Foto: Shutterstock
Visiem zināms – tad, kad veikalu plauktos un tirgū parādās pirmie pašmāju gurķīši, vasara vairs nav aiz kalniem. Ieelpojot ne ar ko nesalīdzināmo svaigo gurķu aromātu un nokožot pirmo kraukšķīgo kumosu, galvā sāk spietot dažādas kārdinošas idejas, kā izmantot šos sulīgos pašmāju dārzeņus. Viens no labākajiem veidiem, kā baudīt pirmos gurķīšus, ir dažādi viegli un garšīgi salāti, kas būs īsti vietā, lai atslogotu organismu pēc brīvdienās pievarētajiem šašliku un rabarberu plātsmaižu kalniem.

Ierosmei izvēlējāmies 13 salātu receptes, piemetot klāt arī ātro mazsālīto gurķīšu recepti tiem, kuri nevar vien sagaidīt, kad saule sāks spīdēt spožāk un varēs atklāt konservēšanas sezonu.

Padoms: ja, pārnesot no veikala, pamani, ka gurķi ir apvītuši, nesteidzies tos izmest, bet pārlej ar aukstu ūdeni un ļauj tiem vismaz pāris stundas "atdzerties". Vai, vēl labāk, liec ar ūdeni pārlietos gurķus uz nakti ledusskapī – no rīta tie atkal būs sulīgi un kraukšķīgi.

Lai labi garšo!

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Foto: Shutterstock
Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock
Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Gurķu un redīsu salāti

Foto: Shutterstock
Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock
Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi

Foto: Shutterstock
Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.

Lasīt vairāk

Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci

Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Ņiprie redīsu un gurķu salāti

Foto: Shutterstock
Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem

Foto: Shutterstock
Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.

Lasīt vairāk

Svaigie pupiņu salāti burciņā

Foto: Shutterstock
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu mizojamais nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi

Foto: Shutterstock
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci, konservētu kukurūzu un svaigiem gurķiem

Foto: Shutterstock
Lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos makaronus, lai pāris minūšu laikā pagatavotu gardus salātus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!