Pavasara kraukšķi sparģeļi – kā tos pareizi notīrīt un pagatavot

Pavasara kraukšķi sparģeļi – kā tos pareizi notīrīt un pagatavot
Foto: Shutterstock

Sparģeļus var sagatavot dažādos veidos: tvaicēt, vārīt, grilēt cept cepeškrāsnī un pat marinēt, bet mazos, jaunos dzinumus var izmantot svaigus salātos. Pareizi sagatavoti, tie ir ļoti gardi, viegli kraukšķīgi un no tiem var kļūt teju atkarīgs. Kā izvēlēties labākos dzinumus, kā tos sagatavot pirms termiskās apstrādes un cik ilgi tos karsēt? Noskaties video un tev nebūs vairs šaubu, kura daļa sparģelim ir ēdama un kura ne tik ļoti.

Labākie sparģeļi

Gardākie sparģeļu dzinumi ir tie, kuru lapiņas ir sakļāvušās, krāsa vienmērīga, bez brūniem plankumiem. Atkarībā no šķirnes, to krāsa var būt ļoti dažāda. Pirms uzsāk sparģeļu gatavošanu, tie ir jānomazgā, pēc tam sparģeļiem atdala šķiedraino, cieto galu, kas nav nemaz tik viegli sakošļājams. Kā zināt, cik liels gals ir jānogriež? Ar vienu roku turi sparģeli pie apakšējā gala, bet ar otru noliec dzinuma galu, līdz tas pats nolūzt. Kad dažiem sparģeļiem šādi nolauzti cietie gali, pārējos var apgriezt tik daudz, cik iepriekšējie ir lūzuši. Te būs video pamācība:

Dažiem sparģeļiem joprojām varētu būt pārkoksnējušies kāti, kuru nomizo ar kartupeļu nazīti. Tad sparģeļus var sagatavot atbilstoši izvēlētajai receptei.

Gatavošanas knifiņi

Populārākie veidi ir tvaicēšana, vārīšana un cepšana cepeškrāsnī. Termiskās apstrādes ilgums ir atkarīgs no dzinuma biezuma, un no tā, kad tas ticis novākts. Zaļo sparģeli ir nepieciešams vārīt 3–8 minūtes, balto 10–15 minūtes. Ar nazīti pārbaudi, cik mīksts ir sparģelis. Nepārkarsē! Sparģeļiem ir jābūt mīkstiem, bet vienlaicīgi arī nedaudz kraukšķīgiem. Visbiežāk pavasara zaļajiem sparģeļiem nepieciešamas apmēram 3 minūtes. Ja sparģeļi paredzēti pievienošanai salātiem, tad noskalo tos aukstā ūdenī.

Ja vēlies sparģeļus tvaicēt, uzvāri tvaicējamā katlā nedaudz ūdens, sagriez sparģeļus palielos gabalos, lai tos varētu ielikt tvaicējamā sietā un tvaicē, līdz gatavi. Pārbaudi gatavību jau pēc pirmajām 2 minūtēm. Ja tavs tvaicējamais katls ir pietiekami liels, tvaicē sparģeļus nesagrieztus.

Ja vēlies tos cept cepeškrāsnī. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Sparģeļus negriez un izklāj vienā kārtā uz pannas, apslacini tos ar olīveļļu, pārkaisi ar nedaudz sāls un melnajiem pipariem. Cep, līdz gatavi un sāk brūnēt, apmēram 10 – 12 minūtes. Vari pasniegt, apkaisot ar parmezāna siera skaidiņām un grauzdētām mandeļu skaidiņām.

Ja vēlies tos vārīt, uzvāri katliņā ūdeni. Uz vienu litru ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls, pusi šķēlēs sagrieztu citronu, vienu ēdamkaroti cukura vai medus. Centies sparģeļus ielikt tā, lai gali paliktu virs ūdens apmēram 5 centimetrus, jo dzinumu gali būs gatavi daudz ātrāk nekā kāti. Pasniedz ar kausētu sviestu. Arī šiem padomiem ir pieejam vieda video pamācība:

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka