
Neskaitot Lieldienu zaķi, šodien svētku centrā pavisam noteikti ir dažnedažādi izraibinātas olas, kas gaida kaujas un notiesāšanu ar šķipsniņu sāls – lai atlikušo gadu nemelotu. Olu kā Lieldienu tradicionālo ēdienu esam pieņēmuši pavisam dabiski un, daudz nedomājot, to arī ik gadu ceļam galdā. Bet vai tu esi domājusi par to, kādas uzturvielas olas satur un kā to ēšana ietekmē tavu organismu? Atbildes meklē raksta turpinājumā.
Neticami barojošas
Olas ir vieni no visvairāk barojošajiem pārtikas produktiem uz planētas, skaidrots portālā ''Health Line''. Viena liela, vārīta ola satur:
- A vitamīns: 6 procenti no ieteicamās dienas devas (IDD)
- Folāts: 5 procenti no IDD
- B2 vitamīns: 15 procenti no IDD
- B12 vitamīns: 9 procenti no IDD
- B5 vitamīns: 7 procenti no IDD
- Selēns: 22 procenti no IDD
- Fosfors: 9 procenti no IDD
Tāpat olas satur pienācīgu daudzumu D, E, K un B6 vitamīnus, kalciju un cinku. Vienā olā vidēji ir 77 kilokalorijas, 6 grami olbaltumvielu un 5 grami veselīgo tauku. Olās ir arī dažādi mikroelementi, kas ir svarīgi veselībai. Patiesībā olas savā ziņā ir perfekts ēdiens, jo tajās atrodamas gandrīz visas organismam nepieciešamās uzturvielas.