Foto: Shutterstock
Saldie kartupeļi jeb batātes pēdējos gados ir iekarojuši stabilu vietu daudzu cilvēku šķīvjos un virtuvēs. Tos izmanto gan dārzeņu sacepumos, gan pievieno saldajiem ēdieniem, kā arī izmanto kā alternatīvu iecienītajiem frī kartupeļiem. Popularitāti šis dārzenis ir iemantojis ne vien savu garšas īpašību, bet arī pieejamības dēļ. Turklāt tas satur ļoti daudz vērtīgu vielu, kas spēcinās organismu un palīdzēs uzturēt labu veselību.

Vai zināji, ka saldais kartupelis satur ļoti daudz kālija? Izrādās, ka šajā dārzenī kālija ir vairāk nekā banānos. Turklāt tā nav vienīgā batātes pozitīvā īpašība. To var ērti iekļaut ēdienkartē, vienlaikus uzlabojot veselību un spēcinot imunitāti. Tiesa, tas nenozīmē, ka pārtikt vajadzētu tikai no šī produkta, jo vienveidīgs uzturs nekādi neuzlabos tavu veselību. Tāpat jāņem vērā, ka daļai cilvēku patiešām nevajadzētu pārspīlēt ar tik bagātīga kālija avota iekļaušanu uzturā.

Par to, kāpēc saldie kartupeļi ir ieteicami, kad to ēšanu vajadzētu ierobežot un kā tos gardi pagatavot, lasi turpinājumā.

Bagātīgs kālija un A vitamīna avots


Foto: Shutterstock
Saldie kartupeļi ir lielisks šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. "Healthline" raksta, ka 200 gramos šo dārzeņu ir ap 180 kalorijām un 41 grams ogļhidrātu. Tāpat tie saturēs apmēram četrus gramus olbaltumvielu, gandrīz septiņus gramus šķiedrvielu un mazāk nekā pusi grama tauku.
Saldie kartupeļi ir ļoti vērtīgs A un C vitamīna avots. 100 gramos dārzeņa ir vairāk nekā 300 procentu no dienā nepieciešamā A vitamīna daudzuma. Batātēs ir arī daudz kālija, mangāna, B6 vitamīna, kā arī varš un niacīns. Saldajos kartupeļos ir arī ļoti daudz antioksidantu, kas aizsargā šūnas un uzlabo veselību.

"Healthline" arī norāda, ka saldie kartupeļi ir viens no produktiem kas satur vairāk kālija nekā banāni. Visā visumā tie ir ļoti vērtīgs produkts, ko iekļaut savā ēdienkartē, lai to dažādotu un bagātinātu.

Sirdij, imunitātei un gremošanai


Foto: Shutterstock
Pateicoties dažādajām minerālvielām, uzturvielām un vitamīniem, kas ir to sastāvā, batātes, patiešām lieti noderēs veselīga uztura dažādošanai. "Health" skaidro, ka saldajos kartupeļos esošajām vielām piemīt pretiekaisuma iedarbība. Tāpat lielais šķiedrvielu daudzums dārzenī nozīmē, ka tas sniegs enerģiju, bet neizraisīs ļoti straujas cukura līmeņa svārstības asinīs. Savukārt kālijs ir ļoti būtisks sirds veselības uzlabošanai, jo palīdz normalizēt asinsspiedienu.
Tāpat atceries, ka saldais kartupelis ir lielisks produkts tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Jā, batātēs ir diezgan daudz ogļhidrātu, tomēr tās ir arī šķiedrvielām bagāts dārzenis. Tas nozīmē – palīdz radīt sāta sajūtu.

Arī "Medical News Today" norāda uz vairākiem ieguvumiem, lietojot uzturā saldos kartupeļus. Tie palīdz uzlabot gremošanas sistēmas darbību, jo tajos ir daudz šķiedrvielu. A vitamīna trūkums var radīt redzes problēmas, tāpēc saldie kartupeļi var palīdzēt arī acu veselības uzlabošanai. Tāpat tajos esošās vielas un vitamīni stiprina imunitāti, bet vairākas augos esošās bioloģiski aktīvās vielas, kas atrodamas arī batātēs, tiek saistītas ar labāku auglību sievietēm, kā arī zemāku dažāda veida vēža risku gan sievietēm, gan vīriešiem.

