Foto: Shutterstock
Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.

Kaut gan mums ierasts, piemēram, kartupeļu biezputru vai krāsnī ceptus kartupelīšus pasniegt vien kā piedevu gaļas ēdieniem, tie ir baudāmi arī kā sātīgi pamatēdieni, ko vari papildināt ar svaigiem dārzeņu salātiem.

Par to, kā dažādās pasaules malās gatavo un izmanto kartupeļu biezputru, rakstījām šeit.

Tupenis nav cimperlīgs, tas labi sadzīvo gan ar citiem dārzeņiem, gan dažādiem sieriem, biezpienu, rūgušpienu un visiem pārējiem piena produktiem. Arī olas, sēnes un konservēti dārzeņi lieti noderēs, gatavojot kartupeļu ēdienus. Tā kā kartupeļu garša ir neitrāla, tad arī dažādas garšvielas tikai uzlabos un bagātinās kartupeļu ēdienu garšas īpašības.

Ir lieliski ka, apstrādājot kartupeļu bumbuļus dažādos veidos, vari iegūt ēdienus ar pavisam atšķirīgu tekstūru: uz pannas cepti tupeņi atšķirsies no krāsnī ceptiem, tāpat arī vienkārši novārīti kartupeļi garšos pavisam citādāk nekā biezenī sastampāti. Šo universālo dārzeni vari arī rīvēt dažāda biezuma skaidiņās, cept folijā un izmantot dažādu gardu salātu un biezzupu pagatavošanai.

Lai tu varētu par to pārliecināties, mēs sagatavojām 33 receptes, kas pierāda – prasmīgi pagatavotus kartupeļus var celt galdā gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, turklāt bez kripatiņas gaļas.

Lai labi garšo!

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru

Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'

Foto: Shutterstock

"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Cepelīni ar biezpiena pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepelīni vislabāk garšo, ja tos pasniedz ar skābu krējumu vai cepta speķa, sīpolu un krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei – gards kartupeļu sacepumu ar sieru.

Lasīt vairāk

Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas

Foto: DELFI

Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pusītes ar sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Veģetārā kartupeļu zupa

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama kartupeļu biezzupa ar sīpoliem un ķimenēm izteiksmīgākai garšai. Sena recepte, kas tikpat labi garšo joprojām.

Lasīt vairāk

Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.

Lasīt vairāk

Olas kartupeļu 'ligzdiņā'

Foto: Shutterstock

Olas kartupeļu "ligzdiņā" - sātīgām un gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm

Foto: Publicitātes foto

Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu klimpiņas pašgatavotā tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Kartupeļu klimpiņas jeb ņoki, kā tos dēvē Itālijā, ar pašgatavotu tomātu mērci - gardai un sātīgai maltītei bez gaļas.

Lasīt vairāk

Zeltainās vārītu kartupeļu-siera pankūciņas

Foto: Privātais arhīvs

"Kad meitiņas kārtējo reizi prasa, ka atkal gribot tās mazās kartupeļu pankūciņas... nu tās, kas garšo pēc kartupeļu bumbiņām, tad jāņem vakar vārītie kartupeļi un jāķeras pie darba," ģimenes iecienītu recepti atklāj lasītāja Dace Sproģe.

Lasīt vairāk

Pikantās kartupeļu vafeles

Foto: Shutterstock

Pikantās kartupeļu vafeles – garšīgas gan karstas, gan aukstas, noderīgas arī dekorēšanai vai burgeru gatavošanai.

Lasīt vairāk

Mutē kūstošas kartupeļu ripiņas

Foto: Santa Maria

Lielisks piemērs, kā, izmantojot gluži ikdienišķus produktus, sasniegt izcili garšīgu rezultātu. Zeltainās kartupeļu ripiņas teju vai kusīs mutē! Ņammm...

Lasīt vairāk

Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums

Foto: Shutterstock

Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un garšīgi kartupeļu - ķirbju plācenīši. Labi garšos gan ar skābo krējumu, gan kādu silto mērci, piemēram, šampinjonu.

Lasīt vairāk

Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem

Foto: DELFI

Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties.

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Foto: DELFI

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezenis ar timiānu un kraukšķīgiem brokoļu gabaliņiem

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kaut šķiet, ka kartupeļu biezenis ir pavisam ikdienišķs ēdiens, papildinot to ar koši zaļiem un kraukšķīgiem blanšētu brokoļu gabaliņiem un sauju koši sārtu dzērveņu, krēmīgā putra būs izcila piedeva svētku cepetim.

Lasīt vairāk

Sālī cepti kartupeļi ar bešamela mērci

Foto: Publicitātes foto

Neparasts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Sāls rada kraukšķīgu garoziņu, bet krēmīgā mērce papildina garšas buķeti. Atliek vien piedevās pasniegt svaigus salātus, un otrais ēdiens gatavs.

Lasīt vairāk

Čaganās olu–kartupeļu kotletes

Foto: Shutterstock

Čaganas olu–vārītu kartupeļu kotletes, ko ēd pusdienās ar piedevām vai vienkārši liekot uz maizes.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar kartupeļu klimpām un sviestu

Foto: Privātais arhīvs

Piena zupa ar kartupeļu klimpām ir klasiska latviešu virtuves recepte. Bērnībā mamma vai ome šo gardo zupīti parasti cēla galdā, aizdarot ar sviestu vai dodot klāt baltmaizes šķēli, kas devīgi pārziesta ar sviesta kārtu. Recepti iesaka Sanita Polukejeva.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes saldā krējuma mērcē

Foto: DELFI

Ja receptē pieminēts saldais krējums, ir skaidrs - kur treknums, tur arī gardums! Katru vakaru, protams, šādu sacepumu gatavot nevajadzētu, bet dažreiz jau var. Kartupeļu šķēlītes lieliski saderēs ar sēņu mērci un svaigiem salātiem pēc tavas izvēles.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!