku gabaliņi un atspirdzinošie citroni.

Lasīt vairāk

Vistu stilbiņi ar cidonijām un medu

Medus ir visiem zināms palīgs saaukstēšanās gadījumos – garšīgs un bagāts ar imūnaktīvām vielām. Savukārt cidonijas satur rekordlielu devu C vitamīna un ārkārtīgi daudz antioksidantu. Kā izmantot šos produktus savā ikdienas ēdienkartē, skaidro "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot recepti, ko izmēģināt šoruden.

Lasīt vairāk

Cepti vistu stilbiņi kraukšķīgā garoziņā

Gardi un kraukšķīgi, grēcīgi neatvairāmie vistu stilbiņi, kuru garša atgādinās populārās "KFC" vistiņas. Īpaši kraukšķīgas garoziņas noslēpums ir marināde ar stipro alkoholu. Šajā receptē tiek izmantots degvīns, bet tas varētu būt arī brendijs. Turklāt ģimenēm ar bērniem nav jāuztraucas par degvīnu, jo tas, stilbiņiem cepoties, izgaros un izzudīs.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi sojas mērcē japāņu gaumē

Ļoti vienkārša un garda vistas stilbiņu gatavošanas recepte. Ja pacietīgi sutināsi stilbiņus, līdz marināde būs iztvaikojusi, iegūsi lipīgi glazētus vistu stilbiņus ar saldskābi asu garšas buķeti.

Lasīt vairāk

Cepti vistu stilbiņi apelsīnu un ķiploku glazūrā

Ja meklē ideju citādākam veidam, kā pagatavot ceptus stilbiņus, izmēģini šo recepti, kurā vienu no galvenajām lomām spēlē ne tikai vistas gaļa, bet arī apelsīni, turklāt garšas nianses papildina gatavais Knorr Menu maisījums vistas gaļai ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Vistu stilbiņi ar citronu

Vistu stilbiņi ar citronu - tik gardi, ka prasās vēl.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi burkānos un saldajā krējumā

Vienkārši, bet gardi vistas stilbiņi burkānos un saldajā krējumā.

Lasīt vairāk

Ar malto gaļu un sieru pildīti vistu stilbiņi

Cepeškrāsnī cepti vistu stilbiņi, pildīti ar malto gaļu un sieru.

Lasīt vairāk

Vista kefīra marinādē

Vista kefīra marinādē - lustīgam piknikam.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un citronu marināde vistas stilbiņiem

Marināde vistas stilbiņiem vai cūku ribiņām apelsīna un citrona marinādē.

Lasīt vairāk

Vistu stilbiņi citronos un sīpolos

Vistu stilbiņi citronos un sīpolos - jauns vistas pagatavošanas veids, kas lieliski garšos kopā ar rīsiem.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē

Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.

Lasīt vairāk

Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem

Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Adobo mērcē marinēti vistas stilbiņi filipīniešu gaumē

Adobo mērce Filipīnās ir ļoti populāra. To izmanto, lai marinētu un pēc tam pannā sutinātu gaļu, zivis, jūras veltes, kā arī dārzeņus. Šoreiz piedāvājam recepti vistu stilbiņiem adobo mērcē.

Lasīt vairāk

Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē

Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.

Lasīt vairāk

Sidra mērcē sutināti vistas stilbiņi

Aromātiskā, nedaudz saldenā sidra mērce ar brūni apceptajiem vistu stilbiņiem, burkāniem un šampinjoniem uzrunās ikvienu ēdāju. Kamēr katliņā vai pannā lēnām sutinās gaļa, pagatavo kartupeļu biezeni.

Lasīt vairāk

Cepti cāļa stilbiņi ar garšaugiem un rīsiem

Sulīgi vistas stilbiņi un rīsi ar garšaugiem - vai var būt kas labāks ātrām pusdienām vai vakariņām? Maltīte gatava pusstundā!

Lasīt vairāk

Sulīgi vistas stilbiņi ar dārzeņiem un rīsiem

Klasisks ēdiens, kurš neprasa lielas pūles, bet garantē vienmēr izcilu rezultātu. Rīsi, kuri gatavosies kopā ar gaļu un dārzeņiem, būs īpaši gardi un aromātiski.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta 'citronu' vista ar kartupeļu daiviņām

Cepeškrāsnī cepta vista ar vārītām un apceptām kartupeļu daiviņām būs laba izvēle sestdienas pusdienām. Ja vēlies, pievieno vistai ķiploku vai Šalotes sīpolu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!