Alus

Alus ir pasaulē izplatītākais alkoholiskais dzēriens un trešais populārākais pēc ūdens un tējas, liecina dažādi pētījumi. Visbiežāk alus tiek baudīts tīrā veidā, atdzesētu miestiņu pildot speciāli paredzētajos kausos. Tomēr mūsdienās ir arī dažādi alkoholiskie kokteiļi, kur viena no neatņemamām sastāvdaļām ir alus.
Arī kulinārijā šis dzintarkrāsas dzēriens nav svešs – to izmanto pankūkās, maizes mīklās, marinādēs, mērcēs, zupās u.c. Bet vislabāk putojošais dzēriens sader ar gaļas ēdieniem.
Kāpēc alu izmantot ēdiena pagatavošanai? Bairītim piemīt dabisks apiņu un iesalu aromāts, kas ēdienam piešķir ļoti smalku saldumu, kas lieliski sader ar cūkgaļu un vistas gaļu. Alu izmanto no salātu mērcēm līdz maizei un pat saldajiem ēdieniem. Ēdienu gatavošanā alu visbiežāk izmanto kā marinādi jeb mērci, kurā tiek gatavoti ne tikai gaļas ēdienu, bet arī dažādi augļi un dārzeņi, kas ēdienam piešķir ekstravagantāku garšu. Pateicoties alus dabīgajam sastāvam, to var izmantot arī kā sastāvdaļu mīklas pagatavošanā, kas piešķir īpašu aromātu. Drosmīgākie alu var izmantot zupās, gatavojot dažādas krēmzupas un siera zupas.