33 receptes, kas pierāda – kartupeļus var pagatavot garšīgi arī bez gaļas
Foto: Shutterstock

Pat tad, kad šķiet, ka ledusskapī un virtuves plauktiņos gaudo vējš, labi pameklējot, ļoti iespējams, tu kādā stūrī atradīsi pusiesāktu maisiņu ar kartupeļiem. Un tas nozīmē, ka tev ir milzum daudz iespēju, kā tos pagatavot. Krēmīga kartupeļu zupa, kraukšķīgas bumbiņas, "buļbu bliņas", sātīgs sacepums, cepelīni, gardi kartupeļu salāti un klimpas ar kausēta sviesta mērci – tici vai nē, bet visus šos ēdienus tu vari pagatavot bez kripatiņas gaļas, tātad – arī bez kaitējuma ģimenes budžetam.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kaut gan mums ierasts, piemēram, kartupeļu biezputru vai krāsnī ceptus kartupelīšus pasniegt vien kā piedevu gaļas ēdieniem, tie ir baudāmi arī kā sātīgi pamatēdieni, ko vari papildināt ar svaigiem dārzeņu salātiem.

Par to, kā dažādās pasaules malās gatavo un izmanto kartupeļu biezputru, rakstījām šeit.

Tupenis nav cimperlīgs, tas labi sadzīvo gan ar citiem dārzeņiem, gan dažādiem sieriem, biezpienu, rūgušpienu un visiem pārējiem piena produktiem. Arī olas, sēnes un konservēti dārzeņi lieti noderēs, gatavojot kartupeļu ēdienus. Tā kā kartupeļu garša ir neitrāla, tad arī dažādas garšvielas tikai uzlabos un bagātinās kartupeļu ēdienu garšas īpašības.

Ir lieliski ka, apstrādājot kartupeļu bumbuļus dažādos veidos, vari iegūt ēdienus ar pavisam atšķirīgu tekstūru: uz pannas cepti tupeņi atšķirsies no krāsnī ceptiem, tāpat arī vienkārši novārīti kartupeļi garšos pavisam citādāk nekā biezenī sastampāti. Šo universālo dārzeni vari arī rīvēt dažāda biezuma skaidiņās, cept folijā un izmantot dažādu gardu salātu un biezzupu pagatavošanai.

Lai tu varētu par to pārliecināties, mēs sagatavojām 33 receptes, kas pierāda – prasmīgi pagatavotus kartupeļus var celt galdā gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, turklāt bez kripatiņas gaļas.

Lai labi garšo!

Array ( [id] => 47903987 [title] => Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/citronigi-kartupeli-ar-tomatiem-olivam-un-fetas-sieru.d?id=47903987 [publish_date] => 2016-09-14 09:25:00 [picture_alt] => Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g4.delphi.lv/images/pix/659x295/eKC0bxF3rYQ/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904051.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/RB_HdXl7KUQ/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904053.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/ZKVVE6pDRSI/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904049.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/xmoPEnE3sPw/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904049.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/DfQ61VPkRCU/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904049.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/Be_NjoZrl8w/kartupeli-panna-olivas-feta-pusdienas-vakarinas-47904047.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru 

Array ( [id] => 43623771 [title] => Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/vienkarsais-kartupelu-un-kirbju-sautejums.d?id=43623771 [publish_date] => 2016-10-13 15:40:33 [picture_alt] => Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/EUF9q894bbw/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002809.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/c0fNbUZXw0Q/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002811.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/rooKdkkNxUo/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002807.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/uO9JX1-Ikk4/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002807.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/PaBHIJWJhiQ/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002807.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/pDqyi_8RowM/kartupelu-kirbju-sautejums-skivis-ediens-pusdienas-vakarinas-48002805.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums 

