Foto: Shutterstock
15. maijs ik gadu visā pasaulē ir Starptautiskā ģimenes diena. Un kad gan vēl ģimene kopā pavada laiku, ja ne sēžoties pie vakariņu galda? Arī steidzīgā pirmdienas vakarā var atrast brītiņu, lai pagatavotu vareni gardu maltīti un lai sasēstos pie galda ģimeniskā mirklī. Lūk, vakariņu idejas no "Tasty.lv" recepšu krājumiem!

Un kas garšo bērniem? Protams, ka makaroni, griķi un kartupeļi! Ja mazākajiem ģimenes locekļiem būtu teikšana, šķiet, ka trīsreiz dienā būtu jāēd vien makaroni, vai ne? Bet katrs vecāks zina, ka bez dārzeņiem un mazliet proteīna gaļas vai pākšaugu formā pilnvērtīga maltīte nesanāks. Tāpēc vislabākās receptes ir tās, kur rezultātā viss samaisīts kopā vienā lielā pannā vai katlā!

Šādi gatavojot gan jāatceras dažas lietas. Pirmkārt, ja gatavo makaronu ēdienus, tad tos iepriekš atsevišķi novāri līdz "al dente" gatavībai jeb brīdim, kad tie teju, teju gatavi, bet vēl mazliet cieti vidiņā. Kāpēc? Samaisot vienā lielā traukā ar pārējām sastāvdaļām, kas vēl jāpakarsē, makaroni nepārvārīsies un neizšķīdīs.

Šis pats princips jāievēro, gatavojot citus viruma tipa ēdienus. Pannā vai katlā liec tādā secībā, lai augoši pievienotu sastāvdaļas pēc to gatavošanas ilguma. Piemēram, sīpoli, kāposti, kartupeļi, burkāni vispirms, tad maltā gaļa u.tt.

Vienā pannā vai katlā pagatavotos ēdienus prasās pagatavot krēmīgus, tāpēc te lieti noderēs pāris slepenās sastāvdaļas. Kādas? Protams, ka saldais krējums, kausētais siers, ja nav bail reizi dienā ēst nedaudz treknāk un sierīgāk, kā arī kokosriekstu piens. Tas ēdienam nudien piešķir samtaināku tekstūru. Bet makaronu ēdienos, lai izdotos apēst vairāk dārzeņu, labs ātrais palīgs ir konservēti tomāti savā sulā – viena bundžiņa un makaroni sulīgāki un gardāki!

Lai lieki nebūtu jālauza galva, sameklējām un apkopojām 10 pārbaudītas receptes no "Tasty.lv" ne tik slepenajiem krājumiem, kas izdabās visai ģimenei un neprasīs smagu piepūli pagatavošanā. Lai garda kopābūšana pie pusdienu vai vakariņu galda!

Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā

Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.

Lasīt vairāk

Flotes makaroni, kas peld krējumā

Foto: DELFI

Manuprāt, katrā ģimenē, kura nav veģetārieši, viens no iecienītākajiem vakariņu ēdieniem ir makaroni jūras flotes gaumē jeb makaroni "po flotski". Vai vienkāršākā valodā – makaroni ar malto gaļu. Ja tomēr siera kūka, pēc maniem uzskatiem, lielākoties visur garšo vienādi, tad šī kulta ēdiena garša katrā ģimenē atšķiras, lai gan sastāvdaļas lielākoties tiek izmantotas vienas un tās pašas. Pavisam noteikti katram ir sava perfektā recepte makaroniem ar gaļu. Arī mūsmājās tāda bija, bet, iespaidojoties no "TikTok", ir sanācis tā, ka esam pamainījuši sava mīļākā ēdiena recepti, klāt pievienojot saldo krējumu. Ak man dieniņ, vecā recepte nu tiks nolikta malā!

Lasīt vairāk

Makaroni ar malto gaļu un krietnu tiesu tomātu

Foto: DELFI

Makaroni kā absolūta klasika, protams, ir lieliska piedeva jebkurā pusdienu vai vakariņu šķīvī, bet kopā ar malto gaļu un krietnu devu tomātu savā sulā būs tieši tas, kas vajadzīgs izsalkušiem vēderiem. Ātri, ļoti vienkārši un bagātīgi – tā, lai visa ģimene paēdusi.

Lasīt vairāk

Slinkā Boloņas mērce visai nedēļai

Foto: DELFI

Ja pagatavosi šo mērci, tad varēsi dzīvot bēdu nezinādams visu nedēļu. Šī mērce ir vienkārši pagatavojama un kļūst gardāka ar katru uzsildīšanas reizi!

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni lauku gaumē

Pavisam vienkārša un garda makaronu recepte, kas pagatavoti ar liellopa gaļu. Vakariņas būs gatavas pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Foto: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Asi saldais brūvējums ar vistas fileju un kokosriekstu pienu

Gana vienkāršs, sātīgs un sildošs ēdiens, kas lieliski iederēsies arī mājas svinībās. Burkāni un kukurūza piešķirs ēdienam saldumu, savukārt asie pipari kārtīgi izsildīs muti. Makaronus var aizstāt arī ar rīsiem vai stikla nūdelēm, kā arī maigākai garšai ņemt mazāk aso piparu. Jebkurā gadījumā – siltums vēderā garantēts!

Lasīt vairāk

Griķi ar sviestā ceptiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Griķus parasti vienkārši novāram ūdenī, bet tie būs daudz gardāki, ja pievienosi sviestā ceptus dārzeņus un krēmīgā fetas siera drumstalas. Tā kā siers ir gana sāļš, tad uzmanies ar sāls pievienošanu.

Lasīt vairāk

Krēmīgie makaroni ar diviem sieriem jeb mocarellas 'Mac N Cheese'

Foto: DELFI

Ļoti veikli pagatavojama un sātīga maltīte reizēm, kad māc liels izsalkums, bet laika gatavot maz. Sīkos makaroniņus var izvārīt ļoti ātri, bet pagatavot mērci – nieks vien ir. Sierīgos makaronus pasniedz kopā ar kādu dārzeni, piemēram, ķirštomātiņiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršais un ātrais maltās gaļas un dārzeņu sautējums

Foto: DELFI

Mums ir jābūt gataviem, ka temperatūra drīz vien atkal pazemināsies (lai cik ļoti to nevēlamies), tāpēc piedāvājam sātīgu un reizē sildošu vakariņu recepti – maltās gaļas dārzeņu sautējumu. Vienkārša, ātri pagatavojama, liesa un veselīga maltīte!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!