Foto: Shutterstock
Zaļo lociņu smarža ir gluži kā signāls, ka daba mostas no ziemas miega. Diemžēl mēdz gadīties, ka garā ziema krietni patukšojusi organisma rezerves, un tad loki nāk kā glābiņš, jo zaļajos stiebriņos ir pat vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā pašos sīpolos. Tieši tādēļ šoreiz piedāvājam 18 idejas, kā veselīgos pavasara vēstnešus iekļaut ēdienkartē.

Zaļajos lociņos dāsnā daudzumā atrodami B grupas vitamīnus, PP vitamīns jeb niacīns, folijskābe, C vitamīns, kālijs un fosfors, tādēļ lociņu bunte lieti noderēs gan imunitātes stiprināšanai, gan palīdzēs cīņā ar saaukstēšanos, jo satur vielas ar pretmikrobu un antiseptisku iedarbību, atklāj uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.

Ja vēlies, lai lociņu bunte saglabātos svaiga pat ilgāk nekā nedēļu, ieliec to krūzītē vai burciņā ar ūdeni, lakstus piesedz ar polietilēna maisiņu un krūzīti ievieto ledusskapī, iesaka "Cook's Illustrated". Kā atklājuši izdevuma virtuves eksperti, sīpollokus ieliekot burciņā, nepieciešams vien tik daudz ūdens, lai būtu nosegtas tikai saknītes. Ja ūdeni nomainīsi ik pēc 2-3 dienām, sīpolloki svaigi saglabāsies pat divas nedēļas.

Lai labi garšo!

Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Foto: Shutterstock

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.

Lasīt vairāk

Vārītu olu un lociņu salāti ar sieru

Foto: Shutterstock

Olu loki - pikanti salāti vai garda aukstā galda uzkoda, ja uzliek uz apgrauzdētas maizītes.

Lasīt vairāk

Sātīgā omlete ar krabju nūjiņām, sieru un lociņiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojama, čagana un ļoti sātīga omlete ar krabju nūjiņām, zaļajiem lociņiem un kūstošu sieru. Pateicoties pārlocīšanas metodei, omlete izdosies īpaši sulīga un maiga.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Olu un zaļumu salāti

Foto: Shutterstock

Olu un zaļumu salāti garšīgām piedevām vai smērēšanai uz maizes.

Lasīt vairāk

Ātrā pelmeņu zupa ar sēnēm un lociņiem ķīniešu gaumē

Foto: DELFI

Ja aptrūkušās idejas, kā gardi pagatavot pelmeņus, tad sildoša, aromātiska un ātri pagatavojama dārzeņu zupa ar cūkgaļas pelmeņiem būs īsts atklājums darbadienu vakariņām. Ingvers, ķiploki, sojas mērce un lociņi piešķirs šai zupiņai Ķīnas tradicionālajai virtuvei raksturīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Fiksie kefīra mīklas plācenīši ar sīpollokiem

Foto: Shutterstock

Ja nevari izšķirties par to, ko gatavot – pīrādziņus vai pankūkas – šie sulīgie kefīra mīklas plācenīši ar olu un zaļajiem lociņiem būs īsts zelta vidusceļš. Turklāt tie ir pagatavojami nieka 15 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Sulīgi heka gabaliņi krējuma-sīpolu mērcē

Foto: DELFI

Heks ir viena no populākajām Latvijā nopēkamajām saldētajām zivīm. Tam ir maz asaku, tādēļ heku droši var ēst arī bērni. Skābā krējuma-sīpolu mērcē izkarsēti, zeltaini apcepti heka gabaliņi būs īpaši sulīgi. Pilnai laimei iesakām piedevās pagatavot čaganu kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Lociņu salāti ar vārītu olu

Foto: Shutterstock

Kamēr vien garšaugu dārzs pilns svaigiem lokiem, jāsteidz uzņemt vitamīnu spēks. Šie ir īsteni loku salāti, kas piestāvēs gan brokastīm, gan kā piedeva pie pamatēdiena.

Lasīt vairāk

Ar tunci, olām un marinētiem gurķiem pildīti lavaša rullīši

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar tunci, marinētiem gurķīšiem un rīvētu olu – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.

Lasīt vairāk

Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem

Foto: Vida Press

Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Foto: DELFI

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!