Foto: Shutterstock

Masļeņica ir pareizticīgo svētki, kas šogad tiek svinēti no 12. februāra līdz 18. februārim. Pirms Lielā gavēņa sākuma needēļas garumā simboliski tiek aizvadīta ziema un sagaidīts pavasaris. Bet pankūkas tiek gatavotas tāpēc, ka tās simbolizē sauli – tā kļūstot par Masļeņicas svarīgāko ēdienu. Garšīgo svētku laikā tiek gatavotas ne vien plānās pankūkas, bet arī pufīgas rauga pankūciņas no dažādiem miltiem, kartupeļu bliņas ar kraukšķīgām maliņām, sulīgi biezpiena plācenīši, zeltainas ķirbju pankūkas u.c.

Latviešiem – Metenis, krieviem – Masļeņica, leišiem – Užgavēnis, savukārt Rietumeiropas tautām šis ir karnevālu laiks, bet svētku jēga visām tautām ir viena: ziemas promdzīšana, zemes modināšana un pavasara gaidīšana. Šogad Meteņus svinējām 6. un 7. februārī, kad saidrojām, kā, turot godā senču tradīcijas, svinēt šos svētkus un kādus ēdienus likt galdā (rakstu atradīsi te).

Tradicionāli Masļeņica tiek svinēta Krievijā un Ukrainā, kā arī Baltkrievijā. Svētki tiek pavadīti tamburīnu rīboņā, akordeonu skaņās un košos apģērbos. Masļeņicas laikā tiek dzerta tēja no samovāriem, virtenēs tiek vērtas barankas, galdi lūzt no prjaņiku pārpilnības, kā arī sālījumiem, zivīm un ikriem. Vairāk par šo svētku nozīmi un tradīcijām uzzināsi te – portāla "Orākuls" izsmeļošajā rakstā.


Bet pašas, pašas galvenās ir pankūkas. Karstas, tikko no pannas noņemtas, apziestas ar sviestu, rotātas un pildītas ar ikriem, sēnēm, krējumu un visu ko citu, ko sirds vēlas.

Katrai nedēļas dienai ir savas tradīcijas:

Foto: Shutterstock
  • Pirmdiena – pankūku cepšana, gatavošanās svētkiem. Tiek taisīta arī salmu lelle, kuru pēc tam novieto kalna galā, lai septītajā svētku dienā sadedzinātu.
  • Otrdiena – ciemos iešanas diena. Ļaudis dodas viesos pie radiem un draugiem, tiek baudīti ziemas prieki. Bet neprecētie cenšas atrast savu otro pusīti.
  • Trešdiena – ciemos iešanas diena, mielošanās ar pankūkām un citiem gardumiem.
  • Ceturtdiena – lai palīdzētu saulei cīnīties ar ziemu, Masļeņicas svinētāji vizinās ap ciematu zirga kamanās pulksteņa rādītāja virzienā. Šajā dienā notiek arī pikošanās kaujas.
  • Piektdiena – joprojām turpinās iešana ciemos. Ja neprecētie jaunieši otrdien atraduši iecerēto, drīkst iet pirmo reizi ciemos.
  • Sestdiena – diena, kad dodas ciemos pie radiem.
  • Svētdiena – svētku kulminācija. Tiek dziedātas dziesmas, ēsts un dejots. Dedzina Masļeņicas sākumā pagatavoto salmu lelli. Iededz ugunskurus, kam pāri lec jaunieši. Šī diena ir arī Piedošanas svētdiena – ļaudis viens otram lūdz piedošanu, tā atbrīvojoties no grēkiem pirms Lielā gavēņa.

Foto: Shutterstock

"Tasty.lv" aicina paraudzīties uz šiem svētkiem no garšīgās puses – Masļeņica ir lielisks iemesls, kā caur gatavošanu iepazīt slāvu tautu kultūru un tradīcijas.


Ja šīs nedēļas laikā kaut vienu dienu palutināsi sevi un tuvākos cilvēkus ar gardām pankūkām, kas pasniegtas ar skābu krējumu, sēnēm, ikriem, lasi, medu vai ievārījumu, dosi nelielu artavu garšīgās tradīcijas izzināšanā.

Lai labi garšo!

Plānās pankūkas pildīšanai

Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.

Lasīt vairāk

Ziemas ābolu pankūkas ar kanēli

Kas var būt labāks par karsti kūpošām, mīkstām un gardām pankūkām? Iepriecini savus vistuvākos ar šīm ziemīgi kūpošajām pankūkām, kas pagatavotas no vēlajiem āboliem, gaisīgas mīklas un smaržīgā kanēļa.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar biezpienu

Karstajām uzkodām kartupeļu pankūkas ar biezpienu.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar putukrējumu, banāniem un karameļu mērci

Jautrās pankūkas ar putukrējumu un banāniem, kuras lieliski papildina rīvēta šokolāde un karameļu sīrups.

