Foto: PantherMedia/Scanpix
Laikapstākļu maiņa ir nopietns pārbaudījums veselībai. Ciešot sakāvi cīņā ar rudens vīrusiem, vienīgā vēlme ir pēc iespējas ātrāk atgūt labu pašsajūtu. Sātīga un spēcinoša vistas zupa ir viens no vecvecmāmiņu pārbaudītajiem brīnumlīdzekļiem, kas ne tikai pabaros, bet arī atvieglos elpošanu, sasildīs krūšu rajonu un liks justies labāk.

Aromātiskas vistas zupas pamatā ir nekas cits kā mājās gatavots vistas buljons. Šis sātīgais virums satur salīdzinoši maz tauku un ļoti viegli pārstrādājas kuņģī, tādēļ – jo ātrāk iemācīsies to pagatavot, jo labāk.

Sastāvdaļas ideāla buljona pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Es parasti buljona vārīšanai izmantoju vistas atgriezumus (muguru, spārnus, kaklu), kas paliek pāri pēc tam, kad sadalīta vista. Bet buljonu var vārīt arī no veselas svaigas vistas vai vistas gabaliņiem (piemēram, šķiņķīšiem). Aromātisks buljons izdosies arī no iepriekšējās dienas vistas cepeša kauliem un atgriezumiem.

Buljona sastāvdaļas:

  • vistas gabali vai kauli;
  • 1 sīpols (nemizots, jo sīpola miziņa buljonam piešķirs skaistu, zeltainu krāsu);
  • 3–4 ķiploka daivas (nemizotas);
  • burkāns (sagriezts lielos gabalos);
  • neliela selerijas vai pētersīļa sakne (nomizota, sagriezta lielos gabalos);
  • 2 lauru lapas;
  • 4–5 smaržīgie pipari;
  • jūras sāls pēc garšas
  • 1/4 tējkarotes kanēļa, kas piešķir buljonam ļoti patīkamu, siltu garšas noti (noteikti nebaidies izmēģināt šo ieteikumu, jo, piemēram, Grieķijā ļoti kanēlis ir ļoti izplatīta piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem. Es to mēdzu pievienot arī dažādām gaļas marinādēm un sautējumiem.)

Ja ir, tad buljonam pievienoju arī dažādu zaļumu kātus, ko šim mērķim speciāli mēdzu likt vai nu saldētavā, vai, satītus folijā, uzglabāt ledusskapī, ja zinu, ka buljonu vārīšu tuvākās nedēļas laikā.

Ja vēlies buljonam piešķirt asumiņu, pievieno gabaliņu čili pipara. Gabaliņš ingvera saknes un tējkarote koriandra sēklu virumam piešķirs patīkamu, viegli eksotisku garšu. Ingvers un čili būs arī labi palīgi cīņā ar saaukstēšanos.

Ja neesi pārliecināta par gaļas izcelsmi, lai izvairītos no iespējamības, ka buljonā var būt organismam nevajadzīgas vielas, piemēram, augšanas hormoni, jo, kurš gan zina, ar ko vistas ir barotas, uzturā tiek izmantots otrais buljons, mazuļu ēdienu gatavošanai – trešais. Vāri gaļu, līdz ūdens sāk vārīties, tad to nolej. Noskalo gaļu un izmazgā katliņu. Atkal pārlej gaļu ar ūdeni un vāri. Tā tu iegūsi otro buljonu. Lai sanāktu trešais buljons, atkārto šo procedūru vēl vienu reizi. Šis paņēmiens tiek izmantots arī, lai maksimāli samazinātu tauku un lieko kaloriju daudzumu ēdienā, tādēļ to vari izmantot arī, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Kā pagatavot izcilu buljonu un kā to izmantot

Foto: Shutterstock

Ja vēlos iegūt dzidru buljonu, lieku katlā gaļu vai kaulus kopā ar garšaugiem un garšvielām, pārleju ar aukstu ūdeni un, kad buljons sāk vārīties, samazinu liesmu un lēnām ļauju tam vārīties apmēram pusotru stundu. Lai buljons izdotos dzidrs, jāseko, kad, ūdenim uzkarstot, augšā paceļas pelēcīgas putas, un tās ar putu karoti jānosmeļ. Kad buljons gatavs, to nokāš un izmanto pēc vajadzības:

  • nokāstu dzidro buljonu var liet atpakaļ katlā un turpināt gatavot zupu, pievienojot dažādus dārzeņus pēc savas izvēles un, pēc 10 minūšu vārīšanas sablendējot. Ierasta vistas zupas sastāvdaļa ir rīsi, bet bērniem noteikti labāk garšos vistas zupa ar makaroniem vai olu klimpām.
  • Ja tev patīk austrumnieciskas garšas, pievieno zupa kokosriekstu pienu, laimu, koriandru un nūdeles, arī karijs ļoti piestāv vistas zupai;
  • vari buljonu atdzesēt, sasaldēt neliela tilpuma trauciņos un uzglabāt saldētavā, lai, kad nepieciešams, pievienotu risoto, zupām, sautējumiem, mērcēm vai izmantotu kā pamatu sāļajām brokastu putrām.

Padoms: ja vēlies buljonu attaukot, atdzesē to ledusskapī. Buljonam atdziestot, virspusē nostāsies tauku kārta. Uzmanīgi to noņem.

Ja vēlos iegūt nedzidro buljonu ar piesātinātāku, izteiktāku garšu, tad katliņā, kur gatavosies buljons, uzkarsēju pāris ēdamkarotes eļļas, tad pievienoju vistas gabaliņus vai kaulus, apcepu uz lielas uguns 3–4 minūtes, ik pa laikam apgrozot gaļu, tad pievienoju garšaugus un, ik pa laikam apmaisot, turpinu cept vēl 3–4 minūtes. Pārleju visu ar verdošu ūdeni tā, lai 3/4 katla ir pilnas, pievienoju garšvielas, sāli un uz nelielas liesmas vāru aptuveni 40–50 minūtes, nenosmeļot putas. Kad buljons gatavs, to nokāšu. Šādi gatavots, tumīgs buljons lieliski noder kā pamats nedzidrajām biezzupām un krēmzupām, vai kā piedeva sautējumiem.

Cerams, man izdevās tevi pārliecināt, ka vistas zupu variācijas ir teju bezgalīgas, tā ka vari droši eksperimentēt, izmantojot ledusskapja un pieliekamā krājumus, lai pagatavotu kādu no 12 "Tasty" recepšu krājumos uzietajām, veselīgajām un spēcinošajām vistas zupiņām.

Labu apetīti un stipru veselību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!