Foto: Shutterstock
Viens no iecienītākajiem darbdienu vakariņu ēdieniem, kas daudzās ģimenēs tiek celts galdā vismaz reizi nedēļā, ir spageti ar maltās gaļas mērci. Tā ir pārbaudīta kombinācija, ar ko grūti nošaut greizi, bet, kad brīvdienās nobaudīts tā pavairāk šašlika, tad nedēļas pirmajā pusē uz gaļas pusi negribas ne skatīties. Labā ziņa ir tāda, ka spagati var ļoti gardi pagatavot arī bez kripatiņas gaļas, tādēļ sarūpējām 14 receptes, lai tu varētu pārliecināties par to.

Viena no problēmām, ar ko saskaras gan pavārmākslas iesācēji, gan nereti arī pieredzējušas saimnieces, ir neziņa, kā tad pareizi vārīt spageti.

Jāsāk ar to, ka nevajag ekonomēt uz kvalitātes rēķina. Ja nopirksi nekvalitatīvu pastu, kurā ir par maz cietes, spageti vāroties izšķīdīs un salips, veidojot nebaudāmu ķopsi. Labāk izvēlies augstākas kvalitātes pastu, jo tā noteikti neliks vilties.

Lai pastas stienīši nesaliptu, to vārīšanai vajadzētu izvēlēties liela izmēra katlu, tad piebriestot tiem būs pietiekami daudz vietas un spageti nesalips.

Foto: Shutterstock

Vārīšanas laikā ūdenim jāpievieno nedaudz eļļas – arī taukvielas var palīdzēt spageti nesalipt. Kad ūdens katliņā uzvārījies, pievieno tam dažas šķipsnas sāls.

Precīzi ievēro uz iepakojuma norādīto spageti vārīšanas laiku – šajā gadījumā eksperimenti nudien nebūs vietā.

Kad spageti uzvārījušies, nenokās tos pārlieku cītīgi, atstāj katliņā vismaz pāris ēdamkarotes ūdens, pievieno nedaudz eļļas vai kriksīti sviesta un apmaisi spageti – tas novērsīs salipšanu, it īpaši, ja jāgaida kāds brīdis, kamēr gatavojas mērce.

Sālsūdeni, kurā vārījušies makaroni, neizlej ārā, bet izmanto mērces pagatavošanai, šādi tā izdosies tumīgāka.

Lai labi garšo!

Spageti ar avokado, kaltētiem tomātiem un pupiņām

Ātri un viegli pagatavojams makaronu un uzturvielām bagātu dārzeņu ēdiens, kas iepriecinās ar saviem garšas kontrastiem. 
Avokado krēmīgums, sarkano pupiņu maigums un tomātu asums atklāsies jaunā spageti receptes versijā. Ir labi baudīt ēdienus, kas sastāv no veselīgiem un gardiem produktiem.

Lasīt vairāk

Makaroni ar garnelēm un zirnīšiem

Ļoti ātri pagatavojama un garšām bagātīga makaronu maltīte ar garnelēm un zaļiem zirnīšiem. Tas viss šķīvī mīsies ar skābeno citronu un sāļo cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām

Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti

Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.

Lasīt vairāk

Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem

Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!

Lasīt vairāk

Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni

Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem

Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.

Lasīt vairāk

Spageti ar lēcu mērci

Sātīga maltīte ar šķietami neierastu papildinājumu iecienītajiem spageti.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti ar sēnēm un kausēto sieru

Ļoti sātīgi spageti ar sēnēm un kausēto sieru saldkrējuma mērcītē.

Lasīt vairāk

Spageti ar dārzeņiem un sēnēm ķīniešu gaumē

Ātri, garšīgi un austrumnieciski - spageti ar dārzeņiem ķīniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Pasta ar tunci, citronu un dillēm

Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Spageti ar mīdijām tomātu mērcē

Jūras velšu cienītāju delikatese – ātri pagatavojams ēdiens bez piena produktiem. Galvenais izvēlēties svaigas un kvalitatīvas mīdijas. Ja gaidāmi viesi, pasniedz spageti lielā traukā. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!