Foto: Shutterstock kolāža
Lai pēc iespējas retāk dotos uz veikalu, vērts padomāt par ilgāk uzglabājamu produktu rezervēm. Pirmā izvēle ir graudaugi un pākšaugi, bet cik tad ilgi pārtiksi no putras vai "plikiem" makaroniem. Pēc ziemas esam izslāpuši pēc vitamīniem, tādēļ virtuves krājumus noteikti būtu vēlams papildināt ar ilgi uzglabājamiem dārzeņiem, ko varēsi gan cept, gan vārīt, gan, protams, izmantot vitamīniem bagātu svaigo salātu pagatavošanai. No tālām zemēm atceļojušos tomātus un šobrīd vēl pārlieku dārgos gurķus labāk atstāj veikala plauktā, iepirkumu sarakstā iekļaujot ne vien latvieša otro maizi – kartupeļus, bet arī bietes, kāļus, rutkus, burkānus, rāceņus, kāpostus, kā arī sīpolus, ķiplokus, selerijas saknes un kādu lielvēderainu ķirbi.

Nacionālais lepnums – kāļi, rutki un rāceņi. 17 garšīgi izmantošanas veidi

Foto: Shutterstock

Kāļus, rutkus un rāceņus zina visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, nav paguvuši tos nogaršot un iemīļot. Bet velti, jo šie ziemas dārzeņi ir ļoti garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi izmantojami kulinārijā. Uzzini, kā pagatavot šīs aromātiskās saknes, kuras jau mūsu senči ir turējuši lielā cieņā.

Lasīt vairāk

No Latgales līdz Kurzemei: 22 latviski kartupeļu ēdieni no pavisam vienkāršām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Latviešu īpašās attiecības ar kartupeļiem apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos šis dārzenis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 22 tautā iemīļotas receptes, kur kartupelis ir iecelts goda vietā.

Lasīt vairāk

Bučoties varēsi citreiz – 17 ļoti gardas receptes ar ņipro ķiploku

Foto: Shutterstock

Garšas ziņā izteiksmīgo ķiploku dažādās pasaules nacionālajās virtuvēs pazīst jau gadu tūkstošiem. Sīpoliem radniecīgo ķiploku mēdz gatavot gan kā dārzeni, gan izmantot kā garšvielu, tomēr skaidrs ir viens – maltītei pievienota ķiploka daiviņa padarīs to īpašu. Lūk, 17 gardas un interesantas receptes, kur izcelsies tieši ķiploka spēcīgā garša!

Lasīt vairāk

Vērtīgā selerijas sakne: 5 figūrai draudzīgi salāti pašmāju superdārzeņa novērtēšanai

Foto: Shutterstock

Gadalaiku mijā, kad garo ziemas mēnešu un tumsas novārdzinātais organisms alkst pēc vitamīnu trieciendevas, sulīgi salāti ir lielisks veids, kā smelties enerģiju. Tomēr, ja vēlies ievērot sezonalitātes principu un izvēlēties pašmāju dārzeņus, izvēle nav īpaši liela. Ko iesākt, kad apnikuši burkāni, bietes, kāļi, un āboli dažādās variācijās? Mums ir risinājums – selerijas sakne, kas dārzeņu salātiem piešķirs gan patīkami riekstainu garšu, gan vērtīgas uzturvielas.

Lasīt vairāk

Leģendārā sīpolzupa un citas maciņam draudzīgas idejas, kā izmantot sīpolus

Foto: Shutterstock

Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.

Lasīt vairāk

Ziemas superprodukts – bietes. Veselīgu salātu receptes organisma attīrīšanai pēc svētkiem

Foto: Shutterstock

Sarkanās bietes tiek uzskatītas par visefektīvāko dabīgo organisma attīrītāju, tādēļ viegli un veselīgi biešu salāti ir īstais ēdiens, kas pēc bagātīgajiem svētku mielastiem palīdzēs "izbirstēt" sārņus, stiprināt imunitāti un atgūt pievilcīgas ķermeņa aprises. Pamēģini kādu no "Tasty" plašās pavārgrāmatas receptēm jau šovakar!

