Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka brīvdienas un vīns piestāv viens otram. Un vīns piestāv arī daudziem ēdieniem, jo vien maza šļuciņa šī "dievu dzēriena" tavai mērcei, zupai vai sautējumam piešķirs restorāna cienīgu garšu. Vīnu vari pievienot arī gaļas, zivju un dārzeņu marinādēm. Kartupeļiem? Jā, kāpēc gan ne, arī kartupeļiem! Un, protams, ik pa laikam neaizmirsti papildināt arī savu glāzi (atgādinām gan, ka pārmērīga glāzes piepildīšana var būt kaitīga veselībai).

Vīns, gatavojot ēdienu, tiek pievienots ar vienu mērķi – lai veidotu garšas buķeti un apmierinātu garšas kārpiņas. Termiskās apstrādes laikā alkohola ietekme zūd, bet garšas nianses saglabājas.

Baltvīnu izmanto zivju, jūras velšu, putnu (izņemot pīli) un truša gaļas ēdienu gatavošanā, kā arī mērcēm (vīnam pievienojot saldo krējumu, baltos piparus un maigas garšvielas). Savukārt sarkanvīns labi derēs liellopa, cūkas, medījuma, jēra gaļai un pīlei.

Ēdiena gatavošanai nav nepieciešams pirkt dārgus vīnus, pietiks ar kvalitatīvu galda vīnu. Lai tu mūsu ieteikumus varētu izmēģināt jau šajās brīvdienās, mēs izvēlējāmies 19 ēdienus, ko gatavojot, būs jāatkorķē pudele vīna.

Lai garšīgas brīvdienas!

Liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lēni apcepta, maiga un mīksta liellopa gaļa gardā sautējumā ar burkāniem, konservētiem tomātiem un nelielu drusciņu sarkanvīna. Pamatīga garšu buķete, ko papildina svaigais timiāns un lauru lapas. Lieliska maltīte kā pusdienām, tā vakariņām.

Lasīt vairāk

Marinēts trusis saldā krējuma un sinepju mērcē

Foto: Shutterstock

Saldā krējumā un sinepju mērcē sutināts trusis – mīksts un garšīgs.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Ātrā teļa gaļas 'piccata'

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Vistas filejas karbonāde ar citronu un kaperu mērci

Foto: Shutterstock

Gardas vistas karbonādes ar interesantu buljona un citronu mērci, kurai pievienoti kaperi. Karbonādes pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādu citu piedevu.

Lasīt vairāk

Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce ar ķirštomātiem

Foto: Vida Press

Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.

Lasīt vairāk

Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu

Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.

Lasīt vairāk

Siera krēmzupa ar baltvīnu franču gaumē

Foto: Shutterstock

Franču virtuves klasika - burvīgā siera krēmzupa. Turklāt to ir tik vienkārši pagatavot. Zupu rotā ar kapātiem zaļumiem un pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Risotto milāniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Gardais risotto milāniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!

Lasīt vairāk

Pannā sutināta vista ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.

Lasīt vairāk

Vīnā vārītas mīdijas beļģu gaumē

Foto: Shutterstock

Aromātiska uzkoda, kuru patīkami knibināt, piedzerot aukstu baltvīnu. Turklāt ļoti ātri pagatavojama, īpaši, ja mīdijas ir jau nomazgātas un atbrīvotas no "bārdām".

Lasīt vairāk

Siltie jūras ķemmīšu un bekona salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarīgi un veikli pagatavojami salāti, kuros īpaši izceļas ne tikai jūras ķemmītes, bet arī gardais, kraukšķīgais bekons. Pagatavo siltos salātus pusdienās vai kā pirmo ēdienu vakariņās. Jūras velte būs lieliska jauna vēsma tavā virtuvē.

Lasīt vairāk

Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Kalmāru sautējums Toskānas gaumē

Foto: Vida Press

Kalmāri ir specifiska jūras velte, kas prasa īpašu uzmanību pagatavošanā. Šis pikantais sautējums būs veids, kā pagatavot kalmāru tik maigu, lai tas būtu patiesi gards!

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Sarkanvīnā sautēta vista ar sēnēm franču gaumē

Foto: Vida Press

Klasiskajam franču ēdienam Coq au vin (tulk. - gailis vīnā) tradicionāli tiek izmantots robusts sarkanvīns, kas maltītei piešķir īpašu aromātu un garšu. Ja baidies, ka rezultāts būs pārāk intensīvs, aizstāj sarkanvīnu ar sausu baltvīnu. Brīdinām - šī nav ātri pagatavojama recepte. Jo ilgāk vista sautēsies, jo izcilāks būs rezultāts!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!