Foto: Shutterstock
Kamēr Latvijas ziemā par Spānijas silto saulīti, nesteidzīgo dzīvesveidu un siestu jeb tradicionālo pēcpusdienas snaudu varam tikai sapņot, nekas mums neliedz baudīt no šīs skaistās un saulainās valsts aizgūtas gardas maltītes. Lieliskākā spāņu ēdienu īpašība ir vienkāršība – viņi azartiski kombinē ikdienišķas sastāvdaļas, panākot neaizmirstami gardu galarezultātu.

Pasaules slavu iemantojušās spāņu tapas jeb nelielas uzkodas, kuras parasti tiek baudītas ar glāzi vīna vai vermuta, ir lieliska ideja pasniegšanai arī mājas ballītēs. Jūras veltes, šķiņķis (jamon), olīvas, čorizo desa – arī šie ir Spānijai raksturīgi produkti, bet ne tikai. Šī valsts ir īsta garšas baudu paradīze un tās virtuvi raksturo krāsaina dažādība: gaļas sautējumi, pastas un rīsu ēdieni, ķiploki un safrāns, desas un šķiņķi, konditorejas brīnumi un, protams, eļļu karaliene olīveļļa.

Piedāvājam 20 Spānijas virtuvei raksturīgas receptes, kas tavām brīvdienām piešķirs vairāk saules, krāsu un garšu.

Lai labi garšo!

Ceptas garneles spāņu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.

Lasīt vairāk

Kataloniešu krēms jeb 'crema catalana'

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Spānijas Katalonijas puses gardums "crema catalana" ir ļoti līdzīgs franču "creme brulée", taču kataloniešu krēms netiek nogatavināts cepeškrāsnī. Šis deserts ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojams un tiešām gards, ka nenoēsties!" skaidro garšīgā kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kalmāri ar sīpoliem un papriku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarīga un viegli pagatavojama spāņu uzkoda jeb tapa, piemērota pasniegšanai, gaidot pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Mīdijas baltvīna mērcē

Foto: Shutterstock

Papildini ēdienkarti ar eksotiskākiem ēdieniem, piemēram, mīdijām baltvīna mērcē!

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.

Lasīt vairāk

Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu

Foto: Shutterstock

Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!

Lasīt vairāk

Sālītais ananasu saldējums spāņu gaumē

Foto: Publicitātes attēls

Salds vaniļas saldējums, kas papildināts ar ananasu svaigumu un mazliet neparastāku piedevu – Himalaju sāls graudiņiem. Recepti piedāvā "Rimi gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ceptas pildītas sēnes uzkodām

Foto: Shutterstock

Vienkārša recepte, kas labi saderēs ar glāzi vīna un sirsnīgām sarunām ar draugiem. Ar šķiņķi un sieru pildīto šampinjonu recepti iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.

Lasīt vairāk

Allioli jeb ķiploku un olīveļļas mērce

Foto: DELFI

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku. Allioli iek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. "Vieglāk pateikt, kur neizmanto," "Rito" un "Dienas Ēdienu" rīkotajā spāņu ēdienu meistarklases laikā ar smaidu sacīja šefpavārs Havjērs Garsija.

Lasīt vairāk

Spāņu čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs kārums, kuru tradicionāli pasniedz ar šokolādes mērci. Klasiskos čurros cepumus vāra eļļā, bet figūrai draudzīgāk būs, ja tos ceps cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Ceptas sardīnes ar olīvu salsu

Foto: Vida Press

Sardīnes ar aromātisko olīvu salsu - sātīga uzkoda spāņu gaumē. Šis ēdiens ir ļoti ātri pagatavojams un īpaši labi garšos ar glāzi baltvīna. Lai nelaistu zudumā gardo mērci , uzslauki to ar gabaliņu svaigi ceptas maizes.

Lasīt vairāk

Gardie vistu spārniņi ar safrānu un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda spāņu karstā tapa. Safrāns iekrāsos spārnus apetīlīgā, dzeltenbrūnā tonī. Pasniedz ar svaigas bagetes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā

Interesanta uzkoda draudzīgām sarunām pie vīna vai alus glāzes - garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā.

Lasīt vairāk

Mandeļu un apelsīnu sīrupa kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazās, gardās mandeļu kūciņas, mīkstas, smaržīgas un saldas, mitrinātas ar apelsīnu sīrupu. Tās var pasniegt ar putukrējumu vai saldējumu. No dotā produktu daudzuma var izcept 12 kūciņas.

Lasīt vairāk

Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Foto: Shutterstock

Neparasta ideja vieglai uzkodai, kas nākusi no vīna un tapu bāra "D'vine" pavāru Līgas Podkaļukas un Viktora Manuela Barahasa Garsijas krājumiem. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!