Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplāno barot cauri ziemai: jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus un, protams, arī zostēviņus pīļtēviņus un gaiļus – kā ziedojumu zirgu aizgādnim Mārtiņam. Cepeti bagātina ar kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem.
Ja gaili mielastam sadabūt neizdodas, nav liela bēda – aizstāj to ar vistu un par godu Mārtiņdienai kopā ar bērniem pagatavo cukurgailīšus:
Ja karamele, iepilinot glāzē ar aukstu ūdeni, tūlīt sacietē, tā ir gatava;
Tad formas trauciņus izsmērē ar sviestu, tajos lej masu, atdzesē un ēd nost vai apdāvina ar gardo darinājumu kādu mazu vai lielu Mārtiņu!
Padoms: ja nav gailīšu formiņu, piena karameli var liet ietaukotās karotēs.
Mārtiņdienas galdā ceļ ne tikai cepešus, bet arī dažādus gaļas sautējumus un sacepumus. Cūkgaļu senākos laikos savārīja kopā ar putraimiem un kāpostiem vai kāļiem. Neatņemama mielasta sastāvdaļa ir arī zilcis, spudiņš, drebulis, ko mūsdienās saucam par galertu vai auksto gaļu.
No tikko novāktiem graudiem Mārtiņdienai tika gatavots kvass un medalus, ko svētku galdā cēla īpašā goda vietā.
Vēl latvju rakstos minēts, ka Mārtiņos ēd arī taukšķētus zirņus, pīrāgus, putraimdesas, turklāt galdā noteikti jāliek arī medus, rudzu rupjmaize un sāls, ar mizu cepti kartupeļi, burkāni, kāļi un sālsūdenī vārītas pupas. Iedvesmai piedāvājam savu Mārtiņdienas mielasta versiju no latviski vienkāršiem, bet sātīgiem un ļoti gardiem ēdieniem.
Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi
Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.
Jēra gaļas un kāļu sautējums
Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu
Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.
Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu
Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā auksto gaļu pagatavot mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.
Rudens ābolu našķis
Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."
Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm
Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.
Cepti kartupeļi kraukšķīgā bekona 'mētelītī'
Īpaši gardi bekona šķēlēs ietīti kartupeļi, ko vari pasniegt gan kā neparastu piedevu, gan kā uzkodu – ar dažādām mērcēm.
Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē
Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!
Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem
Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem baltvīna un sīpolu mērcē.
Rāceņa un sinepju salāti
Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!
Krāsnī cepti rāceņi
Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.
Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize
"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.
Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums
Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.