Foto: Patriks Pauls Briķis/Publicitātes foto/Reinis Oliņš, LNKC
Saudzēt dabu, radīt bērnus, plānot, atcerēties atpūsties, mazāk kritizēt sociālajos tīklos, vairāk pašizglītoties, biežāk izteikt komplimentus, atmest paviršību un būt vienotiem svarīgos jautājumos – katrs mazais, individuālais solītis var izaugt par lielu, nozīmīgu soli, lai 2024. gads kļūtu labāks katram no mums un sabiedrībai kopumā. Kā to paveikt – atbild kultūras nozares personības, kuras 2023. gadā darīja, sasniedza, debitēja, uzvarēja, svinēja, pārsteidza un iedvesmoja.

Komponists Raimonds Pauls


Foto: Publicitātes foto

Maestro Raimonds Pauls, neskatoties uz privātās dzīves zaudējumiem, turpināja aktīvi koncertēt un radoši strādāt. 2023. gada sākumā izskanēja divas jaunas Maestro programmas – "Dziesmas bez vārdiem" un publikas sajūsmu strauji ieguvusī "Vīrieši labākos gados" kopā ar aktieri Andri Keišu. Pavasarī tika izdots kora "Balsis" ieskaņotais Raimonda Paula kordziesmu cikls "Dziesmas par Latvijas upēm" ar Ineses Zanderes dzeju, bet rudenī klajā nāca jaunu dziesmu albums "Pauls un Paula", kas tapis Maestro sadarbībā ar jauno dziedātāju Paulu Saiju.

"Es darīšu to pašu, ko esmu darījis līdz šim. Varu atrast kādu jaunu materiālu, jaunu izrādi, koncertprogrammu vai kādu jaunu dziedātāju. Kamēr vēl to varu, es to darīšu. Lai arī iziešana uz skatuves paliek aizvien grūtāka, citu darbu nemaz negribu.

Man ir žēl, ka mūsu kļūst aizvien mazāk. Bērnu vajadzētu vairāk. Domāt mēs par to varam, tomēr tas ir saistīts ar ekonomiku. Ja cilvēkam ir jārēķina, vai viņš to bērnu varēs izaudzināt...

Ar nopūtu skatos, kā tiek regulēta kultūras nozare. No tā gan cenšos tagad turēties tālāk. Esmu tam visam gājis cauri un bijis visādos amatos. Taču būtu vairāk jāseko līdzi, kur paliek nauda."

Aktrise Dārta Daneviča

Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Aktrise Dārta Daneviča 2023. gadā nospēlēja būtiskas lomas Dailes teātra Lielās zāles jaunajos iestudējumos. Viņa bija Jūlija "Liliomā", Roza "Leopoldštatē" un Laimdota "Spīdolas naktī". Tomēr visspilgtākais apliecinājums aktrises izaugsmei bija monoizrāde "Zēni nav meitenes" Dailes teātra Mazajā zālē. Iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada februārī, bet gada nogalē atnesa aktrisei "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākā aktrise". Līdzās profesionālajiem sasniegumiem Dārta Daneviča publiski vērsa uzmanību uz problēmām Latvijas bāriņtiesu sistēmā.

"Lai dzīve 2024. gadā kļūtu labāka, mums katram individuāli jākļūst apzinātam savās izvēlēs, darbībās un atbildībā. Jāmācās un jāpraktizē ik dienu dzīvot ar gana augstiem morāles, ētikas standartiem gan pret sevi, gan apkārtējiem."

Rakstnieks Alberts Bels

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Rakstnieks Alberts Bels 2023. gadā nosvinēja 85. dzimšanas dienu. Sveicot izcilo literātu, viņam tika pasniegts Valsts prezidenta Cildinājuma raksts, kā arī piešķirta Ministru kabineta balva.

