Foto: Shutterstock kolāža
Silta zupiņa ar grūbu piedevu kā nekas cits palīdzēs sasildīt miesu un garu drēgnās dienās, kad rudens depresija jau glūn ap stūri. Grūbas ir īsteni latvisks produkts, kam ir lērums plusu: tās ir pieejamas visu cauru gadu, garšīgas, veselīgas un, kas nav mazsvarīgi – arī krietni lētākas kā rīsi, makaroni, kuskuss vai pat griķi. Saujiņu grūbu pievienojot teju jebkurai zupai, iegūsi tik sātīgu, samtaini maigu un tumīgu virumu, ka karoti no tā atraut būs teju neiespējami!

Grūbas ir nolobīti veseli vai šķelti miežu graudi – bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, kā arī ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. Miežu graudi satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina imūnsistēmu, tādēļ rudenīgi drēgnajā laikā grūbas būs lielisks ēdienkartes papildinājums

Vai zināji, ka tās jau izsenis tikušas izmantotas arī dažādās diētās un novājēšanas kūrēs? Izrādās, tas tādēļ, ka grūbas sniedz ātru sāta sajūtu, turklāt to sastāvā esošās šķiedrvielas izvada no organisma zarnu trakta šlakvielas un absorbē toksīnus.

Lai izvairītos no tā, ka grūbu zupa iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas graudiņus ierasts skalot vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Tad noskalotās grūbas pirms pievienošanas zupai vismaz 2-3 stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.

Izrādās, šo procesu var pāatrināt, grūbu mērcējamam ūdenim pievienojot sodu (tējkaroti uz litru ūdens), apgalvo interneta vietnes "Skolazhizni" speciālisti, jo sodas radītajā sārmainajā vidē ne vien grūbas, bet arī pākšaugi, gaļa, zivis un dārzeņi kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami. Jau pēc stundiņas tev atliks tikai rūpīgi noskalot grūbas un pievienot tās zupai.

Foto: Shutterstock


Īpaši steidzīgie var rūpīgi noskalotas grūbas likt vārīties uzreiz, pievienojot šķipsnu sodas zupas buljonam. Tikai jāņem vērā, ka, zupai pievienojot sodu, tai jāpievieno uz pusi mazāk sāls (jo nātrija joni ir ne vien sāls, bet arī sodas sastāvā), pretējā gadījumā zupu var ātri vien pārsālīt.

Grūbu zupu "karalis", protams, ir nekas cits, kā visiem kopš bērnības zināmais rasoļņiks – viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā tradicionāli tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, vārīšanas procesā pievienojot grūbas, burkānus un kartupeļus – pat nabadzīgākajiem ļaudīm pieejamas sastāvdaļas.


Grūbas lieliski sader arī ar citiem demokrātiskiem produktiem – pupiņām, zirņiem, kāpostiem, skābenēm, tādēļ izmaksas pat pieklājīga izmēra katlam gardas grūbu zupas (tā padosies garda arī bez kripatiņas gaļas) būs visai zemas, savukārt visa ģimene vairākas dienas būs gardi paēdusi un laimīga.

Lai labi garšo!

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu

Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.

Lasīt vairāk

Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām

Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.

Lasīt vairāk

Druvienas pagasta Buņģa zupa

"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene

Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar gaļu un grūbām

Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.

Lasīt vairāk

Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .

Lasīt vairāk

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām

Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem

Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām

Garda un sātīga pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām.

Lasīt vairāk

Baraviku zupa ar grūbām

Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.

Lasīt vairāk

Grūbu - sālītu gurķu zupa

Vienkārši pagatavojama grūbu - gurķu zupa.

Lasīt vairāk

Vistas buljonzupa ar grūbām

Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.

Lasīt vairāk

Rasoļņiks ar kūpinātu desu

Sātīgas pusdienu maltītes rasoļņiks ar kūpinātu desu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!