close-ad
Jaunumi Padomi Sastāvdaļas Konservēšana

Austeres

Austeres

Austeres virtuvē vienmēr tiek uzskatītas par delikatesi, ar kuru cilvēkiem ir īpašas attiecības – tās vai nīst, vai dievina. Tās lielākoties tiek ēstas svaigas, kopā ar citronu sulu, tomēr tās var arī gatavot cepeškrāsnī, neizņemot no to gliemežvākiem, kopā ar dažādiem dārzeņiem un sakņaugiem. Austeres labi garšos kopā ar artišokiem, bekonu, grauzdiņiem, pētersīļiem, anšoviem un citām jūras veltēm. Austeres var arī grilēt, pievienojot nedaudz olīveļļas, citronu sulas, vai, piemēram, ķiploki un garšaugu sviestu. Attīrītas austeres izmanto zupās, sautējumos, kā arī mērcēs, putnu cepešu pildījumā vai kā uzkodas.

Mūsu platuma grādos tiek ēstas divu sugu austeres – Klusā okeāna austere (Crassostrea gigas) un īstā jeb plakanā austere (Ostrea edulis). Austeres aug četrus gadus, jo ātrāk tās pēc ieguves tiek apēstas, jo labāk.

Pirms pirkt svaigas austeres, svarīgi pārliecināties, lai to gliemežvāks būtu pilnībā noslēgts. Svaigas austeres ledusskapī neuzglabā ilgāk par trim dienām. Austeres gaļas krāsa variē no viegli bēšas līdz bāli pelēkai, to garša var būt viegli sāļa vai maiga un konsistencē tās var būt gan mīkstas, gan pavisam stingras. Tomēr, ja austeres tiek ēstas svaigas, tās ir ieteicams nekošļāt, norijot brītiņu to paturot pie aukslējām ar mēli. Košļāt austeri nevajadzētu, jo tad tā zaudē savu garšas burvību. Austeru sastāvā ir daudz kalcija, niacīna un dzels, kā arī tās ir lielisks proteīnu avots.

Dienas recepte

Nedēļas TOP 10

Reklāmraksti

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.