Foto: Shutterstock kolāža
Kāpostu zupas lielākā priekšrocība ir tā, ka ar katru nākamo sildīšanas reizi tā garšo arvien labāk. Protams, to nevajadzētu glabāt ilgāk par nedēļu, bet otrājā un trešajā diena zupiņa būs pašā laikā. Pirmdien izvārot katlu kāpostu zupas, turpmākās pāris dienas varēsi neiespringt par vakariņu gatavošanu. Piekožot klāt siltu kartupeli vai maizes riku, maltīte būs gana sātīga, lai remdētu pat vislielāko izsalkumu.

Lai vai cik daudzsološi viss izklausītos, ir kāda sliktā ziņa. Vienas vienīgās un pareizās receptes kāpostu zupai nav. Tik, cik kāpostu zupu piekritēju, tik arī variācijas. Vieni pievieno kartupeļus, citi grūbas vai citus putraimus, viens zupu papildina ar sēnēm, citi apceptām gaļas strēmelītēm.

Izšķirošs ir jautājums – zupu gatavosi no svaigiem vai skābētiem kāpostiem. Garšos labi visādos variantos, galvenais ir katrā variantā vadīties pēc saviem norādījumiem. Piemēram, lai zupa nesanāktu pārlieku skāba, ja izmanto skābētos kāpostu, tos ieteicams noskalot aukstā ūdenī. Savukārt svaigu kāpostu gadījumā svarīgi neskopoties ar garšvielām. Labu garšu piešķirs arī pievienotie milti, kas katla saturu arī sabiezinās. Vairāk noderīgus knifus kāpostu zupas gatavošanā lasi šeit.

Neaizmirsti aplūkot arī apkopotās receptes, iespējams, savu pārbaudīto recepti vērts pamainīt, aizstājot vai papildinot ar kādām sastāvdaļām. Piemēram, kaperi un rāceņi nav tie biežāk izmantotie zupas pamatelementi, bet varbūt tos ir vērts par tādiem ieviest?

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu un putraimu zupa

Foto: Shutterstock

Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.

Lasīt vairāk

Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu

Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.

Lasīt vairāk

Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem, āboliem un tomātu pastu

Foto: Shutterstock

Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem ziemīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē

Foto: Shutterstock

Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.

Lasīt vairāk

Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem

Foto: Privātais ahīvs

"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Novadu garšas: abādas jeb skābu kāpostu zupa zemgaliešu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Abādas ir kārtīgs zemgaliešu un sēļu ziemas ēdiens, kuru parasti gatavoja tūlīt pēc cūkas nokaušanas. Tā ir zupa, kas asociējas ar manu bērnību – manas mammas Skaidrītes Nicmanes recepte ar nelielu improvizāciju no manas puses," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Sandra Betjāne, brīdinot, ka receptes apraksts nebūs patīkams veģetāriešiem, vegāniem un cilvēkiem ar vājiem nerviem.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām

Foto: Shutterstock

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!

Lasīt vairāk

Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem

Foto: Shutterstock

Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.

Lasīt vairāk

Skābo kāpostu zupa ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.

Lasīt vairāk

Kaltētu sēņu zupa ar kūpinātu gaļu

Foto: Shutterstock

Kaltētu sēņu zupa ar kūpinātu gaļu - rudens garša garajai ziemai.

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem

Foto: Shutterstock

Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!