Vienveidīgs uzturs un pārāk daudz kālija – kad būt piesardzīgiem


Foto: Shutterstock
Lai arī batātēm patiešām piemīt ļoti daudz pozitīvu īpašību, no tām vien pārtikt nevajadzētu. Veselīga uztura pamatā ir dažādība, kas palīdz uzņemt visu organismam nepieciešamo. Ar vienu vienīgu produktu nav iespējams organismu apgādāt ar visām uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešamas visu organisma funkciju un labas veselības nodrošināšanai.
"Medical News Today" vērš uzmanību arī uz to, ka ir gadījumi, kad produktus ar augstu kālija saturu nevajadzētu lietot bez īpašās piesardzības. Cilvēkiem ar sirdsdarbības traucējumiem nereti izraksta medikamentus, kas paaugstina kālija līmeni asinīs. Šādos gadījumos arī saldo kartupeli nevajadzētu lietot ļoti lielos daudzumos. Īpaši bīstami tas var būt cilvēkiem, kam ir nieru darbības traucējumi.

Atceries, ka pilnvērtīgs uzturs ir ļoti būtisks labsajūtas un veselības nodrošinātājs. Pilnvērtīga uztura pamatā ir dažādība, nevis paļaušanās uz superproduktiem un cerība, ka tie atrisinās visas problēmas un nodrošinās pilnīgu labsajūtu.

Frī kartupeļi, salāti un deserti. Gardu ēdienu receptes


Foto: Shutterstock
Lai saldo kartupeli iekļautu ēdienkartē, ir jāzina, kā to garšīgi pagatavot. Dārzeni, protams, var vienkārši piegriezt sautējumam vai apcept uz pannas. Tomēr batātes lieliski noderēs dažādu ēdienu gatavošanā. Ieskaties "Tasty" recepšu krājumā un uzzini gan to, kā pagatavot gadus frī, gan to, kā izmantot saldo kartupeli, gatavojot kaut ko saldumu cienītāju palutināšanai.

Saldo kartupeļu frī

Foto: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Krēmīgs saldā kartupeļa brūnītis bez glutēna

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

Saldos kartupeļus var izmantot ne vien pamatēdienos, bet arī desertos. Ar krēmīgo brūnīti varēs mieloties arī tie, kuriem jāievēro bezglutēna diēta. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Mazuļa ēdienkarte: saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša un ātri pagatavojama ģimenes maltīte, kura nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu. Recepti piedāvā kampaņas "Mazais nav lielais" vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure.

Lasīt vairāk

Veselīgie siltie salāti ar vistu un saldajiem kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrie supersalāti ar vārītu vistu, brokoļiem, kvinoju un saldo kartupeli. Sātam pievieno arī avokado, bet svaigumam – lapu salātus.

Lasīt vairāk

Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu

Foto: Shutterstock

Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti saldie kartupeļi ar kanēli un medu

Foto: Shutterstock

Saldo kartupeļu piedeva gaļas ēdieniem vai salātiem. Tie būs īpaši aromātiski, pateicoties pievienotajam kanēlim un medum.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu načo ar pikanto sieru

Foto: DELFI

Lai arī načo tradicionāli ierasts gatavot jau no gataviem čipsiem, šī recepte ir ''Tasty'' improvizācija no tā, kas bija ledusskapī, un jāatzīst, pat gardāka un krietni veselīgāka par oriģinālo recepti.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem

Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.

Lasīt vairāk

Kartupeļu līdziniece batāte: kā to gardi iekļaut ēdienkartē

Foto: Shutterstock

Ar kartupeļu pielietojumu kulinārijā, šķiet, vairs nevar pārsteigt, taču ar saldo kartupeli jeb batāti un daudzajām tās gatavošanas variācijām - gan. Batātes ir gards atklājums ne tikai klasisko kartupeļu cienītājiem, bet arī ēdājiem, kas ar kartupeļu ēdieniem ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!