Nacionālais lepnums – kāļi, rutki un rāceņi. 17 garšīgi izmantošanas veidi
Kāļus, rutkus un rāceņus zina visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, nav paguvuši tos nogaršot un iemīļot. Bet velti, jo šie ziemas dārzeņi ir ļoti garšīgi, veselīgi un daudzveidīgi izmantojami kulinārijā. Uzzini, kā pagatavot šīs aromātiskās saknes, kuras jau mūsu senči ir turējuši lielā cieņā.
No Latgales līdz Kurzemei: 22 latviski kartupeļu ēdieni no pavisam vienkāršām sastāvdaļām
Latviešu īpašās attiecības ar kartupeļiem apliecina gan grāmata "444 kartupeļu ēdieni", kas atrodama teju katras sevi cienošas saminieces virtuves plauktā, gan lērums mīļvārdiņu, kādos šis dārzenis tiek dēvēts dažādās Latvijas malās: tupenis, rācenis un buļba ir zināmākie no tiem, bet "Skats" ir apkopojis arī virkni kaut mazāk populāru, tomēr ne mazāk labskanīgu kartupeļa "iesauku", kuras uzskaitītas šajā rakstā. Savukārt "Tasty.lv" radošā komanda pārskatīja mūsu plašos recepšu apcirkņus, atsijājot 22 tautā iemīļotas receptes, kur kartupelis ir iecelts goda vietā.
Bučoties varēsi citreiz – 17 ļoti gardas receptes ar ņipro ķiploku
Garšas ziņā izteiksmīgo ķiploku dažādās pasaules nacionālajās virtuvēs pazīst jau gadu tūkstošiem. Sīpoliem radniecīgo ķiploku mēdz gatavot gan kā dārzeni, gan izmantot kā garšvielu, tomēr skaidrs ir viens – maltītei pievienota ķiploka daiviņa padarīs to īpašu. Lūk, 17 gardas un interesantas receptes, kur izcelsies tieši ķiploka spēcīgā garša!
Vērtīgā selerijas sakne: 5 figūrai draudzīgi salāti pašmāju superdārzeņa novērtēšanai
Gadalaiku mijā, kad garo ziemas mēnešu un tumsas novārdzinātais organisms alkst pēc vitamīnu trieciendevas, sulīgi salāti ir lielisks veids, kā smelties enerģiju. Tomēr, ja vēlies ievērot sezonalitātes principu un izvēlēties pašmāju dārzeņus, izvēle nav īpaši liela. Ko iesākt, kad apnikuši burkāni, bietes, kāļi, un āboli dažādās variācijās? Mums ir risinājums – selerijas sakne, kas dārzeņu salātiem piešķirs gan patīkami riekstainu garšu, gan vērtīgas uzturvielas.
Leģendārā sīpolzupa un citas maciņam draudzīgas idejas, kā izmantot sīpolus
Sīpoli, ko jokojot mēdz dēvēt arī par "zemeļu apelsīniem", tiek izmantoti teju visu pamatēdienu gatavošanā, jo katrs pavārs zina, ka sīpols ēdienam piešķir ļoti izteiksmīgu garšu, kas patīk gandrīz visiem. Tomēr gana daudz ir to, kuru bērnības trauma ir zupā peldošs vārīts sīpols – ja piederi pie šīs kategorijas, laiks gaisināt sliktās bērnības atmiņas, pagatavojot franču virtuves klasiku – ģeniāli vienkāršo, bet izsmalcināto sīpolzupu, vai kādu citu maciņam draudzīgu un gardu sīpolu ēdienu.
Ziemas superprodukts – bietes. Veselīgu salātu receptes organisma attīrīšanai pēc svētkiem
Sarkanās bietes tiek uzskatītas par visefektīvāko dabīgo organisma attīrītāju, tādēļ viegli un veselīgi biešu salāti ir īstais ēdiens, kas pēc bagātīgajiem svētku mielastiem palīdzēs "izbirstēt" sārņus, stiprināt imunitāti un atgūt pievilcīgas ķermeņa aprises. Pamēģini kādu no "Tasty" plašās pavārgrāmatas receptēm jau šovakar!