"Jautājums, ko man uzdevāt, ir globāls un savā mērogā pilnīgi titānisks. Ja kāds uz to varētu atbildēt, viņš būtu Delfu orākula cienīgs. Esmu pārliecināts, ka pasaulei ir tikai divas iespējas – vai nu izšķīst sastāvdaļās un iet bojā, vai nu kļūt labākai. Priekšnojauta man saka, ka pasaulei tomēr gribēsies kļūt labākai. Lai tas notiktu, katram cilvēkam ir jāstiepj savs mazais graudiņš celtnē, ko sauc par pasauli.

Lai pasaule un sabiedrība ir stipra un noturīga, lai cilvēks spētu izvirzīt uzdevumus un tos izpildīt, ir nepieciešama stipra saikne ar Dievu. Šobrīd tā ir pārtrūkusi, bet bez tās mēs nekur uz priekšu netiksim. Cilvēks nevar dzīvot bez tāda sarunbiedra kā Dievs. Un komunikācija starp cilvēkiem un Dievu nesekmējas tāpēc, ka cilvēki nesaprot Dieva atbildes – viņš nevar atbildēt ar rakstāmmašīnu rakstītā tekstā vai datora ekrānā uzsistos burtos. Dievs atbild caur sirdsapziņas balsi, un cilvēkam to vajag sadzirdēt un saklausīt.

Ja mums nav, pie kā pieķerties, tikai tad mēs pieķeramies pie pēdējā salmiņa – pie Dieva. Bet es gribētu teikt, ka Dievs nav pēdējais salmiņš, viņš varbūt ir pēdējais baļķis, pie kura varam stabili turēties, lai nenogrimtu."

Laura Līcīte no grupas "Tautumeitas"

Foto: Publicitātes foto

"Tautumeitas" 2023. gada sākumā saņēma "Zelta mikrofonu" par ierakstu "Skrejceļš", bet pavasarī turpināja albuma veicināšanas turneju Latvijā. Vasaras saulgriežu laikā "Tautumeitas" ar panākumiem uzstājās Glastonberijas festivālā Lielbritānijā, bet vasaras izskaņā kāpa uz skatuves "Prāta vētras" koncertā Liepājā. Grupa gadu noslēdz ar viesošanos Austrālijā.

"Par to, cik labs būs nākamais gads, esam atbildīgi mēs paši – sākot ar sevi. Lai tas mums kopā un katram atsevišķi izdotos, nepietiek ar nedaudz izplūdušu apņemšanos "nākamgad vairāk darīšu šo, mazāk to". Nē. Lai sasniegtu lielus mērķus, kā arī celtu savu labklājību, labsajūtu un veiktspēju ikdienā, mums ir nepieciešama pārdomāta plānošana un jāveic apzinātas darbības. Jāsāk ar apjomīgu analīzi (neieejot pašpārmetumos) – kas aizejošajā gadā neizdevās vai varēja būt labāk? Neaizmirst arī sevi paslavēt par labi paveikto, jo analīze ietver abas puses, ne tikai kritiku. Tālāk jau var būvēt konkrētus plānus, atceroties, ka veiksmes atslēga ir noteikt lielos mērķus un tos uzreiz sadalīt mazos darbiņos. Un, kad nav spēka īstenot pat tos, tad drīkst arī gulēt ar galvu mērķu virzienā, kamēr atjaunosies spēka rezerves.

Jā, un vēl der atcerēties, ka neesam bezgalīgi. Mums ik pa laikam ir jāpapildina savs "trauciņš" – jāatpūšas, jāizklaidējas, jāiedvesmojas, jāapgūst jaunas lietas un prasmes. Un tiem, kas vēl nav mēģinājuši, iesakām atrast izdevību svinēt svētkus un godus pēc mūsu senču tradīcijām, jo, dzīvojot tik ciešā saķerē ar dabu, viņi bija atraduši lieliskus instrumentus, kā sev par labu izmantot kosmisko enerģiju, kas visspēcīgākā ir tieši svētkos. Lai top!"

Mūziķis Gustavo

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Latvijas repa veterāns Gustavo 2023. gadā izdeva ilgi gaidīto atgriešanās albumu "Tagad tikai sākās", uzstājās uz teju visām Latvijas vasaras festivālu galvenajām skatuvēm, kā arī piedalījās otrā Latvijas mūzikas lielā koncerta rīkošanā Mežaparkā, Dziesmu svētku estrādē.

