Avokado

Avokado ir viens no veselīgākajiem augļiem, no kura pagatavot salātus, mērces, piena kokteiļus un pat kēksiņus. Avokado var būt aizvietotājs gaļai veģetārajā virtuvē, vai aizvietotājs miltiem – no avokado augļa var pagatavot pastu, mīklu cepumiem un maizei. Sagriezts šķēlītēs vai vienkārši uzziests uz maizes tas kalpos kā bagātīgas brokastis steidzīgajiem.
Avokado koks tiek saukts arī par aligatorbumbieri – augļa zaļā, reizēm brūnganā miza patiešām atgādina aligatora ādu. Gatavs auglis, to saspiežot, būs pavisam viegli mīksts. Tā kā pie mums nopērkamie avokado bieži vien nav gatavi, tos iesaka lietot uzturā divas trīs dienas pēc iegādes. Avokado vidū atrodas apaļš kauliņš, kas ir ļoti indīgs un to uzturā lietot nedrīkst. Pats auglis oksidēšanās dēļ ātri paliek brūns, tāpēc, lai to novērstu, augli ieziež ar citrona vai laima sulu.
Avokado ir lielisks vitamīnu B, K un C avots, kā arī tas ir bagāts ar kāliju. Avokado tiek eksportēti no subtropiskā klimata apvidus – Spānijas, Portugāles, Marokas, Krētas, Meksikas, Kalifornijas, Indonēzijas un daudzām citām valstīm. Mājās avokado augļus ieteicams glabāt vēsā, tumšā vietā. Lai paātrinātu nogatavošanos, glabā kopā ar kādu banānu vai ābolu.