Foto: Shutterstock kolāža
Mājās gatavots rasols vienmēr būs galda karalis. Vai tad nav tā, ka svētkos šie salāti ir tik pašsaprotama lieta, ka pārējie ēdieni kalpo tikai kā fons un mazsvarīga piedeva?

Arī šobrīd, kad veikalu plaukti vai lūst no delikatešu pārpilnības, ballīte tomēr nav īsti izdevusies, ja galda vidū nestāv rasola bļoda, un, visticamāk, tieši tā tiks iztukšota viena no pirmajām. Kur nu vēl leģendārais otrās dienas rasoliņš! Ja gādīgas rokas to pataupījušas un noslēpušas ledusskapī, rūpīgi pārsedzot ar šķīvīti, pēcsvētku rīta šāds atradums būs zelta vērtē.

Lai tur vai kā, bet viens nu ir skaidrs – nav rasola, nav svētku! Tādēļ arī šogad Vecgada vakarā nemēģini eksperimentēt ar tuvinieku jūtām, aizstājot šos leģendāros salātus ar citiem – modīgākiem, bet pieturies pie laika pārbaudi izturējušām klasiskām vērtībām.

Pirms izvēlies kādu no 16 "Tasty" piedāvātajām recepšu variācijām par svētku rasola tēmu, iepazīsties ar piecām liktenīgām kļūdām, kuras pieļaujot, tiks sabojāta leģendāro salātu nevainojamā garša.

Garšīgus svētkus!

Klasiskais rasols

Foto: Shutterstock

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Vieglais vistas rasols bez majonēzes

Foto: Shutterstock

Gardu rasolu var pagatavot arī bez desas un majonēzes – tātad arī bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '

Foto: Shutterstock

Šos poļu tradicionālos salātus var dēvēt par rasolu bez gaļas, jo vārītā selerijas un pētersīļa sakne piešķir sātīgajiem salātiem ļoti bagātīgu, gaļīgu garšu, kā arī pikantumu, tādēļ var iztikt bez sīpolu pievienošanas.

Lasīt vairāk

Veģetārais rasols

Foto: mosfood

Sātīgs un garšīgs veģetārais rasols.

Lasīt vairāk

Rasols ar desu

Foto: Shutterstock

Rasoliņš ar olu, marinētiem gurķiem, zirnīšiem un desu.

Lasīt vairāk

Foto recepte: kā soli pa solim pagatavot klasisku rasolu bez liekām sastāvdaļām

Foto: Privātais arhīvs

Rasols ir šķietami vienkāršs, tomēr viltīgs ēdiens, tādēļ, to gatavojot, ir svarīga gan pareiza produktu sagatavošana, gan sastāvdaļu iejaukšanas kārtība un pat salātu apmaisīšanas tehnika. Savu versiju par klasiskā rasola tēmu iesaka Haldors Balodis.

Lasīt vairāk

Figūrai nekaitīgs svētku rasols

Foto: Publicitātes foto

Klasisks rasols ir viens no biežāk gatavotajiem svētku ēdieniem, bet parasti tas asociējas ar kaut ko treknu un neveselīgu – šī recepte pierāda, ka rasols, aizstājot dažas sastāvdaļas ar veselīgākām alternatīvām un majonēzes vietā pagatavojot vieglu mērci, var būt gan veselīgs, gan vienkārši pagatavojams, gan tikpat garšīgs, kā ierasts! Recepti sadarbībā ar ''Elvi'' piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci

Foto: Shutterstock

Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi

Foto: Ieva Opule

Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.

Lasīt vairāk

Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes

Foto: Shutterstock

Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".

Lasīt vairāk

Nedaudz citāds rasols - ar divu veidu desām

Foto: Shutterstock

Nedaudz citāds rasols, kurā tiek izmantotas divu veidu desas, kā arī gan svaigi, gan marinēti gurķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Dabā gatavots rasols ar šašliku un jaunās ražas dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Rasols ne vienmēr ir bijis smalkos gabaliņos sakapāts un sajaukts ar majonēzi - pirmsākumos rasola jeb Olivjē salātu sastāvdaļas tika eleganti izkārtotas traukā, majonēzi pasniedzot kā piedevu. Iedvesmojoties no klasikas, savu versiju par rasola tēmu piedāvā pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar "Mežpils alus".

Lasīt vairāk

Vistas rasols

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams vistas rasols.

Lasīt vairāk

Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.

Lasīt vairāk

Rasols jeb Olivjē salāti

Foto: Adnil2you

Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!

Lasīt vairāk

Rasols ar doktordesu

Foto: Shutterstock

Viesību galdu klasika jau neskaitāmus gadus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!