Lasīt vairāk

Glazēti un garšaugos apviļāti: 17 variācijas krāsnī ceptiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Laikā, kad plašā klāstā pieejami ķirbji, kartupeļi, selerijas saknes, burkāni, kāļi, bietes un citi sakņu dārzeņi, izcepti krāsnī, tie vislabāk pierādīs savu burvību un paglābs no izsalkuma, tāpēc iedvesmojies no dažādajām variācijām un palutini mājiniekus, pirms mielošanās dāsni pārlejot tos ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Ķirbis ir uz palikšanu: 12 receptes krājumu notiesāšanai

Foto: Shutterstock

Jāatzīst, šogad ir īsta ķirbju pārpilnība. Vēl tagad pa kādam oranžam eksemplāram var sastapt virtuvē. Mēs paejam tam garām, paskatāmies un nodomājam: "Vēlāk kaut ko uztaisīšu!" Lai domas novestu pie darbiem, ir jāķeras pie lietas – decembrī joprojām ir aktuālas ķirbju ēdienu receptes.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi, sacepumi un plācenīši. 14 vienkārši pagatavojamas maltītes ar kāpostiem

Foto: Shutterstock

Dažādos veidos cepti un sutināti kāposti ir lieliski ar to, ka, jo biežāk tos sasilda, jo gardāki tie paliek. Kāpostus var satīt ne tikai tīteņos, tos var cept plācenīšos, pievienot dažādiem sacepumiem un izcept cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Ķirbju sezonā aktuāli: ērts lielais recepšu špikeris no A līdz Z

Foto: Shutterstock kolāža

Ir pienācis tas brīdis, kad jādomā, ko iesākt ar ķirbju ražu. Te nu lieti noderēs katra jauna ideja, kā garšīgi likt lietā makten brangos lielvēderaiņus. Pālapojot "Tasty" recepšu krājumus, uzgājām virkni ķirbjiem veltītu recepšu kolekciju, kur atrodamas gan zeltainu pankūku receptes, gan idejas gardām ķirbju krēmzupām, pildīšanai, sautēšanai un, protams, arī sulīgo dārzeņu saglabāšabai ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

15 kāpostu zupas, kas ar katru dienu garšos arvien labāk

Foto: Shutterstock kolāža

Kāpostu zupas lielākā priekšrocība ir tā, ka ar katru nākamo sildīšanas reizi tā garšo arvien labāk. Protams, to nevajadzētu glabāt ilgāk par nedēļu, bet otrājā un trešajā diena zupiņa būs pašā laikā. Pirmdien izvārot katlu kāpostu zupas, turpmākās pāris dienas varēsi neiespringt par vakariņu gatavošanu. Piekožot klāt siltu kartupeli vai maizes riku, maltīte būs gana sātīga, lai remdētu pat vislielāko izsalkumu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezeņi lieliem un maziem ēdājiem – garšīgi padomi un 19 receptes

Foto: Shutterstock kolāža

No dārzeņu biezeņiem viszināmākā pavisam noteikti ir kartupeļu biezputra – mīksti novārītie kartupeļi, kas sajaukti ar siltu pienu vai saldo krējumu un samīcīti līdz krēmīgai konsistencei. Taču kartupelis nebūt nav vienīgais dārzenis, no kura pagatavot gardu pusdienu vai vakariņu maltīti biezeņa formā. Kuri ir tie dārzeņi, kuri ir piemēroti šai maltītei un kas jāņem vērā, gatavojot biezeni?

Lasīt vairāk

33 receptes, kas pierāda – kartupeļus var pagatavot garšīgi arī bez gaļas

Foto: Shutterstock

Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.

Lasīt vairāk

Ar sieru, zirnīšiem vai avokado: 17 sātīgi biešu salāti bez gaļas

Foto: Shutterstock/ Privātais arhīvs kolāža

Izmantojot nule kā no dobes nākušās, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošās bietes, izdosies pagatavot visgardākos biešu salātiņus. Lai nedēļu tu varētu sākt uz vieglākas nots, atpūtinot organismu no gaļas, mēs izvēlējāmies gardus biešu salātus bez kripatiņas gaļas, kuriem sātīgumu piešķirs siers, avokado, dažādi pākšaugi, kā arī bezpiedevu jogurts, majonēze vai krējums.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti – veselīgi un figūrai draudzīgi: 12 receptes īpaši sulīgai maltītei

Foto: Shutterstock

Sulīgie un saulaini košie burkāni ir īsts pašmāju superprodukts, kas vai plīst pušu no vitamīnu pārbagātības. Mēs piedāvājam svaigu, kraukšķīgu, turklāt vienkārši un ātri pagatavojamu burkānu salātiņu receptes, kas palīdzēs spert pirmo soli veselīga dzīvesveida un ideālas pludmales figūras virzienā.