Glazēti un garšaugos apviļāti: 17 variācijas krāsnī ceptiem dārzeņiem
Laikā, kad plašā klāstā pieejami ķirbji, kartupeļi, selerijas saknes, burkāni, kāļi, bietes un citi sakņu dārzeņi, izcepti krāsnī, tie vislabāk pierādīs savu burvību un paglābs no izsalkuma, tāpēc iedvesmojies no dažādajām variācijām un palutini mājiniekus, pirms mielošanās dāsni pārlejot tos ar gardu mērci.
Ķirbis ir uz palikšanu: 12 receptes krājumu notiesāšanai
Jāatzīst, šogad ir īsta ķirbju pārpilnība. Vēl tagad pa kādam oranžam eksemplāram var sastapt virtuvē. Mēs paejam tam garām, paskatāmies un nodomājam: "Vēlāk kaut ko uztaisīšu!" Lai domas novestu pie darbiem, ir jāķeras pie lietas – decembrī joprojām ir aktuālas ķirbju ēdienu receptes.
Kāpostu tīteņi, sacepumi un plācenīši. 14 vienkārši pagatavojamas maltītes ar kāpostiem
Dažādos veidos cepti un sutināti kāposti ir lieliski ar to, ka, jo biežāk tos sasilda, jo gardāki tie paliek. Kāpostus var satīt ne tikai tīteņos, tos var cept plācenīšos, pievienot dažādiem sacepumiem un izcept cepeškrāsnī.
Ķirbju sezonā aktuāli: ērts lielais recepšu špikeris no A līdz Z
Ir pienācis tas brīdis, kad jādomā, ko iesākt ar ķirbju ražu. Te nu lieti noderēs katra jauna ideja, kā garšīgi likt lietā makten brangos lielvēderaiņus. Pālapojot "Tasty" recepšu krājumus, uzgājām virkni ķirbjiem veltītu recepšu kolekciju, kur atrodamas gan zeltainu pankūku receptes, gan idejas gardām ķirbju krēmzupām, pildīšanai, sautēšanai un, protams, arī sulīgo dārzeņu saglabāšabai ziemas krājumiem.
15 kāpostu zupas, kas ar katru dienu garšos arvien labāk
Kāpostu zupas lielākā priekšrocība ir tā, ka ar katru nākamo sildīšanas reizi tā garšo arvien labāk. Protams, to nevajadzētu glabāt ilgāk par nedēļu, bet otrājā un trešajā diena zupiņa būs pašā laikā. Pirmdien izvārot katlu kāpostu zupas, turpmākās pāris dienas varēsi neiespringt par vakariņu gatavošanu. Piekožot klāt siltu kartupeli vai maizes riku, maltīte būs gana sātīga, lai remdētu pat vislielāko izsalkumu.
Dārzeņu biezeņi lieliem un maziem ēdājiem – garšīgi padomi un 19 receptes
No dārzeņu biezeņiem viszināmākā pavisam noteikti ir kartupeļu biezputra – mīksti novārītie kartupeļi, kas sajaukti ar siltu pienu vai saldo krējumu un samīcīti līdz krēmīgai konsistencei. Taču kartupelis nebūt nav vienīgais dārzenis, no kura pagatavot gardu pusdienu vai vakariņu maltīti biezeņa formā. Kuri ir tie dārzeņi, kuri ir piemēroti šai maltītei un kas jāņem vērā, gatavojot biezeni?
33 receptes, kas pierāda – kartupeļus var pagatavot garšīgi arī bez gaļas
Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.
Ar sieru, zirnīšiem vai avokado: 17 sātīgi biešu salāti bez gaļas
Izmantojot nule kā no dobes nākušās, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošās bietes, izdosies pagatavot visgardākos biešu salātiņus. Lai nedēļu tu varētu sākt uz vieglākas nots, atpūtinot organismu no gaļas, mēs izvēlējāmies gardus biešu salātus bez kripatiņas gaļas, kuriem sātīgumu piešķirs siers, avokado, dažādi pākšaugi, kā arī bezpiedevu jogurts, majonēze vai krējums.
