Foto: Shutterstock
Tas, ka saulīte vairs nav tik silta, nebūt nenozīmē, ka arī dažādas ēdamās veltes beigušās. Tagad tikai sākas pats pilnbrieds, jo vasaras ogu vietu nu iekaro dažādas rudens veltes, savukārt augļu kokos nogatavojas labumi, kas arī lieliski der konservēšanai.

Runājot par ogām, tad aplūkojot tirgus piedāvājumu, nākas secināt, ka arī tur dažādas ogas vēl pieejamas pārpārēm un konservēšanas sezona var turpināties.

Tumšās kazenes ir noderīgas ne vien kūku dekorēšanai, bet arī zaptēm, tāpēc no recepšu dzīlēm izcēlām arī kādu ievārījumu recepti. Tā kā jau piebriedušās brūklenes un dzērvenes, sārtās ogas piedāvā neskaitāmas variācijas konservēšanā, turklāt, ne tikai ievārījumu veidā, bet arī sīrupos, čatnijos, želejās un citos meistarstiķos.

Ja neaug pašiem, tirgū jau nu noteikti var jau iegādāties cidonijas, kas ir pat ļoti piemērotas saglabāšanai ziemai. Plānās šķēlītes apberot ar cukuru burkā, veidosies gards sīrups, un šķēlītes kļūs par sukādēm līdzīgiem našķiem. Arī dzērvenes, kas glabā daudz veselīgu vielu, šobrīd vācamas un gatavojamas krājumiem. Un pīlādžogas noteikti nav vien dekoratīvs elements kokos, bet arī vērtīgs produkts, ko ieteicams izmantot arī konservēšanā – arī šajā jomā ''Tasty'' netrūkst recepšu.

Vērts ņemt vērā, ka visas rudens veltes savā starpā ir pat ļoti saderīgas, tāpēc, piemēram, pīlādžus var savārīt ar āboliem, kazenes ar brūklenēm vai plūmēm un ābolus ar dzērvenēm.

Dzērveņu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Cidoniju ievārījums

Foto: Shutterstock

Cidoniju ievārījums – veselīgs un gards našķis drēgnajiem rudens un ziemas mēnešiem.

Lasīt vairāk

Kazeņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Kazeņu ievārījums no pavisam nedaudzām sastāvdaļām. Gardums noderēs kā putrām un pankūkām, tā pildījumam tortēs.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Gardais pīlādžu ievārījums bez rūgtuma

Foto: Shutterstock

Pīlādžu raža šogad padevusies visai branga - kociņi tā vien līkst no ogu smaguma, tādēļ lieti noderēs mūsu lasītājas Antras Kalnciemas iesūtītā aromātiskā pīlādžu ievārījuma recepte.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock

Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.

Lasīt vairāk

Aroniju sīrups

Foto: Shutterstock

Lai ziema neliekas tik gara, laicīgi sagatavo aroniju sīrupu. Noderēs kā vienkāršu padzērienu uzjaukšanai, tā kokteiļiem.

Lasīt vairāk

Pīlādžu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs

Foto: Shutterstock

Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Foto: Shutterstock

Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.

Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock

Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.

Lasīt vairāk

Brūkleņu želeja

Foto: Shutterstock

Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.

Lasīt vairāk

Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.

Lasīt vairāk

Pīlādžu vīns

Foto: Shutterstock

Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.

Lasīt vairāk

Mīkstās cidoniju sukādes

Foto: Shutterstock

Mīkstās un gardās cidoniju sukādes iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās būs tik ļoti garšīgas, ka būs grūti pārtraukt ēst, tā apgalvo mūsu lasītāja Dace Auzenbaha, daloties ar savu noslēpumu, kā cidoniju sukādes pēc sīrupa atsulošanās pagatavot mīkstas nevis cietas un nesakožamas.

Lasīt vairāk

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock

Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.

Lasīt vairāk

Aroniju un ābolu džems

Ziemas krājumiem noderēs – aroniju un ābolu džems.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!