1752 bildes, 144 raksti un daudz kas cits jeb kā 'Delfi' aizvadīja Dziesmu un deju svētkus
1752 bildes, 144 raksti un daudz kas cits jeb kā 'Delfi' aizvadīja Dziesmu un deju svētkus
"Kad mēs kopā dziedam, esam pavisam citādi – mēs uzticamies savam blakus dziedātājam. Mēs kopā cīnāmies par vienu un to pašu ideju." Tā par Dziesmu svētkiem teicis izcilais un koristu mīlētais latviešu diriģents Haralds Mednis (1906–2000). Šo uzticēšanos un blakus esošās balss jušanu noteikti var attiecināt uz ikvienu kolektīvu, kas bija iesaistīts Dziesmu svētku norisēs. Arī "Delfi". Kā mums klājās un ko esam padarījuši – lai vēsta skaitļi un fakti.
Dziesmu un deju svētki ir nepārtraukts, ciklisks process, kas kulminē ik pēc pieciem gadiem. Protams, arī "Delfi" šī cikla laikā informē par aktualitātēm, tomēr turpmāk norādītie dati attiecas uz visaktīvāko Dziesmu un deju svētku periodu – neilgi pirms tiem un arī pašu svētku laikā.

No 14. jūnija līdz 10. jūlijam "Delfi" saviem lasītājiem piedāvāja īpašo Dziesmu svētku sadaļu sadarbībā ar atbalstītājiem "Mangaļi", "Signet Bank" un LMT.

Šajā laikā Dziesmu svētku sadaļā tika publicēts:
  • 144 rakstu vienības, no tām 14 bija īpaši "Delfi" abonentiem domāti maksas satura raksti
  • Divi "Delfi TV" raidījuma "Kultūrklubs" veidoti sižeti no dziedātāju un dejotāju ikdienas,
  • Viena multimediāla teksta tiešraide, kas video, foto un rakstiskā formātā sekoja līdzi Dziesmu un deju svētku gājienam.
Svētku laikā sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju tika nodrošinātas deviņas tiešraides no dažādiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem. No tām visvairāk skatītā bija latviešu skatuviskās dejas lielkoncerts "Balts". Koncerta ieraksts joprojām ir skatāms "Delfi"un LMT Viedtelevīzijā.

Dziesmu un deju svētku laikā "Delfi" publicēja arī LMT Viedtelevīzijas veidotā seriāla "Kolektīvs" astoņas sērijas, kurās astoņi režisori, katrs savā rokrakstā, vēsta par dažādiem komiskiem, mistiskiem un sirsnīgiem notikumiem, kas saistīti ar Dziesmu un deju svētkiem. Vislielākā "Delfi" lasītāju piekrišana bijusi Aika Karapetjana veidotajai sērijai "Degsme", kas vēsta par kādu biedējošu rituālu, ar kuru jāsaskaras maz pieredzējušam, bet dedzīgam latviešu dejotājam no Austrālijas.
"Delfi" auditorijas Dziesmu un deju svētku lasītāko rakstu 'Top 5' :
"Facebook" auditorijas mīlētāko rakstu 'Top 5':
Citi raksti un stāsti
"Delfi Kultūra" žurnālists Arturs Skutelis dažādas interesantas un vērtīgas kopsakarības par Dziesmu svētkiem atklāja sarunā ar Vašingtonas Universitātes Sietlā asociēto profesoru, folkloristu un valodnieku, Dziesmu svētku pētnieku Gunti Šmidchenu, kā arī aplūkoja dziedāšanas fenomenu arī Lietuvā un Igaunijā.

"Delfi" abonentu satura galvenā redaktore Vita Dreijere šogad pirmo reizi piedalījās Dziesmu svētkos un savu pieredzi fiksēja četru rakstu sērijā. Tie mūsu lasītājiem īpaši labi gāja pie sirds. Ne velti divus no tiem var atrast visvairāk lasīto rakstu "Top 5". Ja jaunizceptās dziedātājas dienasgrāmatas paslīdējušas garām, tad te lasāmi atlikušie divi raksti:
Kopkori gan "Delfi" redakcijā, gan arī Mežaparka Lielajā estrādē papildināja žurnāliste Laine Fedotova, kura pētīja, cik drošs būs deju lielkoncerts, ņemot vērā aktīvo būvniecību Daugavas stadiona tuvumā.