Burkānu salāti – veselīgi un figūrai draudzīgi: 12 receptes īpaši sulīgai maltītei
Sulīgie un saulaini košie burkāni ir īsts pašmāju superprodukts, kas vai plīst pušu no vitamīnu pārbagātības. Mēs piedāvājam svaigu, kraukšķīgu, turklāt vienkārši un ātri pagatavojamu burkānu salātiņu receptes, kas palīdzēs spert pirmo soli veselīga dzīvesveida un ideālas pludmales figūras virzienā.
Pašmāju superprodukts – skābēti kāposti: 12 veidi, kā tos likt lietā, ne tikai štovējot
Nav noslēpums, ka latviešiem izsenis ir smeķējuši skābēti kāpostiņi. Mūsdienās nekas daudz nav mainījies, jo, pat no viensētas pārceļoties uz lielpilsētas dzīvokli, esam iemanījušies ieskābēt kāpostus, ja ne mucā, tad vismaz trīslitru burkā. Prombraucot no lauku radiem, mašīnas "bagažniekā" blakus kartupeļu maišelim un avīzē ievīstītam speķa gabalam noteikti ieguls arī nule kā no mučeles iesmelti skābie kāpostiņi, kas drošības labad rūpīgi iesaiņoti vairākos plastmasas maisiņos. Iespējams, šīs mīlestības pamatā ir tīri intuitīva jušana, ka skābi kāposti mūsu platuma grādos ir īsts "superfūds", kam vismaz gada aukstajos mēnešos noteikti ir ierādāma goda vieta ēdienkartē.
13 piedevas, kas pieticīgajai kartupeļu biezputrai piešķirs restorāna kvalitāti
Čagana un maiga kartupeļu biezputra, kas tā vien kūst uz mēles, ir īsteni demokrātisks ēdiens, jo tā pagatavošanai vajadzīgas vien pāris pavisam vienkāršas, visiem pieejamas un lētas sastāvdaļas. Šodien skaidrosim, ar kādām sastāvdaļām papildinot vienkāršo tupeņu putru, to varēsi baudīt ne vien kā piedevu, bet lepni celt galdā kā pašpietiekamu, gardu un sātīgu pamatēdienu.
Riņķīši, kotletes un plācenīši: 7 lētas un kraukšķīgas uzkodas no sīpoliem
Sīpols, kuru griežot daudzi izplūst asarās, bet vārītā veidā teju visiem iedveš šausmas, iecepts kraukšķīgā garoziņā, pārtop par aromātisku un gardu uzkodu. Nav mazsvarīgi, ka sīpoli ir lēti un visiem pieejami, tādēļ no tiem gatavoti našķi neiecirtīs robu ģimenes budžetā. Lūk, izmēģināšanai septiņas receptes no "Tasty" apcirkņiem. Lai kraukšķīgi un garšīgi!
Kāpostiņš pie burkāniņa: 19 sautējumu receptes mājīgām vakariņām
Kad kabaču pankūkas esam noēdušies un vilināt sāk sātīgākas maltītes, skaidrs – ir klāt rudens. Un kas gan vēl vairāk varētu piestāvēt rudenim, ja ne sautējumi. Dārzeņu vai gaļas, ar kāpostiem, burkāniem, kartupeļiem, vistas fileju vai liellopa gaļas gabaliņiem, kas sagriezti stroganovā. Viena lieta, par ko var pārliecināties atkal un atkal – tā ir ideālā maltīte vakariņām, kad ļoti gribas ēst.
Ģeniāli vienkāršās kartupeļu pankūkas: 14 receptes – klasiskas, ar sēnēm vai gaļu
Ir klāt laiks, kad atļaujamies vakariņās galdā likt ko siltāku, sātīgāku – tādu maltīti, ko mēdzam dēvēt par komforta ēdienu. Tāpēc ieskrienies rudenī un pagatavo mājiniekiem milzīgu porciju ar kartupeļu pankūkām. Lūk, 14 varianti, ar ko izdabāt gan tiem, kam patīk vienkāršas kartupeļu skaidiņu pankūkas, gan tiem, kam vajag gaļu!