Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viena no Baltkrievijas opozīcijas līderēm Marija Koļesņikova, kura atrodas arestā pēc varasiestāžu neveiksmīga mēģinājuma izvest viņu no valsts, saskārusies ar fiziskas izrēķināšanās un dzīvības draudiem, paziņoja viņas advokāte Ludmila Kazaka.

Opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes locekle Koļesņikova tiek apsūdzēta par mēģinājumu sagrābt varu valstī. Viņa atrodas Iepriekšējās aizturēšanas izolatorā Nr.1 Minskā.

Kazakai trešdien bija iespēja tikties ar Koļesņikovu – opozicionāre jūtoties labi, sēžot kamerā ar vēl sešām sievietēm, ziņo portāls "Tut".

Pēc drošībnieku mēģinājuma ar spēku iesēdināt viņu automašīnā un izvest uz Ukrainu, Koļesņikova guvusi sasitumus un viņai sāp roka, informē advokāte. Aizstāvība plāno pieprasīt tiesu medicīnisko ekspertīzi.

Pēc tam, kad Koļesņikovu 7. septembrī aizturēja pie Nacionālā Mākslas muzeja Minskā, Valsts drošības komitejas (VDK) ēkā viņai pieprasīts brīvprātīgi pamest valsti. Tā kā viņa atteikusies, viņa ar varu aizvesta uz Baltkrievijas-Ukrainas robežu.

Pati Koļesņikova pēdējo dienu notikumus vērtē kā nolaupīšanu, jo viņai nav izsniegti nekādi dokumenti un paskaidrojumi par aizturēšanu, ko veica maskētas personas. Saņemts vien ar 8. septembri datēts dokuments par piemēroto drošības līdzekli. Koļesņikovas stāstītais par mēģinājumu izvest viņu uz Ukrainu apstiprina iepriekš viņas divu kolēģu atklāto, norāda advokāte.

Tāpat Marija saskārās ar fiziskas izrēķināšanās draudiem, uzsver advokāte. Par draudiem laupīt viņai dzīvību Koļesņikova apņēmusies iesniegt prasību.

Aleksijeviču sargā Eiropas diplomāti


Trešdien aizdomās par mēģinājumiem sagrābt varu valstī aizturēts arī Koordinācijas padomes loceklis jurists Maksims Znaks.

Lietas ierosinātas pret visiem Koordinācijas padomes prezidija locekļiem. Vienīgā padomes pārstāve, kas nav ārzemēs vai apcietinājumā, ir palikusi ar Nobela prēmiju godalgotā baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksijeviča.

Trešdien no rīta nezināmas personas mēģinājušas iekļūt viņas dzīvoklī Minskā. Rakstniece lūdza sabiedrības un žurnālistu palīdzību un pie viņas ieradās Lietuvas, Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Slovākijas un Čehijas vēstnieki, ziņo portāls "The Insider".


"Kad mēs atbraucām, te jau bija daudz žurnālistu, daudz cilvēku un pāris mikroautobusu. Mēs pasaucām citus ES sūtņus, un atbrauca Vācijas, Polijas, Zviedrijas, Slovākijas, Čehijas vēstnieki. Tagad domājam, ko darīt tālāk. Tas ir septītais stāvs. Drošībnieki mēģināja ienākt kāpņu telpā, bet viņus nelaida. Pie pašām durvīm neviena nav," pastāstīja Lietuvas vēstniece Asta Andrijauskiene.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!