Foto: Shutterstock
Kad pēc brīvdienu piknikiem un dārza ballītēm ledusskapja plauktos ir "aizķērušās" pāris cepamdesiņas, vēl neiemarinēts gaļas gabaliņš, dažas šķēles cepeša, kāds tomāts, zaļumu buntīte, pusizēsta sālīto gurķu burciņa un kečups vai tomātu mērce, ko vēl nav paspēts izlietot kopā ar šašlikiem, ir īstais brīdis veikt lielo ledusskapja "tīrīšanu" un izmantot visus šos labumus, pagatavojot lielu toveri ar kreptīgu soļanku.

Zupa savulaik esot radusies tieši ar šādu mērķi – pagatavot gardu maltīti, izmantojot tos produktus, kas pieejami, lai neko nevajadzētu mest mēslainē. Senākos laikos, kad vēl Krievijā vēl nebija "ieceļojuši" tomāti, soļankas galvenās sastāvdaļas bija gurķu sālījums, trekna gaļa un piemājas dobē izaudzēti dārzeņi.

Pastāv uzskats, ka īstenai soļankai ir jābūt pagatavotai no vismaz četru vai pat piecu veidu dažādiem gaļas produktiem, neiztiekot arī bez iepriekš novārītām nierēm. Bet lieliski garšos arī no zivīm gatavota soļanka.

Zupas ātri vien iemantoja popularitāti, jo bagātīgais sastāvs krietni "piesēja dūšu". Tiesa gan, šo zupu nevarēja sastapt uz augstāko aprindu pusdienu galdiem, jo tās sākotnējais nosaukums "seļanka" bija saistīts ar vārdu "selo" ("ciems" no krievu val.) – tātad laucinieku ēdiens.

Te uzzināsi, kuras ir pārējās sešas krievu virtuves tradicionālās zupas, kas būtu jānogaršo kaut reizi mūžā.

Bet, ja vēlies uz karstām pēdām iemācīties pagatavot īsteni kreptīgu soļanku, seko šiem "Tasty" noderīgajiem padomiem un smelies iedvesmu no mūsu ieteiktajām receptēm. Un, starp citu, šīs gardās zupas gatavošana ne vienmēr ir laikietilpīga, jo mūsu krājumos ir arī recepte, kā pagatavot gardum gardu ātro soļanku.

Lai labi garšo!

Tomātu sezonas ātrā soļanka

Foto: DELFI

Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.

Lasīt vairāk

Kreptīgā laivotāju soļanka

Foto: DELFI

Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.

Lasīt vairāk

Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām

Foto: Shutterstock

Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.

Lasīt vairāk

Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām

Foto: DELFI

Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.

Lasīt vairāk

Soļanka ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Soļanka ar liellopu gaļu – garšos visai ģimenei. Karsto zupu pasniedz ar kādu citrona šķēlīti un skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Soļanka no trīs veidu gaļas

Foto: Shutterstock

Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.

Lasīt vairāk

Gardā laša soļanka

Foto: Shutterstock

Gardam paēdienam - vienkārši pagatavojama laša soļanka - dievīga!

Lasīt vairāk

Ģimenes soļanka Trakās raganas gaumē

Ja neesi gatavs veltīt trešdaļu dienas zupai un smukai griešanai, tad šī zupa nav Tev!!!
Sātīga, garda zupa mūsu ģimenes gaumē. Nekādi nepretendē uz "īsto" soļanku, jo tās ir daudz, katrs uzskata, ka tā, kuru viņš vāra ir tā īstā, no pirmavotiem nākusī.

Lasīt vairāk

Maskavas soļanka

Foto: Shutterstock

Maskavas soļanka sātīgām pusdienām un vakariņām. No norādītajiem daudzumiem sanāks milzu katls!

Lasīt vairāk

Soļanka gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Soļanka gruzīnu gaumē - sātīga pusdienu un vakariņu zupa.

Lasīt vairāk

Soļanka

Foto: PantherMedia/Scanpix

Traki garda soļanka ar četru veidu gaļu.

Lasīt vairāk

Smeķīgā soļanka

Foto: DELFI

Smeķīgā soļanka gardām un sātīgām pusdienām.

Lasīt vairāk

Jaunā gada soļanka ar piecām gaļas zortēm un divu veidu gurķīšiem

Man jau gadus desmit ir tradīcija 31.decembrī izvārīt lielu katlu ar soļanku. Tādu riktīgu - ar dienu iepriekš sagatavotu buljonu, divu veidu gurķīšiem un piecām gaļas zortēm. Tad 1.janvārī nav jāzīlē veikalu darba laiki un atliek tikai izpētīt TV programmu, lai uzzinātu, kurā kanālā rāda "Ar vieglu garu!".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!