Savukārt "Delfi TV" raidījuma "Kultūrklubs" vadītāja Monika Cālīte un operators Emīls Sestulis devās pie dziedātājiem un dejotājiem, lai klātienē palūkotos, kas notiek ārpus laukuma un lielās estrādes.
"Delfi" kopkorī iesaistījās arī "Delfi Aculiecinieks" žurnāliste Marciana Krauze, kura apkopoja gan pašu "Delfi" darbinieku, gan arī mūsu lasītāju iesūtītās atmiņu fotogrāfijas.

Malā nevarēja palikt arī "Delfi Bizness" komanda un žurnāliste Baiba Krastiņa, kas pētīja, kā augstā maksa par tirgošanās vietu Dziesmu un deju svētku pasākumos ietekmēs ēdienu un dzērienu cenu pasākumu norises vietās. Savukārt "Delfi Izklaide" un žurnāliste Aija Bogdanova prasīja pēc padoma tautastērpu ekspertei, lai saprastu, cik piemēroti svētku gājienam satērpušās mūsu augstākās amatpersonas.

Līdzās "Delfi" žurnālistu veidotajam saturam "Delfi Brand Studio" izveidoja vizuālās stāstniecības projektu "Paaudžu kamolā" ar sešiem Dziesmu svētku dalībnieku paaudžu stāstiem.

Savukārt "Delfi" sociālo mediju satura komanda – Jānis Sildniks, Edgars Bāliņš, Eduards Gorbunovs un Dita Liepiņa – bija klāt visos lielākajos Dziesmu svētku notikumos, gan intervējot gājiena un atklāšanas balles dalībniekus, gan arī trāpot uz emocionāliem mirkļiem, kurus nevar iestudēt, kuri vienkārši notiek. Tāpat viņi arī bija modrā sardzē par to, lai viss svarīgākais, sākot no jaunievēlētā prezidenta Edgara Rinkēviča pirmās runas Dziesmu svētku noslēguma koncertā līdz pat emocionālam bildinājumam uz deju laukuma, operatīvi nonāktu mūsu sociālo mediju kontos.

Visvairāk skatītais sociālo mediju video bija no maģiskā mirkļa pūtēju orķestru koncerta Andrejsalā laikā ar garām braucošo kruīza kuģi. Savukārt populārākais tvīts – jaunā prezidenta Rinkēviča runas fragments uzreiz pēc tās izskanēšanas.

Visbeidzot – mūsu fotogrāfi Kārlis Dambrāns, Patriks Pauls Briķis un Mārtiņš Purviņš "Delfi" foto sistēmā augšupielādēja 1752 bildes. Kopumā, iekļaujot arī Latvijas Nacionālā kultūras centra fotogrāfu, kā arī aģentūru F64 un LETA bildes, tika augšupielādēta 41 galerija. Aicinām pakavēties spilgtākajos svētku fotomirkļos!
Dziesmu svētki ir mūsu sabiedrības patiesais spogulis, tikai daudz dzidrākā un asākā atspulgā, ko koncentrēti redzam desmit dienu laikā. Varam no sirds "sacepties" par kaut ko pavisam mazsvarīgu un tikpat ļoti no sirds priecāties par kāda ikdienā sveša cilvēka laimi – piedzimušu mazuli vai skaistu bildinājumu. Varam piktoties par noteikumiem, rindu pēc pusdienām, lietu un nogurumu, bet jau nākamajā dienā pēc Dziesmu svētku noslēguma koncerta gribēt to visu atkal un atkal. Jo Dziesmu svētki ir pāri visam – tāda tieša terapija pašapziņai – esam skaisti, stipri, gudri, spējam būt visi vienā rakstā laukumā, skanēt kā viens vesels. Un, kā liecina mediķu un policistu sniegtā informācija, esam lustīgi, tomēr arī visai prātīgi un apzinīgi.

Mēs vēlreiz pārliecinājāmies par to, ka tieši mazie, individuālie stāsti vislabāk izstāsta lielo – šajā gadījumā Dziesmu svētku – stāstu. No "Delfi" kolektīva Dziesmu svētkos piedalījās pieci darbinieki, katrs ar savu pieredzi un savu mazo stāstu. Taču, lai būtu daļiņa no Dziesmu svētkiem, nemaz obligāti nav jābūt Daugavas stadiona laukumā vai Mežaparka estrādē. To spilgti apliecina vēl viens mūsu kolēģa stāsts – viņš devās atvaļinājumā, lai laukos pieskatītu kaimiņa vairāk nekā 100 aitu ganāmpulku, kamēr saimnieks ar sievu Rīgā dejo Deju svētkos. Lūk, tas ir īstais Dziesmu svētku gars!