Lasīt vairāk

Pašmāju superprodukts – skābēti kāposti: 12 veidi, kā tos likt lietā, ne tikai štovējot

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka latviešiem izsenis ir smeķējuši skābēti kāpostiņi. Mūsdienās nekas daudz nav mainījies, jo, pat no viensētas pārceļoties uz lielpilsētas dzīvokli, esam iemanījušies ieskābēt kāpostus, ja ne mucā, tad vismaz trīslitru burkā. Prombraucot no lauku radiem, mašīnas "bagažniekā" blakus kartupeļu maišelim un avīzē ievīstītam speķa gabalam noteikti ieguls arī nule kā no mučeles iesmelti skābie kāpostiņi, kas drošības labad rūpīgi iesaiņoti vairākos plastmasas maisiņos. Iespējams, šīs mīlestības pamatā ir tīri intuitīva jušana, ka skābi kāposti mūsu platuma grādos ir īsts "superfūds", kam vismaz gada aukstajos mēnešos noteikti ir ierādāma goda vieta ēdienkartē.

Lasīt vairāk

13 piedevas, kas pieticīgajai kartupeļu biezputrai piešķirs restorāna kvalitāti

Foto: Shutterstock

Čagana un maiga kartupeļu biezputra, kas tā vien kūst uz mēles, ir īsteni demokrātisks ēdiens, jo tā pagatavošanai vajadzīgas vien pāris pavisam vienkāršas, visiem pieejamas un lētas sastāvdaļas. Šodien skaidrosim, ar kādām sastāvdaļām papildinot vienkāršo tupeņu putru, to varēsi baudīt ne vien kā piedevu, bet lepni celt galdā kā pašpietiekamu, gardu un sātīgu pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Riņķīši, kotletes un plācenīši: 7 lētas un kraukšķīgas uzkodas no sīpoliem

Foto: Shutterstock kolāža

Sīpols, kuru griežot daudzi izplūst asarās, bet vārītā veidā teju visiem iedveš šausmas, iecepts kraukšķīgā garoziņā, pārtop par aromātisku un gardu uzkodu. Nav mazsvarīgi, ka sīpoli ir lēti un visiem pieejami, tādēļ no tiem gatavoti našķi neiecirtīs robu ģimenes budžetā. Lūk, izmēģināšanai septiņas receptes no "Tasty" apcirkņiem. Lai kraukšķīgi un garšīgi!

Lasīt vairāk

Kāpostiņš pie burkāniņa: 19 sautējumu receptes mājīgām vakariņām

Foto: Shutterstock

Kad kabaču pankūkas esam noēdušies un vilināt sāk sātīgākas maltītes, skaidrs – ir klāt rudens. Un kas gan vēl vairāk varētu piestāvēt rudenim, ja ne sautējumi. Dārzeņu vai gaļas, ar kāpostiem, burkāniem, kartupeļiem, vistas fileju vai liellopa gaļas gabaliņiem, kas sagriezti stroganovā. Viena lieta, par ko var pārliecināties atkal un atkal – tā ir ideālā maltīte vakariņām, kad ļoti gribas ēst.

Lasīt vairāk

Ģeniāli vienkāršās kartupeļu pankūkas: 14 receptes – klasiskas, ar sēnēm vai gaļu

Foto: Shutterstock

Ir klāt laiks, kad atļaujamies vakariņās galdā likt ko siltāku, sātīgāku – tādu maltīti, ko mēdzam dēvēt par komforta ēdienu. Tāpēc ieskrienies rudenī un pagatavo mājiniekiem milzīgu porciju ar kartupeļu pankūkām. Lūk, 14 varianti, ar ko izdabāt gan tiem, kam patīk vienkāršas kartupeļu skaidiņu pankūkas, gan tiem, kam vajag gaļu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!