Foto: Shutterstock
Daudzi noteikti piekritīs, ka omlete ir viens no ģeniālākajiem brokastu ēdieniem – vienkārši pagatavojama, garšīga un ļoti sātīga. Turklāt omleti katrs ēdājs var papildināt ar savām iecienītākajām sastāvdaļām – sēnēm, papriku, tomātiem, žāvētu gaļu, laša šķēlītēm, aromātiskiem garšaugiem vai ko citu. Krāsnī ceptu omleti pagatavot ir īpaši vienkārši, jo šādi nenāksies stāvēt pie plīts, uzmanot, lai olas nepierauj pie pannas, tādēļ šoreiz piedāvājam 10 receptes, kur lielāko daļu darba tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Klasisku vērtību cienītāji varēs atsaukt atmiņā bērnību, pagatavojot pavisam vienkāršu omleti, kas garšo uz mata kā tā, kas tika baudīta bērnudārza un skolas ēdnīcā.

Eksperimentēt kārie omletes gatavošanai krāsnī var izmantot mafinu pannu, iepriekš neaizmirstot to dāsni ieziest ar sviestu.

Ja alksti pēc īpaši sātīgām brokastīm, tad jāgatavo fritata – bagātīgs olu sacepums ar dažādām gardām sastāvdaļām. Fritata nebūs pilnīga bez garšvielām, tāpēc noteikti tai devīgi pievieno svaigus vai kaltētus garšaugus un zaļumus. Lai olas būtu gaisīgākas, tās kuļot piejauc arī kādu šķipsnu sodas vai cepamā pulvera.

Galvenais olas ir sakult bez sāls piedevas – izrādās, šī garšviela olas atsulo, tādēļ to labāk pievienot katram savā šķīvī, kad omlete sagriezta gabalos. Fritatas gatavošanu parasti sāk ar sīpola vai ķiploka un čili apcepšanu, pēc tam pievienojot dārzeņus un pārējās sastāvdaļas. Kad visi labumi pārlieti ar sakultu olu maisījumu, kam var būt pievienots arī rīvēts siers vai saldais krējums un karote kartupeļu cietes, fritatu 2-3 minūtes cep pannā, tad liek cepeškrāsnī.

Cepamtrauku pirms tam ietauko ar sviestu (ja vien krāsnī neliksi to pašu jau ietaukoto pannu, kurā tika apceptas visas sastāvdaļas), lai fritata nepiedegtu. Interesantākai garšai olu sacepumam var pievienot arī kapātus čili piparus, konservētas pupiņas, kukurūzu, blanšētus zaļos zirnīšus vai marinētas paprikas sloksnītes.

Omleti cep 190 grādos aptuveni 30-35 minūtes, ņemot vērā katras krāsns īpatnības. Pāris minūtes pirms omlete ir gatava, to var pārbērt ar rīvētu sieru, pārklāt ar kamambēra šķēlītēm, mocarellas plāksnītēm vai pārkaisīt ar zilā siera drupatām un turpināt cepšanu, līdz siers izkusis.

Gatavo omleti pasniedz ar svaigiem zaļajiem salātiem.

Lai labi garšo!

Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete

Foto: DELFI

Kādā sestdienas rītā secināju, ka gāzes balona krājumi ir izsīkuši, bet tas nemazināja manu apņemšanos ģimenei brokastīs pagatavot iecerēto ēdienu – maigu un gaisīgu omleti. Uzkarsēju elektrisko cepeškrāsni un ķēros pie darba!

Lasīt vairāk

Mafinu pannā ceptas krāsainās omletītes

Foto: Shutterstock

Omletes var būt arī tādas – gatavotas mafinu pannā. Paprika, šķiņķis un baziliks piešķirs krāsainajām omletītēm īpaši lielisku garšu.

Lasīt vairāk

Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete

Foto: Shutterstock

Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.

Lasīt vairāk

Padomjlaiku bērnudārzu un skolu omlete

Foto: Shutterstock

Padomjlaiku bērnudārzu/skolu omlete – garda vēl joprojām!

Lasīt vairāk

Džeimija Olivera vasaras veģetārā fritata ar kazas sieru

Foto: Publicitātes attēls

"Vasarā nekas nevar būt labāks par ātri pagatavojamiem un veselīgiem ēdieniem, kuru gatavošana un baudīšana sagādā prieku visiem ģimenes locekļiem," ir pārliecināts slavenais pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Spageti omlete ar diviem sieriem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepta spageti omlete ar papriku, tomātiem un diviem sieriem – īsts garšu baudījums.

Lasīt vairāk

Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.

Lasīt vairāk

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Foto: Shutterstock

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Omlete ar zaļajiem zirnīšiem un rīvētiem kartupeļiem

Foto: Shutterstock

Omlete brokastīs ir klasika, bet tā ir arī visātrāk pagatavojamā uzkoda slinkā svētdienā vai aizņemtas dienas steigā. Izmēģini gardo un vienlaicīgi ātri pagatavojamo omleti ar saldētiem zirnīšiem un kartupeļiem. Papildini to ar kariju un iegūsi austrumniecisku garšas buķeti, kuru īpaši izcels kinzas zaļumiņi.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru

Foto: DELFI

Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krāsnī cepta itāliešu 'fritatta' ar sparģeļiem un fetas sieru

Foto: Privātais arhīvs

Nesteidzīgiem rītiem piestāv čagana fritata ar pavasara lielāko kārumu – sparģeļiem. Savu veikumu iemūžinājusi Dita, kura recepti atradusi blogā "Lindas Virtuve" un atzinusi to par labu esam. Vai zināji, ka sparģeļi ir bagāti ar dažādām minerālvielām un vitamīniem, turklāt spēj mazināt paģiras? Par brīnumaino dārzeni lasi šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Sātīgā fritata ar divu veidu sieriem un desām

"Grila skola" šoreiz māca, kā uz grila pagatavot fritatu jeb bagātīgu omleti ar divu veidu sieriem un desas sķēlītēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!