Foto: LETA
Pirmais sociālās aprūpes centrs, kurā uzsākta vakcinācija pret Covid-19 ir Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers", preses konferencē trešdien medijiem atklāja Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Labklājības ministrija rīkoja preses konferenci, kurā informēja par vakcināciju pret Covid-19 sociālās aprūpes centros, kas tiek sākta trešdien. Preses konferencei varēja sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL/ KPV LV), Labklājības ministrijas Valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa un Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, kā arī Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

"Tā ir būtiskākā izstrādātā infekcijas izplatības samazināšanas plāna sastāvdaļa, tas ir solis, lai jau drīzumā sociālās aprūpes centri varētu atgriezties normālā dzīves ritmā," uzsvēra Petraviča.

Pēc viņas rīcībā esošās informācijas, vakcinācijai gatavi šobrīd ir 8737 klienti, kas ir apmēram 70% no visiem klientiem, kā arī 2757 darbinieki.

Petraviča uzsvēra, ka ir jāskaidro visai sabiedrībai jaunās vakcīnas drošums un piemērotība, arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo īpaši sociālās aprūpes centros mītošajiem, kā arī, lai palielinātu to darbinieku skaitu, kas vakcinēsies. Viņa atklāja, ka sociālās aprūpes centros vakcinācija tiks uzsākta, izmantojot svētdien piegādātās "AstraZeneca" vakcīnas.,

Kondrāte uzsvēra, ka vakcinācija bija ļoti gaidīts brīdis un Rīgai kā galvaspilsētai tas ir īpaši svarīgs solis, jo viņi ir pirmie, kam "jāizmēģina kaut kas, kas nav zināmā pārredzamā periodā Latvijā nav noticis, proti, masveida vakcinācija". Viņa norādīja, ka tas ir liels izaicinājums visiem – gan institūcijām, kas veic un organizē vakcināciju, gan arī pašvaldībām.

Pirmās 80 vakcīnu devas "Gaiļezers" jau ir saņēmis, atklāja Kondrāte, piebilstot, ka no 376 iemītniekiem, gatavi vakcinēties ir 115.

Kā pauda Kondrāte, kopumā sociālās aprūpes iestādēs ir augsts Covid-19 pārslimojušo skaits, tāpēc daļai būs vēl jāgaida, līdz varēs vakcinēties.

Tāpat Kondrāte atklāja, ka tuvākajās dienās vakcinācija sāksies arī Rīgas sociālās aprūpes centrā "Stella Maris" Bolderājā.

Kā skaidroja Petraviča, sociālās aprūpes centru klientiem pašiem ir jāpieņem lēmums par vakcinēšanos, savukārt par tādu klientu vakcinēšanu, kuriem ir nestabils veselības stāvoklis, sociālās aprūpes centra atbildīgā persona sazinās ar ģimenes ārstiem un saņem viņu atzinumus, vai nepastāv kādas kontrindikācijas vakcinēšanai. Savukārt klienti, kuri paši nespēj pieņemt lēmumu, jāsaņem aizgādņa piekrišana, skaidroja ministre, aicinot aprūpes iestādes būt aktīvām un līdzdarboties ar vakcinācijas iestādi, lai pārliecinātos un vienotos par vakcinācijas gaitu, informējot par to arī centra klientus.

Preses konferencē piedalījās arī ZVA pārstāve Elita Poplavska, kura vēlreiz kliedēja bažas un apliecināja "AstraZeneca" vakcīnas drošību un piemērotību cilvēkiem, kas vecāki par 18 gadiem, tātad arī vecāka gada gājuma aprūpes centru klientiem.

Kā norādīja LM, valdībā janvāra beigās ir pieņemts LM sagatavotais Rīcības plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Tas paredz vairākus koordinētus rīcības virzienus, kas ietver epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, infekcijas izplatības prevenciju un atbalsta nodrošināšanu sociālās aprūpes centru personālam. Rīcības plāns nav noslēgts un var tikt papildināts ar jauniem rīcības virzieniem, pasākumiem, veicamām darbībām un to izpildes monitoringu atbilstoši aktuālajai situācijai centros un valstī kopumā. Šī plāna vadības un uzraudzības procesu nodrošinās koordinatoru grupa krīzes mazināšanai, kas ļaus proaktīvi un stratēģiski reaģēt nekavējoši un atbilstoši situācijai, uzsvēra ministrijā.

Vēstīts, ka trešdien, 10. februārī, tiks uzsākta sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19. Vakcinēties pret Covid-19 ir gatavi ap 70% sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un aptuveni 50% darbinieku, iepriekš informēja labklājības ministre.

Ziņots, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

6. janvārī EZA apstiprināja "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. 12. janvārī, Latvijā ir saņēma šīs vakcīnas pirmo kravu ar 1200 vakcīnām.

29. janvārī EZA apstiprināja arī "AstraZeneca" vakcīnu. Jāatgādina, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tika saistīta tieši ar "AstraZeneca" vakcīnām.

Kopumā plānots saņemt 1 271 870 "AstraZeneca" vakcīnas devas, ar kurām varētu vakcinēt 635 935 cilvēkus. Tas bija lielākais plānotais vakcinējamo cilvēku skaits ar konkrētu vakcīnu, līdz Latvija nepieteicās vēl papildu "Pfizer" vakcīnu piegādēm.

Sākotnējās "Pfizer" vakcīnu rezervācijas paredzēja, ka Latvijā ar šo vakcīnu kopā tiks vakcinēti 297 620 cilvēku, bet, saņemot vēl 795 480 devas, šis skaitlis varētu sasniegt 695 360 cilvēkus.

Salīdzinājumam, saskaitot kopā gan sākotnēji pieteiktās, gan papildu pieteiktās "Moderna" vakcīnas devas, ar šo vakcīnu varētu tikt vakcinēti 273 459 cilvēki.

Svētdien, 7. februārī, Latvija saņēma pirmās "AstraZeneca" vakcīnas. Paredzēts, ka ar tām vispirms tiks potēti mediķi un farmaceiti, kuri vakcīnu līdz šim nav saņēmuši, bet pēc tam – sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!