"Mans plāns gada noslēgumā, kā to daru jau pēdējos gadus piecus, ir izveidot divus vienkāršus un lakoniskus sarakstiņus. Vienu ar trīs lietām, izpausmēm vai darbībām, kuras aizvadītajā gadā izrādījās nevēlamas vai traucējošas. Un otru sarakstiņu ar konstruktīvi formulētu plānu, kā taisos tās izlabot, un ar pavisam īsu plānu B, kurā aprakstu, kā rīkošos, ja plāns A nenostrādās. Manā gadījumā šī pieeja vienmēr ir darbojusies kā neliels garants tam, ka nākamajā gadā mazāk pieļauju līdzšinējās kļūdas."

Režisore Ināra Kolmane


Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

2023. gadā uz ekrāniem iznāca režisores Ināras Kolmanes filma "Mātes piens" pēc Noras Ikstenas romāna motīviem, kas pirmajās nedēļās pēc pirmizrādes bija visvairāk skatītā filma kinoteātros. Pirmā izrādīšanas mēneša laikā to noskatījās ap 40 tūkstošiem skatītāju.

"Ja jūs man jautātu, ko vēlos sagaidīt no nākamā gada, tad pirmais, ko iedomātos, protams, būtu miers pasaulē. Šobrīd mēs it kā varam darīt ļoti maz, bet tajā pašā laikā arī ļoti daudz – būt vienoti, daudz gaišāki un atvērtāki viens pret otru. Varbūt arī daudz paškritiskāki, jo tik ļoti redzam skabargu cita acī, bet ne baļķi savējā."

Diriģents Jurģis Cābulis


Foto: Reinis Oliņš, LNKC

Jurģis Cābulis šogad debitēja Dziesmu svētku virsdiriģenta godā, stājoties lielā kopkora priekšā, kā arī bija Garīgās mūzikas koncerta mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadītais jauniešu koris "Kamēr..." 2023. gada vasarā plūca uzvaras laurus "Koru karos", bet rudenī devās turnejā uz ASV, kur sajūsmināja publiku latviešu basketbolista Kristapa Porziņģa pārstāvētās Bostonas "Celtics" komandas spēles puslaika pārtraukumā.

"Šis ir laiks, kad īpaši svarīgi turēties kopā ar cilvēkiem, kuriem ticam un kurus cienām, laiks, kad nenodot savas vērtības. Mums katram tādu draugu nav daudz, un tādēļ jo īpaši svarīgi ir kopt savu vidi un būt pret to patiesiem, neaizmirstot un respektējot arī to, ka šis ir dažādu viedokļu un uzskatu laikmets."

Dziedātāja Katrīna Gupalo


Foto: LETA

Dziedātāja Katrīna Gupalo 2023. gadā priecēja dažādās koncertprogrammās un izdeva vairākas jaunas dziesmas. Viņa arī nepagurstoši turpināja atgādināt – karš Ukrainā nedrīkst kļūt par ikdienas pieradumu un ikvienam ir jāpalīdz ceļā uz uzvaru. Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienā dziedātāja kopā ar ukraiņu grupu "Varakuta" laida klajā jaunu dziesmu "Kamēr pret sauli kāpu" un uzsāka ziedojumu akciju ukraiņu aktiera – snaipera Mihaila Dosenko – atbalstam. Par nozīmīgo pilsonisko iniciatīvu un pašaizliedzību, organizējot Ukrainas atbalsta akcijas, Katrīna Gupalo 2023. gada 4. maijā saņēma Triju Zvaigžņu ordeni.

"Jaunajā gadā iesaku pastaigāties, vingrot, dejot un mīlēties, ieraudzīt skaistās un patīkamās lietas dzīvē un soli pa solim pamēģināt izmainīt to, kas dzīvē nepatīk, strādāt un attīstīties ar pilnu atdevi, atmetot paviršību. Tad, sanākot kopā, mēs būsim spēcīga, laimīga, pašpietiekama, enerģiska un izciliem sasniegumiem pilna sabiedrība."

