Foto: Shutterstock
Ja uz svētku galda starp pīrādziņu trauku un dzirkstošā vīna glāzēm neatrodas arī rasola bļoda, rodas sajūta, ka kaut kas ļoti pietrūkst. Rasols kļuvis nu jau par kulta ēdienu, kam vieta jāatrod kā Ziemassvētkos, tā Jaunā gada svinībās. Tāpēc, lai tavam viesību galdam nekas netrūkst, piedāvājam 14 klasiskā stilā ieturētu salātu receptes no "Tasty" plašās pavārgrāmatas!

Rasols, protams, ir pamatu pamats – ja apgūta tā gatavošanas māksla, vari uzskatīt, ka zini gandrīz pašu svarīgāko. Bet, ja nu gadījumā gribas pamainīt maltīšu klāstu, iesakām svinību galdā celt arī siļķi "kažokā", svinīgus tunča salātus, sāļo šampinjonu torti jeb kārtojumu vai ko citu. Kā redzams, no kā izvēlēties ir. Dzirkstošu un gardu Jauno gadu!

Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte

Foto: DELFI

Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.

Lasīt vairāk

'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam

Foto: Shutterstock

Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.

Lasīt vairāk

Tunča salāti Vecgada vakaram

Foto: DELFI

Gardus tunča salātiņus, kas dekorēti ar simbolisku pulksteņa ciparnīcas imitāciju, tādēļ būs īpaši piemēroti Vecgada vakara mielastam, iesaka Sanita Polukejeva.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Klasiskais rasols

Foto: Shutterstock

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar āboliem

Foto: DELFI

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami ziedkāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un puraviem, kas garšos arī tiem, kuri citā veidā izmantotos produktus neēd.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar sieru un makaroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, skaists un garšīgs vistas salātu kārtojums – īsti piemērots svētku galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!