Vīns, gatavojot ēdienu, tiek pievienots ar vienu mērķi – lai veidotu garšas buķeti un apmierinātu garšas kārpiņas. Termiskās apstrādes laikā alkohola ietekme zūd, bet garšas nianses saglabājas.
Baltvīnu izmanto zivju, jūras velšu, putnu (izņemot pīli) un truša gaļas ēdienu gatavošanā, kā arī mērcēm (vīnam pievienojot saldo krējumu, baltos piparus un maigas garšvielas). Savukārt sarkanvīns labi derēs liellopa, cūkas, medījuma, jēra gaļai un pīlei.
Ēdiena gatavošanai nav nepieciešams pirkt dārgus vīnus, pietiks ar kvalitatīvu galda vīnu. Lai tu mūsu ieteikumus varētu izmēģināt jau šajās brīvdienās, mēs izvēlējāmies 19 ēdienus, ko gatavojot, būs jāatkorķē pudele vīna.
Lai garšīgas brīvdienas!
Liellopa gaļas sautējums ar sarkanvīnu
Lēni apcepta, maiga un mīksta liellopa gaļa gardā sautējumā ar burkāniem, konservētiem tomātiem un nelielu drusciņu sarkanvīna. Pamatīga garšu buķete, ko papildina svaigais timiāns un lauru lapas. Lieliska maltīte kā pusdienām, tā vakariņām.
Marinēts trusis saldā krējuma un sinepju mērcē
Saldā krējumā un sinepju mērcē sutināts trusis – mīksts un garšīgs.
Teļa gaļas 'osso buco' mafijas gaumē
Gards veids, kā pagatavot neticami sulīgu teļa gaļas "osso buco", kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "kauls ar caurumu". Šis ēdiens tradicionāli tiek gatavots no teļa stilba šķēlēm ar kaulu. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Ātrā teļa gaļas 'piccata'
Ātri pagatavojamās un gardās teļa gaļas šķēles aromātiskā citronu–kaperu mērcē ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kas ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Vistas filejas karbonāde ar citronu un kaperu mērci
Gardas vistas karbonādes ar interesantu buljona un citronu mērci, kurai pievienoti kaperi. Karbonādes pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādu citu piedevu.
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Boloņas mērce ar ķirštomātiem
Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Siera krēmzupa ar baltvīnu franču gaumē
Franču virtuves klasika - burvīgā siera krēmzupa. Turklāt to ir tik vienkārši pagatavot. Zupu rotā ar kapātiem zaļumiem un pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.
Risotto milāniešu gaumē
Gardais risotto milāniešu gaumē.
Aromātiska paelja ar baltvīnu un garnelēm
Karstasinīgo spāņu kulinārais šedevrs paelja, kurā rīsiem pievienotas gardās jūras veltes garneles. Rīsiem pavisam īpašu un izteiktu garšu piešķirs baltvīns un zivju buljons. Gatavo maltīti iesakām baudīt pieskaņoti – ar glāzi labi atdzesēta spāņu vīna!
Pannā sutināta vista ar vīnogām
Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.
Vīnā vārītas mīdijas beļģu gaumē
Aromātiska uzkoda, kuru patīkami knibināt, piedzerot aukstu baltvīnu. Turklāt ļoti ātri pagatavojama, īpaši, ja mīdijas ir jau nomazgātas un atbrīvotas no "bārdām".
Siltie jūras ķemmīšu un bekona salāti
Vasarīgi un veikli pagatavojami salāti, kuros īpaši izceļas ne tikai jūras ķemmītes, bet arī gardais, kraukšķīgais bekons. Pagatavo siltos salātus pusdienās vai kā pirmo ēdienu vakariņās. Jūras velte būs lieliska jauna vēsma tavā virtuvē.
Zivju un jūras velšu zupa portugāļu gaumē
Bagātīga zivju un jūras velšu zupa. Pat, ja kāda no jūras veltēm trūks, zupa būs ļoti garda. Zupas garša tikai iegūs, ja izmantotās zivis un jūras veltes būs dažādas.
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Kalmāru sautējums Toskānas gaumē
Kalmāri ir specifiska jūras velte, kas prasa īpašu uzmanību pagatavošanā. Šis pikantais sautējums būs veids, kā pagatavot kalmāru tik maigu, lai tas būtu patiesi gards!
Zaļumos sutināts lasis
Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.
Sarkanvīnā sautēta vista ar sēnēm franču gaumē
Klasiskajam franču ēdienam Coq au vin (tulk. - gailis vīnā) tradicionāli tiek izmantots robusts sarkanvīns, kas maltītei piešķir īpašu aromātu un garšu. Ja baidies, ka rezultāts būs pārāk intensīvs, aizstāj sarkanvīnu ar sausu baltvīnu. Brīdinām - šī nav ātri pagatavojama recepte. Jo ilgāk vista sautēsies, jo izcilāks būs rezultāts!