Lasīt vairāk

Mazās sviesta pankūkas

Ātri pagatavojamas gardas brokastu pankūkas. Mīklai tiek pievienots sviests, tādēļ, pankūkas cepot, būs nepieciešams ļoti neliels taukvielu daudzums. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 12 mazās pankūkas.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem

Ātri pagatavojamas pildītās pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Griķu pankūkas ar siera mērci

Plānās griķu pankūkas ir tradicionāls ēdiens Francijā. Nedaudz riekstainajai griķu un pilngraudu miltu garšai, lieliski piestāv Ementāles siers, padarot ikdienišķo ēdienu par īpašu maltīti, kuru var pasniegt arī brīvdienu vēlajās brokastīs. Ja vēlies samazināt tauku daudzumu, izvēlies Emental Light sieru. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu

Plānās pankūkas ar šokolādes-riekstu krēma pildījumu ir tik garšīgas, ka nozūd no šķīvja, pirms kāds ir paspējis pieteikties uz papildporciju.

Lasīt vairāk

Lielās 'mežģīņu' pankūkas

Burvīgas, mīkstas, ažūras kā mežģīnes pankūkas, kuru noslēpums ir verdošā ūdenī iejaukta dzeramā soda. Pankūkas cepot, lai nevajadzētu pārāk daudz taukvielas, mīklai pievieno eļļu. Vēlams izvēlēties pēc garšas neitrālu un neuzmācīgu eļļu. Piemērotas būs dažādu riekstu eļļas, vīnogu kauliņu eļļa vai kāda cita pankūkām piemērotas garšas eļļa.

Lasīt vairāk

Īpaši kraukšķīgas kartupeļu pankūkas bez olām un miltiem

Katrai saimniecei noteikti ir sava kartupeļu pankūku cepšanas metode. Man vislabāk garšo tieši šādas pankūkas - sarīvētas rupjās skaidiņās, bez liekām piedevām un īpaši kraukšķīgas. Tā kā kartupeļu pankūkas neēdam katru dienu, tad es iesaku – cepot tās, nežēlot eļļu, tad rezultāts pilnīgi noteikti neliks vilties.

Lasīt vairāk

Rauga pankūkas no saldā krējuma

Rauga pankūkas no saldā krējuma būs vēl gardākas par tradicionālajām.

Lasīt vairāk

Kabaču pankūkas ar kausēto sieru

Laikā, kad kabači aug teju triecientempā, ir grēks no tiem neuztaisīt gardas pankūkas, pildītas ripiņas un citus ēdienus. Lai gan daži lemj par labu klasiskām kabaču pankūkām, šoreiz piedāvāju recepti ar kausēto sieru, kas lieliski papildinās tradicionālo kabaču pankūku garšu.

Lasīt vairāk

Plānās kakao pankūkas ar maskarpones krēmu un ķiršiem

Ārkārtīgi kārdinošas plānās pankūkas brīvdienu rītam. Pildītas ar saldu maskarpones krēmu un ķiršiem – tos var izmantot kā svaigus, tā no kompota.

Lasīt vairāk

Kommorgenvīderi jeb plāno pankūku pildījums no subproduktiem

Kommorgenvīderi jeb smeķīgs plāno pankūku pildījums no subproduktiem.

Lasīt vairāk

Rūgušpiena pankūkas ar sakultu olu baltumu

Jauka brīvdienu rīta sākumam – rūgušpiena pankūkas, kas savu gaisīgumu ieguvušas no sakulta olu baltuma.

Lasīt vairāk

Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē

Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar sulīgu gaļas pildījumu

Zeltainas plānās pankūkas ar sulīgu un aromātisku maltās gaļas pildījumu – baudījums, no kura nav iespējams atteikties.

Lasīt vairāk

Pufīgās ķirbju pankūkas

Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem

Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas – pankūkas bez miltiem

Pankūkas, pankūkas, pankūkas! Kuram gan tās negaršo? Bet reizēm nākas palauzīt galvu – piemēram, ja kādam ēdienkartē liegti milti. Labā ziņa – tādēļ nav jāatsakās no šīs brīnišķīgās brīvdienu rīta baudas! Internetā atradām recepti pankūkām, kuru pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, turklāt to sastāvā nav ne miltu, ne cukura! Nekavējāmies izmēģināt, izbaudījām un tagad iesakām arī citiem!

Lasīt vairāk

Gardummīļu plānās pankūkas

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!