Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saeima ceturtdien, 22. februārī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, kas paredz liegt Latvijā importēt Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības un lopbarības produktus. Pirms balsojuma deputātu viedokļi dalījās par to, cik plašam jābūt liegumam Latvijā ievest Krievijas graudus.

Ceturtdien Saeima skatīja divus priekšlikumus likuma grozījumiem – Nacionālās apvienības (NA) un Zemkopības ministrijas (ZM). NA rosināja likumu papildināt ar tekstu, ka lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegāde no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegta.

Iepriekš Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aicināja neatbalstīt NA priekšlikumu, jo tas ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām un Satversmi. Viņa informēja, ka līgums par Eiropas Savienības (ES) darbību paredz kopīgus importa noteikumus un nosaka principus brīvai preču apgrozībai, tomēr valstis var veidot izņēmumus un ieviest aizliegumu, balstoties, piemēram, uz sabiedrības morāles un valsts drošības apsvērumiem.

Viņa uzsvēra, ka tieši šie apsvērumi ietverti ZM piedāvātajās likuma izmaņās. Meisteres vērtējuma, ZM izstrādātā likumprojekta pieņemšana ir labs pirmais solis, lai turpinātu sarunas ar Baltijas valstu valdību pārstāvjiem un ES institūcijām, lai vienotos par kopīgiem tiesiskiem ierobežojumiem nākotnē.

Aizliedz importu

Saeimā atbalstītais ZM priekšlikums paredz – lai ievērotu un nodrošinātu Latvijas sabiedrības drošību (publisko interešu aizsardzību), labklājību (sabiedrības kopējo materiālo labumu vairošanu) un citu personu tiesību (tostarp, tiesību uz īpašumu) aizsardzību, ir aizliegta lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešana (importēšana) Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešana (importēšana) Latvijā no citām trešajām valstīm.

Likuma izmaiņas paredz, ka Ministru kabinets izdod noteikumus, kuros norāda lauksaimniecības un lopbarības produktus, uz kuriem attiecas importa aizliegums.

Likuma izmaiņas arī nosaka, ka ar importēšanu Latvijā saprot lauksaimniecības un lopbarības produktu izlaišanu šādās muitas jomu regulējošos normatīvajos aktos noteiktajās muitas procedūrās – laišana brīvā apgrozībā, izņemot laišanu brīvā apgrozībā nolūkā piegādāt produktus saņēmējam citā dalībvalstī ar atbrīvojamu no pievienotās vērtības nodokļa; ievešanu pārstrādei, izņemot ievešanu pārstrādei ar mērķi produktus iznīcināt; ievešanu galapatēriņam.

Par likuma izmaiņām balsoja 69 deputāti, bet "pret" – deviņi "Stabilitātei!" frakcijas deputāti.

NA: Izmaiņas nesasniegs mērķi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!