Foto: Shutterstock
Latviešu svinamās dienas vienmēr bijušas saistītas ar darbiem attiecīgajā gadalaikā. Visbagātākos galdus mūsu senči klāja tieši rudens un ziemas svētkos – pēc ražas novākšanas. Mārtiņi latviešu folklorā ir svinama diena, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, jo līdz 10. novembrim visiem āra darbiem bija jābūt padarītiem, lai uz galda varētu klāt baltu galdautu, simboliski sveicot gaidāmo ziemu un, atvadoties no rudens, galdu greznot ar mārtiņrozēm un salmu rotājumiem.

Zemnieku sētās uz Mārtiņiem sāk samazināt vasarā pieaugušo ganāmpulku, nokaujot tos dzīvniekus, kurus neplāno barot cauri ziemai: jau paaugušos jērus, pirmos sivēnus un, protams, arī zostēviņus pīļtēviņus un gaiļus – kā ziedojumu zirgu aizgādnim Mārtiņam. Cepeti bagātina ar kartupeļiem, sautētiem kāpostiem un ceptiem āboliem.


Ja gaili mielastam sadabūt neizdodas, nav liela bēda – aizstāj to ar vistu un par godu Mārtiņdienai kopā ar bērniem pagatavo cukurgailīšus:

Foto: LETA
Litru piena samaisa ar 500 gramiem cukura un uz lēnas uguns vāra, līdz masa sāk biezēt;

Ja karamele, iepilinot glāzē ar aukstu ūdeni, tūlīt sacietē, tā ir gatava;

Tad formas trauciņus izsmērē ar sviestu, tajos lej masu, atdzesē un ēd nost vai apdāvina ar gardo darinājumu kādu mazu vai lielu Mārtiņu!

Padoms: ja nav gailīšu formiņu, piena karameli var liet ietaukotās karotēs.

Mārtiņdienas galdā ceļ ne tikai cepešus, bet arī dažādus gaļas sautējumus un sacepumus. Cūkgaļu senākos laikos savārīja kopā ar putraimiem un kāpostiem vai kāļiem. Neatņemama mielasta sastāvdaļa ir arī zilcis, spudiņš, drebulis, ko mūsdienās saucam par galertu vai auksto gaļu.

No tikko novāktiem graudiem Mārtiņdienai tika gatavots kvass un medalus, ko svētku galdā cēla īpašā goda vietā.

Vēl latvju rakstos minēts, ka Mārtiņos ēd arī taukšķētus zirņus, pīrāgus, putraimdesas, turklāt galdā noteikti jāliek arī medus, rudzu rupjmaize un sāls, ar mizu cepti kartupeļi, burkāni, kāļi un sālsūdenī vārītas pupas. Iedvesmai piedāvājam savu Mārtiņdienas mielasta versiju no latviski vienkāršiem, bet sātīgiem un ļoti gardiem ēdieniem.

Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi

Foto: DELFI

Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē

Foto: Shutterstock

Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!

Lasīt vairāk

Maizes zupa ar dzērvenēm un putukrējumu

Vienkārša maizes zupa ar rozīnēm un dzērvenēm, kas pasniedzama ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā mājās pagatavot auksto gaļu

Foto: DELFI

Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā auksto gaļu pagatavot mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Rudens ābolu našķis

Rudenim piestāv smaržīgi, cepti āboli un silta kanēļa smarža. Karlīna Latsone, bloga "Ir.Bene" autore, piedāvā vienkāršu kāruma recepti, kas priecēs mājiniekus un patīkami pārsteigs ciemiņus. "Mans pēdējā laika labākais atklājums ir āboli, kas pildīti ar šķiedrvielām un proteīna bagātu musli," stāsta Latsone. "Cepšanai iesaku izvēlēties pašmāju ābolus, turklāt – pēc iespējas skābākus. Liesāka alternatīva saldajam krējumam ir bezpiedevu jogurts, savukārt medus vietā var lietot kļavu vai agaves sīrupu."

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi kraukšķīgā bekona 'mētelītī'

Foto: Shutterstock

Īpaši gardi bekona šķēlēs ietīti kartupeļi, ko vari pasniegt gan kā neparastu piedevu, gan kā uzkodu – ar dažādām mērcēm.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē

Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem

Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem baltvīna un sīpolu mērcē.

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize

Foto: DELFI

"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!