Foto: Shutterstock
Padomā par sevi un sagatavo veselīgu un gardu darba dienas pusdienu maltīti mājās jau iepriekšējā vakarā vai sarūpē dažādās sastāvdaļas un no rīta tās tikai sajauc kopā.

Piemērotas līdzņemšanai ir dažādas sviestmaizes, burgeri, kas pašu gatavoti ir ļoti garšīgi. Turklāt tu vienmēr zināsi, kādu mērci pats uzliec uz saviem salātiem un gaļas. Vai tu zināji, ka pirktajās sviestmaizēs un burgeros veselībai viskaitīgākās ir tieši mērces, kuru sastāvā ir neizprotams daudzums visdažādāko konservantu, sveķu, krāsvielu un citu ķīmijas brīnumu.

Noderēs gan īsās bagetes, gan citi nelielie maizīšu veidi, gan tradicionālās tostermaizes šķēles, kuras pārgriežot pa diagonāli uz pusēm, iegūsi trīstūrmaizītes. Uz maizītēm vari likt ne tikai ierastās salātu lapas, desiņu, gaļas šķēli un sieru, bet arī dažādus jauktus salātus.

Vēlies maizi pēc iespējas kraukšķīgāku? Tad, lai maize nemirktu pa nakti salātos, iepriekšējā vakarā sagatavo salātus, sagriez paredzētās sastāvdaļas šķēlītēs, bet maizīti pabeidz gatavot no rīta, pirms ielikšanas somā.

Tu nevēlies ēst maizi? Gatavo salātus ar pastu (makaroniem), rīsiem, kuskusu, bulguru, kvinoju un cietiem graudiem. Šāda salātu piedeva aizvieto maizi un dod nepieciešamo sāta sajūtu, lai pēc stundas jau atkal negribētos ēst. Turklāt visi graudi un pasta uzsūc salātu mērci un neļauj tiem suloties un kļūt vizuāli neglītiem. Salāti nevainojami pārcieš nakti un vēl dienu, saglabājot joprojām apetīlīgu izskatu un garšas buķeti.

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.

Lasīt vairāk

Mazie jēra un biešu burgeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nelieli, gardi un īpaši – mini burgeri no jēra maltās gaļas. Īstu mājās gatavotu burgeru sajūtu piešķirs neparastās kārtas ar bietēm un fetas sieru.

Lasīt vairāk

Veģetārais kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem asajiem pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kuskusa un pupiņu burgeris ar pildītiem halapenjo pipariem būs īsts pārbaudījums garšas kārpiņām. Nenoliedzami, baudāms un atkārtojams vēl. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Sulīgi cūkgaļas burgeri ar timiānu un karamelizētu ābolu

Foto: Vida Press

Šie burgeri noteikti garšos bērniem, jo tie ir vienkārši - bez asām mērcēm un neskaitāmām grūti savaldāmām sastāvdaļām. Turklāt, pateicoties pievienotajam rīvētajam ābolam un timiānam, gaļa izdodas īpaši sulīga un aromātiska.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar pupiņām

Foto: mosfood

Ja ledusskapī ir konservēts tuncis un pupiņas, vakariņas gatavas piecās minūtēs!

Lasīt vairāk

Pikantie tunča salāti ar rīsiem, dārzeņiem un vārītu olu

Foto: mosfood

Ātri pagatavojami salāti ar konservētu tunci, dārzeņiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Sātīgie tunča salāti ar makaroniem un svaigiem dārzeņiem būs ātrs risinājums launagam vai vakariņām - ja no iepriekšējās ēdienreizes pāri palikuši vārīti makaroni, salātus var pagatavot mazāk nekā 10 minūtēs!

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un olu salāti

Foto: Shutterstock

Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Baltā zivs ar dārzeņiem eskabeče marinādē

Foto: Vida Press

Eskabeče ir pikanta mērce vai īpaša marināde. Zem šāda nosaukuma var slēpties gan tvaicēta vai cepta zivs, gan marinētu dārzeņu salāti, gan trusis vai cūkgaļa - pēdējie ēdieni raksturīgāki Spānijai. Eskabeče mērce ir raksturīga Vidusjūras reģiona un Latīņamerikas virtuvei. Šajā reizē jamaikiešu iecienīta recepte - cepta baltās zivs fileja, kas pārlieta ar eskabeče mērcē marinētiem dārzeņiem. Vislabāk garšo, ja pasniegta tūlīt pēc pagatavošanas vai remdena - ar svaigu maizīti brokastīs vai pusdienās.

Lasīt vairāk

Svaigie garneļu salāti ar vīnogām un āboliem

Foto: Vida Press

Kraukšķīgi saldskābi un ļoti svaigi - tieši šādi ir šie garneļu salāti, kas patiks gardēžiem, kuri nolēmuši samazināt ikdienā uzņemamo taukvielu daudzumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!