Mūziķe Māra Upmane-Holšteine


Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Māra Upmane-Holšteine 2023. gadā kopā ar savu grupu "Astro'n'out" izdeva jaunu albumu "777", kā arī pirmo reizi sarīkoja lielkoncertu "Arēnā Rīga". Nozīmīgs un īpaši personisks solis bija grāmatas izdošana – "Piezīmes uz šaubu malām" iznāca septembrī, kļūstot par vienu no aizvadītā rudens pieprasītākajiem darbiem grāmatnīcās.

"Mums katram derētu vispirms atcerēties, ka esam brīnišķīgi un skaisti jau ar visām savām nepilnībām un reizē ar apzinātu darbu iet uz arvien labāku savu versiju, kura uzņemās atbildību pār savām reakcijām un nozīmēm kādas piešķiram apkārt notiekošajam. kādus stāstus sev ikdienā stāstam, kam ļaujam sev ticēt. un cik atvērtu sirdi turam - īpaši pret to, kas nav tuvu pazīstams. iemainīt ekspektācijas pret pateicībām. Savos mērķos ielikt arī došanu tālāk."

Režisors Staņislavs Tokalovs


Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

2023. gadā pie skatītājiem nonāca kinorežisora Staņislava Tokalova dokumentālā filma – personisks ģimenes stāsts "Viss būs labi", caur trīs paaudzēm atklājot Latvijas krievvalodīgo sabiedrības ikdienu, domāšanas veidu un problēmas tuvplānā. Vēl aizvadītajā gadā Tokalovs kopā ar režisoru Juri Kursieti uzsāka darbu pie daudzsēriju spēlfilmas "Padomju džinsi", kas pirmizrādi piedzīvos jau šogad.

"Rūpīgi apsvērt katru situāciju, jautājumu un problēmu ne tikai no emocionālā, bet arī loģiskā viedokļa. Iedziļināties jautājuma nozīmē un daudzlīmeņu būtībā. To es gribētu novēlēt gan mūsu valdībai, gan līdzpilsoņiem."

Dzejniece, aktrise Marija Luīze Meļķe


Foto: F64

Dzejniece un aktrise Marija Luīze Meļķe 2023. gada sākumā radīja plašu rezonansi, atsakoties no "Lielā Kristapa" balvas, kuru viņai piešķīra par galveno lomu filmā "Neona pavasaris". Sakot pateicības runu, Meļķe uzsvēra, ka valstī beidzot ir pienācis laiks pieņemt Dzīvesbiedru likumu. Vēl šogad viņa nofilmējās seriālā "Pilna pastkaste" un debitēja Latvijas Nacionālajā teātrī, iestudējumā "Maigā vara", pēc kura pirmizrādes – līdz ar partnerības likumprojekta izstrādāšanu – Marija Luīze Meļķe balvu pieņēma.

"Man šķiet, ka 2023. gads un laiks kopumā, kādā dzīvojam, ir labs. Un man nav vēlmes prasīt no nākamā gada, lai tas būtu kā īpaši labāks. Bet. Es nestrādāju nevienā bēgļu centrā, neesmu klimata pārmaiņu pētniece. Man plēš sirdi karš kaimiņos un pasaulē, mežu izciršana mūsu pašu zemē. Ar to visu vajadzētu kaut ko iesākt. Man nav jādzīvo no Latvijas skolotāju algas, bet, cik sekoju līdzi, apmērs šķiet necienīgs. Pati dzīvoju no krikumiem, kas tiek pašnodarbinātam māksliniekam. Brīžam tāda pusnabadzība ļoti nomāc, bet man tomēr šķiet, ka dzīvoju labi un visādā ziņā priviliģēti. Ja kaut kas jānovēl, tad laikam tā būtu sevis paša kā vērtības apzināšanās. Zinu, cik grūti tas reizēm nāk, bet to vajag, lai būtu labi."

