Foto: AFP/LETA/Arhīva foto
Ārkārtējā situācija neaprobežojas tikai ar Covid-19 statistikas ailītēm un ierobežojumu papildinājumiem. Aiz tā visa ir cilvēks, kas reizēm nonāk grūtībās. Šonedēļ "Delfi plus" lasāms žurnālistes Elīnas Kupšes raksts par alkoholisma problēmu jaunā koronavīrusa izplatības laikā. Bet "Delfi" žurnālu satura redaktore Dita Vinovska apraksta, kā ārkārtējā situācija un distancēšanās diemžēl kļuvusi par auglīgu zemi vardarbībai.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Viņa uzsvēra, ka, piesakoties dīkstāves pabalstiem, uzņēmumam galvenais ir parādīt cēloņsakarību starp Covid-19 izraisīto krīzi un darbinieku dīkstāvi. Saskaņā ar paša VID apkopotajiem datiem, dīkstāves pabalsti varētu attiekties uz līdz pat 465 000 darba ņēmēju

Žurnālists Viesturs Radovics precīzi izskaidro, ko Krievijā iegūti čekas dokumenti liecina par Kārļa Ulmaņa dzīves pēdējiem gadiem. Krievijā arhīvos, iespējams, vēl glabājas materiāli, kas sniegtu ziņas par Ulmaņa un citu represēto Latvijas valstsvīru likteni, tomēr ir maz cerību tos iegūt. Viesturs šķetina sarežģīto Ulmaņa stāstu padomijas plašumos un saliek "pa plauktiņiem" to informāciju un viedokļus to, kas ir pieejami.

Savukārt Sabīnes Košeļevas intervija ar bijušo Rundāles pils muzeja direktoru, mākslinieku un mākslas vēsturnieku Imantu Lancmani palīdz filozofiski paskatīties uz daudziem smagiem un nopietniem jautājumiem. Tā atgādina to, kāpēc dzīve mums neļauj tā vienkārši apstāties.

Piedāvājam sarakstu ar daļu no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Atgādinām, ka, reaģējot uz Latvijā izsludināto ārkārtējo stāvokli un pildot žurnālistikas misiju informēt un izglītot lasītāju, "Delfi" publikācijas par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 ir pieejamas bez maksas.

Spozme, kuras nav. Kas nosaka skaistuma standartus, un kādēļ tiecamies pēc 'patīk' sirsniņām

Foto: Shutterstock

Tehnoloģiju attīstība mūsdienās devusi iespēju cilvēkam radīt pašam savu realitāti – šeit un tagad. Tas, kā šī iespēja tiek izmantota un kādas sekas izraisīt, ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem. Ja jums šķiet, ka sociālie tīkli uztiepj dažādus informācijas, izklaides un iedvesmas avotus, tie ir maldi. Mēs paši, nemākulīgi apejoties ar jaunajiem rīkiem, esam atbildīgi par to, kā soctīkli ietekmē mūsu dzīvi.
Lasīt vairāk

Bēgot no kara un nabadzības. Kāpēc Latvijā ieplūst arvien vairāk Ukrainas viesstrādnieku?

Foto: Shutterstock

Viņi ir gatavi darbam celtniecībā un rūpnīcās, savukārt gaišākajiem prātiem IT kompānijas Rīgā īrē dārgus dzīvokļu. Viņi strādā gan oficiāli, gan arī nelegāli. Latvija viņus vilina labs atalgojums un arī tas, ka šeit sarunājas krieviski. Tuvāko gadu laikā, visticamāk, viņu šeit kļūs arvien vairāk. Portāls "Delfi" uzsāk rakstu sēriju par ukraiņu viesstrādniekiem Latvijā.
Lasīt vairāk

'Delfi TV ar Jāni Domburu' atbild VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. Pilns ieraksts