Array ( [id] => 46150085 [title] => Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/jauno-kartupelu-biezenis-ar-marinetiem-gurkisiem-un-citiem-gardumiem.d?id=46150085 [publish_date] => 2016-06-29 12:18:00 [picture_alt] => Jauno kartupeļu biezenis ar sīpoliem, marinētiem gurķiem un piparmētrām [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/puSXow0eE90/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150153.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/uk-SD18Y8t8/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150155.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/eDuEetNnKFk/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150151.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/nr4IY5T51ac/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150151.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/GKSAOdbI5cQ/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150155.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/5sUYcZ9DNCk/kartupelu-biezenis-jaunie-kartupeli-marineti-gurki-pusdienas-46150149.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem 

Array ( [id] => 49804585 [title] => Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/kraukskigie-medus-kartupelisi-ar-divam-mercem.d?id=49804585 [publish_date] => 2018-04-09 09:06:18 [picture_alt] => Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/5tMskwk19q8/hlellmanns-projekts-5-49804923.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/P3BLs6325gY/hlellmanns-projekts-5-49804927.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/Db1UJbK9pT4/hlellmanns-projekts-5-49804927.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/kD05TsdeFs8/hlellmanns-projekts-5-49804927.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/gVCzvGfhAB4/hlellmanns-projekts-5-49804927.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/r08QQH3n7sk/hlellmanns-projekts-5-49804921.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm 

Array ( [id] => 49804641 [title] => Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/pavasarigie-kartupelu-olu-salati-ar-krasainiem-darzeniem.d?id=49804641 [publish_date] => 2018-03-19 10:04:16 [picture_alt] => Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g4.delphi.lv/images/pix/659x295/aXD9ca9-apc/hlellmanns-projekts-14-49805075.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/nhE-V5F21Bs/hlellmanns-projekts-14-49805079.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/PZFcMLiCzWA/hlellmanns-projekts-14-49805079.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/Gr90J7-EyPI/hlellmanns-projekts-14-49805079.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/c9oOwtob8v8/hlellmanns-projekts-14-49805079.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/R0ZBVzfpAPI/hlellmanns-projekts-14-49805073.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem 

Array ( [id] => 49617205 [title] => Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/ipasi-kraukskigas-kartupelu-pankukas-bez-olam-un-miltiem.d?id=49617205 [publish_date] => 2018-01-10 14:05:18 [picture_alt] => Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/msJog-5SUWA/jolo-virtuve-84-49617213.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/yLk7rX1MNXY/jolo-virtuve-84-49617215.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/g7Jg-ZD1J1U/jolo-virtuve-84-49617211.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/bgX15gbUhbM/jolo-virtuve-84-49617215.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/3Gw60BMqjUM/jolo-virtuve-84-49617215.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/9BEyDG6XYZs/jolo-virtuve-84-49617209.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem 

Array ( [id] => 49008577 [title] => 'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/krupniks-ar-gulbim-miezu-putra-ar-pienu-un-kartupeliem-latgales-gaume.d?id=49008577 [publish_date] => 2017-07-03 14:19:00 [picture_alt] => 'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g2.delphi.lv/images/pix/659x295/XZ33Lpy4UF4/b255d5959f09bb631f-49008589.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/2yKr1bSv6T0/b255d5959f09bb631f-49008593.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/Q0Gfynn_Ntw/b255d5959f09bb631f-49008593.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/zuuiNkcbB2g/b255d5959f09bb631f-49008593.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/6KycpEEqdrs/b255d5959f09bb631f-49008593.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/iwGGKDnZEqs/b255d5959f09bb631f-49008587.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē 

Array ( [id] => 49617217 [title] => Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini! [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/vienkarsais-kartupelu-sacepums-ar-kokosriekstu-pienu-un-kiplokiem.d?id=49617217 [publish_date] => 2018-01-08 09:19:49 [picture_alt] => Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/V6KOVzdjnGU/jolo-virtuve-79-49617225.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/WxNrNONewVw/jolo-virtuve-79-49617227.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/5i5nO0pmhMY/jolo-virtuve-79-49617223.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/BsoM25FVPx4/jolo-virtuve-79-49617227.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/Fm9Nvta1vsQ/jolo-virtuve-79-49617227.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/jSf-HwHQtO4/jolo-virtuve-79-49617221.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem 

Tags

Kartupeļi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form