Komponists Andris Dzenītis


Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

2023. gadā dažādu mākslinieku izpildījumā izskanēja septiņi komponista Andris Dzenīša darbu pirmatskaņojumi. Par to liecina informācija komponista radošajai darbībai veltītajā tīmekļvietnē "andrisdzenitis.com", kas arī tika atklāta 2023. gadā. Par jaunradi komponists tika novērtēts arī Lielās mūzikas balvas ceremonijā aizvadītā gada martā. Viņš pie valsts augstākā apbalvojuma mūzikā tika kategorijā "Gada jaundarbs" par 2022. gadā Liepājā pirmatskaņoto Otro simfoniju ("Silts vējš"). Vēl 2023. gadā komponists kopā ar savu eksperimentālās elektronikas grupu "Woodpecker Project" publicēja jaunu albumu "Fade".

"Standarta frāzes, kuras viens otram nereti novēlam svētkos, apziņā nāk un iet. Novēlu vairāk iedziļināties arī to būtībā! Sāksim kaut vai ar labestību un gaišumu visa gada garumā!"

Māksliniece Ance Eikena


Foto: LETA

Ance Eikena 2023. gadā kļuva par jaunāko mākslinieci, kas saņēmusi "Purvīša balvu" – augstāko apbalvojumu vizuālajā mākslā Latvijā. Viņai prestižā godalga, kā arī "Delfi" auditorijas balva, tika piešķirta par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs". Īpaši personiskā ekspozīcija 2023. gadā bija skatāma "Purvīša balvas" izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

"Jaunajā un visos citos gados, iesaku būt dabā un kopā ar saviem mīļajiem cilvēkiem (un visu citu, kas sirdij svarīgi). To savos kalendāros ierakstīt kā obligātu vajadzību, līdzīgi kā darba tikšanās un sapulces, kuras apmeklē pat, ja negribās. Esot kopā, lai pietiek resursu būt klātesošiem. Apzināties šo mirkļu gaisību, neļaut tiem vienkārši paskriet, bet ik dienu uz mirkli mēģināt būt šeit un tagad, un novērtēt to, kas šobrīd ir labi. Skan klišejiski, bet daudzas no vērtīgākajām mācībām, vismaz man, bijušas tieši tik vienkāršas. Šo patiešām no sirds ikvienam novēlu!"

Rakstnieks Osvalds Zebris


Foto: LETA

Rakstnieks Osvalds Zebris 2023. gadā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā "Labākais prozas darbs" par trimdas rakstniekam Gunāram Janovskim veltīto romānu "Mežakaija" ("Dienas Grāmata").

"Nonākt mierīgākā būšanā un labākā jušanā ir ārkārtīgi vienkārši – jātiek vaļā no sevis kā pasaules centra sajūtas. Tas ir kā ar apreibušu cilvēku – kamēr skurbulī, ir pārliecība, ka būs izdošanās, būs atbildes uz jautājumiem, viss pats par sevi nāks un pats nokārtosies. Paiet stundas vai dienas, un sintētiskais visvarēšanas māneklis izgaist. Izrādās, mans "es" nav nekāds sākums un beigas, nekāds tur alfa un omega. Ja izdodas (kaut mazliet) tikt vaļā pašam no savas zvaigznes slimības, noskaidrojas arī tas, kad ir vērts paklusēt, jo nav taču nekas jēdzīgs sakāms, un kad jārunā un jārīkojas, jo tā nudien vajag."

Horeogrāfe, režisore Kristīne Brīniņa


Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Horeogrāfe Kristīne Brīniņa 2023. gadā radīja jaunus iestudējumus Valmieras vasaras teātra festivālā un Liepājas teātrī, bet viņas drosmes un pilsoniskās stājas apliecinājums bija protests "Spēlmaņu naktī" Dailes teātrī, kur viņa, saņemot balvu kā sezonas labākā horeogrāfe, pauda protestu pret mežu izciršanu Latvijā.

"Novēlu atpazīt un izbeigt vardarbību pret līdzcilvēkiem un dabu. Novēlu paļauties uz nezināšanu, kas liek iedziļināties un izkopt zināšanas.

