![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/a83cd9a0-7cad-11ed-b3c4-49fe68e2f4d4.jpg?w=576&h=313)
Gatavojot šos tradicionālos un daudzu iecienītos salātus, galvenais ir nesarežģīt lietas un paturēt prātā, ka "rasola nekad nevar būt par daudz" un "nekas nevar būt labāks par otrās dienas rasoliņu".
Te uzzināsi, kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut, lai nesabojātu rasola garšu, lūk, šeit atradīsi padomus, kā pagatavot figūrai draudzīgu mērci, ar ko salātos aizstāt majonēzi, bet "Tasty" kolekcijā piedāvājam deviņas rasola recepšu variācijas dažādām gaumēm.
Priecīgas Lieldienas!
Figūrai nekaitīgs svētku rasols
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b3642fe0-7c0d-11ed-8b0c-d79a5c1f276c.jpg?w=876)
Klasisks rasols ir viens no biežāk gatavotajiem svētku ēdieniem, bet parasti tas asociējas ar kaut ko treknu un neveselīgu – šī recepte pierāda, ka rasols, aizstājot dažas sastāvdaļas ar veselīgākām alternatīvām un majonēzes vietā pagatavojot vieglu mērci, var būt gan veselīgs, gan vienkārši pagatavojams, gan tikpat garšīgs, kā ierasts! Recepti sadarbībā ar ''Elvi'' piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/0951ded0-601a-11ed-b772-4b204728b766.jpg?w=876)
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".
Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/1f072290-7c07-11ed-9b26-956c8ecb607d.jpg?w=876)
Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!
Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/a94c61d0-60f6-11ed-ad3a-7b453659df47.jpg?w=876)
Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.
Veģetārais rasols
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/30c32700-645f-11ed-9fe5-175cb1a7a569.jpg?w=876)
Sātīgs un garšīgs veģetārais rasols.
Nedaudz citāds rasols - ar divu veidu desām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/0a51c2a0-601a-11ed-a807-8be4fda015c9.jpg?w=876)
Nedaudz citāds rasols, kurā tiek izmantotas divu veidu desas, kā arī gan svaigi, gan marinēti gurķi. Izmēģini!
Rasols jeb Olivjē salāti
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/24b1c430-5e83-11ed-bfd2-292ab5dfe0c4.jpg?w=876)
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Vistas rasols
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/0a888a10-601a-11ed-b772-4b204728b766.jpg?w=876)
Ātri pagatavojams vistas rasols.
Klasiskais rasols
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/09ae7dc0-601a-11ed-8171-9f01abef7d39.jpg?w=876)
Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.
Vieglais vistas rasols bez majonēzes
Gardu rasolu var pagatavot arī bez desas un majonēzes – tātad arī bez liekām kalorijām.
Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/9b2d8230-7c8c-11ed-9b26-956c8ecb607d.jpg?w=876)
Šos poļu tradicionālos salātus var dēvēt par rasolu bez gaļas, jo vārītā selerijas un pētersīļa sakne piešķir sātīgajiem salātiem ļoti bagātīgu, gaļīgu garšu, kā arī pikantumu, tādēļ var iztikt bez sīpolu pievienošanas.
Foto recepte: kā soli pa solim pagatavot klasisku rasolu bez liekām sastāvdaļām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/e9855e60-6c62-11ed-8bfe-89787f5f21b3.jpg?w=876)
Rasols ir šķietami vienkāršs, tomēr viltīgs ēdiens, tādēļ, to gatavojot, ir svarīga gan pareiza produktu sagatavošana, gan sastāvdaļu iejaukšanas kārtība un pat salātu apmaisīšanas tehnika. Savu versiju par klasiskā rasola tēmu iesaka Haldors Balodis.
Krāsnī cepts karstais rasols ar siera 'cepurīti'
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/74c1fa90-7cc3-11ed-8846-9995931d2a47.jpg?w=876)
Šķiet, ka viss jau ir redzēts un izbaudīts, bet tad pie apvāršņa parādās māla podiņā cepts karstais rasols ar siera cepuri. Cep tik augšā, ēd un brīnies! Pārbaudītu un ģimenē iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.