Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turpinoties tautas protestiem un streikiem pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko, Baltkrievijas galvaspilsētā otrdienas rītā aizturēti vairāki ārsti no Republikāniskā zinātniski praktiskā centra "Kardioloģija", kā rezultātā bloķēts infarktu nodaļas darbs, vēsta portāls "Tut".

Mediķi otrdienas rītā pirms darba piedalījās solidaritātes ķēdē Dzeržinska prospektā netālu no kardioloģijas centra. Pavisam tur bijuši 20 -25 cilvēki. Kad pie miermīlīgajiem protestētājiem piebrauca Baltkrievijā jau labi zināmie netrafaretie mikroautobusi ar milicijas darbiniekiem, daļai mediķi izdevies aizbēgt.

Tomēr septiņi centra "Kardioloģija" mediķi aizturēti, medijam pastāstīja citi centra darbinieki. Tikmēr Iekšlietu ministrijā portālam apstiprina, ka ir aizturēti vēl vairāk – 11 mediķi.

Starp aizturētajiem ir rentgenoperāciju nodaļas vadītājs Oļegs Poloņeckis, kurš Minskā tiek uzskatīts par unikālu ārstu un par viņu ne reizi vien rakstīts medijos.

Tāpat aizturēts kardioķirurgs Vladimirs Andrušuka, datortomogrāfijas nodaļas vadītāja Irina Gaidela, rentgenendovaskulārais ķirurgs Maksims Cibuļskis, anesteziologi-reanimatologi Andrejs Burogo, Dmitrijs Čuklaja un Jevgēnijs Poloiko.

Uz šo brīdi paralizēts rentgenendovaskulārās ķirurģijas nodaļas darbs, kur sniedz palīdzību miokarda infarkta gadījumā. Tāpat nav iespējas palīdzēt kritiskās situācijas pēcoperāciju sarežģījumu gadījumā, otrdienas rītā informē centrā.

Starp citiem otrdienas rītā aizturētajiem mediķiem ir 4. Pilsētas slimnīcas anesteziologs-reanimatologs Aleksandrs Filipovs, portāls uzzināja no viņa tuviniekiem. Pārējo aizturēto mediķu vārdi pagaidām nav zināmi. Milicijā portālam norādīja, ka 11 aizturētie mediķi nogādāti Iekšlietu pārvaldes rajona nodaļā "apstākļu noskaidrošanai".

"Tautas ultimāts" un streiki

Naktī uz pirmdienu beidzās termiņš opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas pasludinātajam "Tautas ultimātam", kas paredzēja Aleksandra Lukašenko atteikšanos no varas, un pirmdiena sākas ar strādnieku protestiem lielākajos valsts uzņēmumos

Nacionālajam streikam pirmdien pievienojušies vairāk nekā 1000 uzņēmumu, tostarp daļa rūpniecības gigantu "Grodņas Azots", Minskas traktoru rūpnīcas (MTZ), Minskas elektrotehniskās rūpnīcas, Minskas riteņu vilcēju rūpnīcas un "Belarusņeft" strādnieku, ziņo portāls "Currenttime".

Vairākas protesta akcijas sarīkoja studenti, no kurām daļa beidzās ar aizturēšanām. Pa dienu Minskā notika pensionāru gājiens. Dienas gaitā cilvēki veidoja solidaritātes ķēdes, pa kurām vietām šauts ar peintbola ieročiem, ziņo "Currenttime".

Vakar mītiņu izdzenāja OMON vienības.

Saskaņā ar tiesībaizsardzības centra "Vjasna" datiem pirmdien valstī aizturēti ap 350 cilvēkiem. Tikmēr Iekšlietu ministrija publiskojusi datus par svētdienu – visā valstī aizturēti 500 cilvēki. Mediķi ziņo, ka protestu izdzenāšanas laikā Minskā svētdien cietuši vismaz 20 cilvēki.

Tihanovskas "Tautas ultimāts" paredzēja, ka līdz 25. oktobrim 26 gadus valdījušajam Aleksandram Lukašenko jāatkāpjas no amata, jābūt apturētai vardarbībai ielās un jābūt atbrīvotiem visiem politieslodzītajiem. Prasību neizpildīšanas gadījumā Tihanovska aicināja cilvēkus 25. oktobrī iziet ielās un 26. oktobrī sākt nacionālo streiku.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Pats Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītajām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!