Novēlu ieguldīt laiku sevī, mācoties risināt savas traumas, bailes, kompleksus, lai mēs kļūtu labāki arī pret citiem, jo īpaši – bērniem. Biežāk izteikt komplimentus, lūgt piedošanu, atzīt kļūdas un mācīties no tām.

Novēlu rast laiku brīvprātīgajam darbam. Tas palīdz būt možam ikdienas skrējienā un atgādina, kāpēc ir vērts dzīvot. Novēlu biežāk raudāt un smieties, tas vienmēr palīdz man. "Ko es varu darīt, lai pasaule ir labāka?" – šis ir jautājums, kas varētu būt par pamatu katrai 2024. gada dienai."

Dzejniece Linda Gabarajeva


Foto: Krista Saberova

Linda Gabarajeva ir jauns vārds Latvijas literatūrā. 2023. gadā iznāca viņas debijas krājums "Apļi" ("Neputns"), par kuru viņa tika nominēta Dzejas dienu balvai, kā arī saņēma Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā.

"Katru gadu Vecgada vakarā es izveidoju sarakstu ar prasībām jaunajam gadam. Un lielākoties gads tās visas izpilda. Visticamāk, es esmu visai pieticīga, es prasu tikai to, kas tepat tuvumā jau ir. Šogad es prasīšu jaunajam gadam, lai tas palīdz man atšķirt atbildības sajūtu no vainas sajūtas. To, ko es spēju, no tā, ko man it kā laikam jau vajadzētu izdarīt, bet es īsti nezinu, kāpēc. Man liekas, ja es iemācīšos tās atšķirt, es iemācīšos godīgi sadalīt rūpes un atcerēties par sevi, pirms vēl uznāk lielais pārgurums. Ja 2024. gads to paveiks, tas būs pārspējis aizvadīto."

Režisors Vitālijs Manskis


Foto: Publicitātes attēls

Gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, 2023. gada 24. februārī, Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā pirmizrādi piedzīvoja režisoru Vitālija Manska (Latvija) un Jevhena Titorenko (Ukraina) dokumentālā filma "Austrumu fronte" par brīvprātīgajiem mediķiem Ukrainā. Filma bija iekļauta konkursa skatē "Encounters" (Tikšanās). Latvijā filmas pirmizrāde notika pāris nedēļu vēlāk Manska rīkotā 3. starptautiskā dokumentālo filmu festivāla "Artdocfest/Riga" programmā.

"Vispirms – neaizmirstiet, ka 2024. gads būs un mums tajā nāksies dzīvot. Turklāt līdzās visām acīmredzamajām problēmām un kariem tas būs garais gads! Tas nozīmē, ka ikvienam no mums būs nepieciešams vēl vairāk spēka, vairāk veselības un 100% pārliecības, ka Labais uzvarēs Ļauno!"

Rakstnieks Svens Kuzmins

Foto: LETA/Dienas grāmata

2023. gadā iznāca rakstnieka Svena Kuzmina romāns "Skaistums un nemiers" ("Dienas Grāmata") par latviešu dzejnieku, prozaiķi, žurnālistu un politiķi Kārli Skalbi (1879–1945), atklājot par "pasaku ķēniņu" dēvēto rakstnieku pavisam citā gaismā.

"Būt mierīgiem un saprotošiem. Domāt skaidri, un lasīt pēc iespējas labākas grāmatas."

Dziedātāja Kristīne Pāže

Foto: Publicitātes foto

2023. gadā iznāca vairāki singli ar dziedātājas Kristīnes Pāžes piedalīšanos, bet rudenī tika sagaidīts viņas grupas "Kautkaili" debijas albums "Personas kods", ko vairāki Latvijas mūzikas apskatnieki jau nodēvējuši par vienu no labākajiem un interesantākajiem vietējās popmūzikas ierakstiem 2023. gadā.

"Mums kā sabiedrībai kopumā jākļūst vērīgākiem gan attiecībā uz saviem iekšējiem procesiem, gan to, kas notiek mums apkārt. Lai katrs nākamais gads kļūtu labāks, mazāk jāizliek sava neapmierinātība sociālajos tīklos, tā vietā vairāk jāizglītojas un jāpilnveidojas kā personai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!