Gaspačo – aukstā zupa, ko pagatavot piecās minūtēs: 10 atvēsinošas receptes

Gaspačo – aukstā zupa, ko pagatavot piecās minūtēs: 10 atvēsinošas receptes
Foto: Shutterstock

Ja latviešiem un lietuviešiem svēta lieta ir biešu aukstā zupa, tad spāņiem, precīzāk, Andalūzijas reģiona iedzīvotājiem, tā ir gaspačo (gazpacho) aukstā tomātu zupa. Tradicionāli gaspačo pasniedz kā uzkodu, lai iesildītos brangām pusdienām vai vakariņām, bet ar šķēli grauzdētas maizes šī patīkami atsvaidzinošā zupa var tikt celta galdā arī kā viegls un vasarīgs pamatēdiens, ko varēsi pagatavot nieka piecu minūšu laikā.

Pirmsākumos gaspačo bija Andalūzijas apgabala nabadzīgo zemnieku ēdiens, ar ko atvēsināties karstās vasaras dienās, strādājot olīvu plantācijās un vīna dārzos. Zupas sastāvdaļas bija lētas un visiem pieejamas, arī pagatavošana vienkārša. Savukārt mūsdienās šis vienkāršo ļaužu paēdiens tiek celts galdā smalkākajos restorānos un ir viens no atpazīstamākajiem Spānijas virtuves simboliem.

Interesanti, ka pirmsākumos gaspačo netika pievienoti tomāti, jo Kolumbs vēl tos nebija tos atklājis un atvedis uz Eiropu. Gaspačo sākotnējā versija sastāvēja no apkaltušas maizes, kas tika pārlieta ar vēsu ūdeni, izmērcēta un satrīta kopā ar ķiplokiem, olīveļļu un šķipsnu sāls. Tradicionāli gaspačo zupa tika gatavota lielā piestā – tajā zupa saglabājās auksta un tai bija nevienmērīga konsistence, kas ļāva sagaršot līdz galam nesasmalcinātos dārzeņu gabaliņus. Mūsdienās gan ierasts zupu gatavot blenderī, šādi nozīmīgi ietaupot zupas gatavošanai veltīto laiku. Lai ietaupītu laiku arī uz zupas dzesēšanu, pirms pasniegšanas pievieno tai ledus gabaliņus.

Mūsdienās gaspačo ir neskaitāmi daudz variāciju, bet visbiežāk šīs zupas pamatā ir tomāti, gurķi, paprika, sīpoli, ķiploki, baltvīna etiķis, ūdens, sāls un apkaltusi maize. "Zaļajā" versijā tomātus var aizstāt ar sezonā aktuālajiem cukīni, kuru garšu lieliski papildinās saujiņa svaigas piparmētras. Vieniem patīk zupai pievienot tā pavairāk etiķa, citiem – teju nemaz. Kāds zupu izberž caur sietu, cits – sablendē. Arī eļļa jāliek pēc sajūtas. Tie, kas kāro izbaudīt neparastākas garšu kombinācijas, var pagatavot zemeņu vai arbūzu gaspačo.

Lai vai kā, auksts gaspačo ir lielisks vasaras ēdiens, ko noteikti ir vērts pagatavot vismaz vienreiz, lai, ļoti iespējams, iemīlētu uz mūžu.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka