Foto: DELFI
Lai samazinātu uzņemto kaloriju daudzumu, saldo krējumu biezzupās un mērcēs aizstāj ar liesu pienu, mandeļu pienu vai kokosriekstu pienu. Majonēzes vietā salātus aizdari ar bezpiedevu jogurtu vai kefīru, kam pievienota kāda karote sinepju vai mārrutku un nedaudz citrona sulas. Ja receptē paredzēts izmantot kausēto sieru, izvēlies mazkaloriju versiju un pievieno mazāku produkta daudzumu, vai arī uzlabo ēdiena garšu, pirms pasniegšanas pārkaisot to ar karoti rīvēta cietā siera.

Atceries pāris svarīgus nosacījumus:

  • Pirmkārt – ēd bieži, bet mazām porcijām, lai nepalēninātu savu vielmaiņu;
  • Otrkārt - dzer daudz ūdens, jo tas palīdzēs izvadīt šlakvielas un uzlabos tavu ādas stāvokli;
  • Treškārt – brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize, tādēļ nekādā gadījumā neizlaid tās!
  • Ceturtkārt – labāku efektu sasniegsi, ja paaugstināsi arī savu fiziskās aktivitātes līmeni. Tev nav obligāti jāsāk apmeklēt sporta zāli. Pietiks, ja ik dienas noiesi kaut pāris pieturas kājām vai atteiksies no lifta izmantošanas;
  • Piektkārt – un tas ir īpaši svarīgi, domā pozitīvi, smaidi un rezultāts noteikti neizpaliks.

Mēs zinām, ka tev noteikti izdosies! Lai sākas pirmssvētku atslodze bez gaļas un citiem kārdinājumiem!

Foto: DELFI

Ēdienkarte pirmdienai

Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru
Saldais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu
Ātrā dārzeņu - piena zupa

Ēdienkarte otrdienai

Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām
Gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām
Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas

Ēdienkarte trešdienai

Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku
Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Ēdienkarte ceturtdienai

Vinegrets ar turku zirņiem un papriku
Zeltaini kartupeļu plācenīši
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Ēdienkarte piektdienai

Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti
Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem
Ātrā lēcu un burkānu zupa

Ēdienkarte sestdienai

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete
Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu

Ēdienkarte svētdienai

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
Miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē
Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Padoms: starp trīs galvenajām dienas ēdienreizēm atrodi laiku arī 1–2 uzkodu reizēm, kad vari remdēt izsalkumu ar sauju riekstu, kādu augli, burkānu čipsus, pašgatavotu enerģijas batoniņu vai bezpiedevu jogurtu, kas papildināts ar karoti medus vai ievārījuma.

Visas ēdienkartē norādītās receptes atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē.

Lai labi garšo!

Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru

Rudenīgi koši un aci priecējoši salāti ar sarkanā kāposta, paprikas un burkānu piedevu. Aromātiskais bulgurs salātiem piešķir īpašu sātīgumu, tādēļ tos vari izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā vieglu pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām

Zibenīgi pagatavojami, svaigi un ļoti garšīgi salāti, kas būs ideāla piedeva pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar turku zirņiem un papriku

Tradicionālais vinegrets ar nedaudz eksotisku piesitienu, jo šoreiz iesakām kartupeļus aizstāt ar turku zirņiem un papildināt salātus ar kraukšķīgu papriku. Savukārt mērcei asumiņu piešķirs citronu sula un sinepes.

Lasīt vairāk

Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti

Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci

Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu - piena zupa

Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.

Lasīt vairāk

Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas

Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu

Īpaši izsmalcinātai maltītei – garda dārzeņu zupa Toskānas gaumē, kura, pateicoties plaucētajai olai un cietā siera piedevai, ir īpaši krēmīga un sātīga. Tradicionāli šo zupu pasniedz ar zeltaini apceptu baltmaizes grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Ātrā lēcu un burkānu zupa

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.

Lasīt vairāk

Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem

Foto: Shutterstock

Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.

Lasīt vairāk

Saldais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu

Gardais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu - pilnam vēderam bez smaguma sajūtas.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām

Foto: DELFI

Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.

Lasīt vairāk

Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi

Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.

Lasīt vairāk

Šodienas eksperiments ar vakardienas kartupeļu biezputru jeb Zeltaini plācenīši

Šodienas eksperiments ar vakardienas kartupeļu biezputru izdevās vairāk kā labi – plācenīši sanāca skaisti zeltaini un īpaši kraukšķīgi, tādēļ nolēmu neturēt sveci zem pūra un padalīties ar recepti.

Lasīt vairāk

Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem

Foto: DELFI

Karijs ir tas ēdiens, ko labprāt noprovēju restorānos, jo mājās to gatavot līdz šim šķita sarežģīti. Taču akcijas cenu plauktā ieraugot garšvielu maisījumu karija pagatavošanai, nolēmu pēc garšas atmiņas pagatavot ēdienu, kas mani savaldzinājis kādā restorānā. Jāsaka, ka arī mājās gatavotā versija izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete

Kādā sestdienas rītā secināju, ka gāzes balona krājumi ir izsīkuši, bet tas nemazināja manu apņemšanos ģimenei brokastīs pagatavot iecerēto ēdienu – maigu un gaisīgu omleti. Uzkarsēju elektrisko cepeškrāsni un ķēros pie darba!

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!