Foto: DELFI


Pirmdien, 30. martā "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē uz jautājumiem par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbu, īstenojot uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalsta pasākumus Covid-19 uzliesmojuma dēļ izsludinātajā ārkārtas situācijā atbildēja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Lasīt vairāk

Sarunas var izglābt. Pusaudžu pašnāvību mēģinājumu vairāk, nekā tos pamana

Foto: Shutterstock

Tas nav ne viena momenta, ne viena iemesla notikums. Katrā ziņā tas bieži nav nekas pēkšņs – tā par pusaudžu pašnāvībām saka bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs. Tās viņš salīdzina ar stāstu, kura kādā daļā dažādos dzīves posmos bijuši daudzi. Bezborodovu, kurš strādā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS), pārāk neizbrīna nesena pētījuma rezultāti, kas plašāku sabiedrības daļu, iespējams, pārsteigtu. Aptaujas anketā domas par pašnāvību dzīves laikā atzīmējuši 15,7% (11,7% zēnu un 19,4% meiteņu) respondentu pusaudžu, savukārt pašnāvības mēģinājumu – 8,2% (5,9% zēnu un 10,2% meiteņu).
Lasīt vairāk

Imants Lancmanis: 'Cilvēkam ir jābūt piekautam, lai sāktu domāt'

Foto: LETA

Ir mākslas darbi, uz kuriem tu skaties un domā: "Jā, ļoti skaisti un interesanti, bet kaut kā tomēr pietrūkst," vai, sliktākajā gadījumā: "Kas tad tā par mākslu, es arī tā varētu!" Un ir tādi darbi, kur bez domāšanas acumirklī ir skaidrs, ka tajā ir piens, asinis, asaras un visa pasaules godība. Līdzīgi ir arī ar cilvēkiem. Abus gadījumus vieno kas netverams un skolā neapgūstams, proti, garīga spriedze. Šis vārdu salikums pieder bijušajam Rundāles pils muzeja direktoram, mākslas vēsturniekam un gleznotājam Imantam Lancmanim, ar kuru sarunājos par mākslu, dzīves sitieniem, cilvēka dabu un visa iepriekšminētā mijiedarbību.
Lasīt vairāk

Krievijā iegūti čekas dokumenti liecina par Kārļa Ulmaņa dzīves pēdējiem gadiem

Foto: Arhīva foto

Zobu suka un plastmasas glāzīte – šie ir divi pēdējie priekšmeti, kas piederēja Latvijas pirmās brīvvalsts pēdējam faktiskajam Valsts prezidentam Kārlim Ulmanim. 1942. gada 1. septembrī tie viņam vieninieka kamerā cietumā tika atņemti, pēc 20 dienām Ulmanis Krasnovodskas cietumā mira. Par ievērojamā Latvijas valstsvīra pēdējo mūža gadu vēsta no Krievijas čekas arhīva iegūti dokumenti, kas Latvijā brīnumainā kārtā nonāca 1991. gadā.
Lasīt vairāk

Gaļēdāju vaina un slinkā ES: turpinām šķetināt dezinformāciju par Covid-19

Foto: AP/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 2. aprīlī, Starptautiskajā faktu pārbaudes dienā "Delfi" turpina stāstīt par sazvērestības teorijām un mītiem, kas maldina iedzīvotājus par jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 rašanos un izplatību. Ja jūs domājāt, ka konspirācijas radīšanai un izplatībai nepietiek ar tīrīšanas līdzekļa etiķeti, tad diemžēl mums jūs jāapbēdina. Jā, pietiek. Nerimst arī Kremļa izplatītie stāsti par vārgo Eiropas Savienību un izpalīdzīgo Krieviju. Atgādinām, ka šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk jāpievērš uzmanība pārbaudītai un drošticamai informācijai, jo tādējādi iespējams pasargāt gan sevi, gan sev tuvākos.
Lasīt vairāk

