Foto: Shutterstock
Ja, atverot ledusskapi, kādā plauktiņā pamani vientuļi skumstam pudeli alus, kas tur nez kā pamanījusies "aizķerties", tad šī varētu būt īstā diena, kad to atkorķēt, lai pagatavotu gardu maltīti vai kraukšķīgas uzkodas ar apetītlīgu iesala aromātu.

Alus, gatavojot ēdienu, tiek pievienots ar vienu mērķi – lai veidotu garšas buķeti un apmierinātu garšas kārpiņas, jo termiskās apstrādes laikā alkohola ietekme zūd, bet garšas nianses saglabājas.

Ja sausu baltvīnu vai sarkanvīnu parasti pievieno mērcēm vai zupām, tad alu visbiežāk izmanto gaļas marinēšanai, sautēšanai, kā arī glazūras vai panējuma gatavošanai, rezultātā iegūstot īpaši sulīgus gabaliņus ar maigu iesala aromātu. Arī cepot maizi vai pīrādziņus, alu mēdz pievienot mīklai, lai gatavais izstrādājums būtu porains un gaisīgs.

Ēdiena gatavošanai nav nepieciešams pirkt nesamērīgi dārgu dzērienu no smalkām darītavām, pietiks, ja izmantosi pārbaudītu un kvalitatīvu produktu, kas tīkams tavām garšu kārpiņām. Lai tu ledusskapī uzieto alus pudeli varētu atkorķēt jau šodien pat, vakariņās pagatavojot ko īpaši gardu, mēs iedvesmai izvēlējāmies 12 receptes no "Tasty" krājumiem.

Lai labi garšo!

Sīpolu un alus mīklas plācenīši

Foto: Privātais arhīvs

Maltīte tiem, kas nebaidās no sīpoliem. Recepti konkursam "Sīpolu ceļš" atsūtījusi Intra Kacara.

Lasīt vairāk

Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem – īpaši garda ar kartupeļu biezputru, griķiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot krāsnī uz burkas vai pudeles ceptu sulīgu vistu ar zeltaini kraukšķīgu ādiņu

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī uz burkas vai alus pudeles cepta vistiņa vienmēr izdodas īpaši sulīga, bet tās ādiņa – īpaši kraukšķīga. No padomju laiku kulinārajām tradīcijām mantotu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Alū lēni sutināts sulīgs cūkas cepetis ar dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkāršs veids, kā iegūt maigas, bezgala aromātiskas un mutē kūstošas cūkas cepeša šķēlēs, ko uz šķīvja itin viegli var sadalīt bez naža palīdzības, – vien ar dakšiņu. Alus gaļai piešķirs patīkamu maizes garšas noti, bet dārzeņi – īpašu sulīgumu. Cepeša pārpalikumi lieliski garšos arī nākamajā dienā sviestmaižu vai burgeru pildījumā.

Lasīt vairāk

Jaunpils ribiņas no 'Mūka mielasta' piedāvājuma

Foto: Publicitātes foto

Novembrī aicinājām mūsu valsts novadus dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm. "Jaunpils pils Viduslaiku krogā sveču gaismā un senās mūzikas skaņās pils viesiem ir iespēja mieloties ar gardām viduslaiku un latviešu virtuves riktēm. Īpašajā "Mūka mielastā" kroga šefpavāre Sandra Zariņa piedāvā arī alū un vīnā marinētas cūkas ribiņas," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piesaka šo viduslaikiem raksturīgo recepti, kas nākusi no Jaunpils puses.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Video: Uz alus bundžas grilēts cālis

Cepot uz alus pudeles vai skārdenes uztupinātu vistu, rezultātā iegūst sulīgu un maigu putna gaļu. Bet vai zināji, ka šo efektu var iegūt ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila?

Lasīt vairāk

Alus mīklā panētas krabju nūjiņas

Foto: Shutterstock

Garda, ātri pagatavojama uzkoda – krabju nūjiņas alus mīklā.

Lasīt vairāk

Nepārspējami kraukšķīgie sīpolu riņķīši

Foto: Privātais arhīvs

Kraukšķīgo sīpolu riņķīšu spēks slēpjas to vienkāršībā. Lai pagatavotu šo garšīgo uzkodu, kas no bļodiņas parasti pazūd zibenīgā ātrumā, būs nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!