Grādīgā valgos: kā ārkārtējā situācija baro alkoholismu

Foto: Shutterstock

Valstī un pasaulē valdošais satraukums un arī Latvijā izsludīnāta ārkārtējā situācija Covid-19 dēļ ir mudinājusi apskatīt vairākus tematus par to, kā efektīvāk vadīt darba dienas mājās, ko ievērot iepērkoties utt. Taču kāds temats ir atstāts novārtā – kas notiek ar alkohola patēriņu šajā laikā? Šī brīža situācija rāda, ka ne tikai oficiālo bezdarbnieku skaits strauji pieaug, bet arī taksometru šoferi, tālbraucēji u. c. paliek bez darba, kas nereti var izraisīt vēlmi ķerties pie alkohola glāzes.
Lasīt vairāk

Septiņas vietas pasaulē, kur tūristus negaidīja un negaidīs

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai gan šis ir laiks, kad ceļošanas plāni uz kādu laiku jāatliek, pasaulē ir vairākas vietas, kuras gan iepriekš, gan arī nākotnē, atgriežoties normālā ikdienā, tūristiem būs slēgtas. Kuras ir šīs vietas, un kādēļ pasaules apceļotāji tās nevar aplūkot?
Lasīt vairāk

Bīstamā draudzība Hitlera degungalā. Kur beidzas mīts un sākas patiesība?

Foto: Kadrs no 'Youtube' video

1936. gada 4. augustā Berlīnes olimpisko spēļu tāllēkšanas sacensībās simts tūkstošu acu pāru priekšā plecu pie pleca par zelta godalgu cīkstējās tumšādainais amerikānis Džese Ouvenss un nacistu ideoloģijas ārieša ideāls – 184 centimetrus garais, zilacainais gaišmatis Lucs Longs. Kad uzvaras laurus plūca Ouvenss, vācietis bija pirmais, kurš piesteidzās un apsveica uzvarētāju, Ādolfa Hitlera acu priekšā apskaudams tumšādaino atlētu. Abu sportistu attiecību stāsts vēlāk kļuva par starprasu draudzību iedvesmojošu leģendu, taču vēsturiskās liecības par to ir visai pretrunīgas.
Lasīt vairāk

Lielisks, bet nelietojams – pirmie iespaidi par jauno 'Huawei P40 Pro'

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Šis ir jaunākais "Huawei" lolojums. Tas tika prezentēts pagājušajā nedēļā. Tas ir dižākais šobrīd Latvijas tirgū pieteiktais "Huawei" telefons. Tam ir piecas fotokameras, lielisks ekrāns un 5G sakari. Tas būs pieejams trīs krāsās – melnā, sudraba un baltā. Šeit būs mani pirmie iespaidi par šo tālruni.
Lasīt vairāk

Olga Procevska: Sveiks, melnais gulbi, jeb radikālās neparedzamības laiks

Foto: Privātais arhīvs

Šis raksts ir daļa no sērijas par biznesa un personisko lēmumu pieņemšanu krīzes laikā.
Lasīt vairāk

Ignorējot ieteikumus, FK 'Ventspils' aizvada spēli ārkārtējās situācijas laikā

Foto: Kadrs no video

Latvijas futbola klubs "Ventspils" pagājušo sestdien, 28. martā, aizvadījis pārbaudes spēli, lai gan koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas dēļ valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.
Lasīt vairāk

Ārkārtējā situācija un distancēšanās – auglīga zeme vardarbībai. Aicina neklusēt

Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas policija biežāk saņem izsaukumus saistībā ar vardarbību ģimenē. Arī Labklājības ministrijā (LM) un krīžu centrā "Skalbes" norāda – pašreizējā situācija ir auglīga zeme vardarbībai ģimenē – un aicina līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem arī pret vardarbību tepat aiz sienas. Palīdzība krīzes situācijās joprojām ir pieejama, bet, ja cietušais par notikušo nevar paziņot un to nedara arī kaimiņi, tā var būt neaizsniedzama.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!