Foto: Shutterstock

Spilgta saule, putnu dziesmas un pavasarīgi spirgtais gaiss beidzot ir arī pie mums. Tāpēc tagad, kad pēc ziemas miega pamodusies arī daba, laiks kārtīgi sapurināt arī garšas kārpiņas un ļauties spirgtumam arī maltītēs. Viens no garšīgākajiem veidiem, kā to noķert – citronu kūkas.

Mazākas, lielākas, ar citronu biskvītu, krēmu vai glazūru – katrs var izvēlēties to, kas visvairāk tīk paša gaumei. Vieglai citrona garšai pietiks vien ar mīklai pievienotu sarīvētu citrona miziņu. Ja garšu gribas izteiktāku, tad tai liek klāt arī citronu sulu. Bet pavisam citronīgiem garšas piedzīvojumiem kūkai var pievienot arī klasisko citronu krēmu (pagatavotu pēc šīs receptes), ziežot starp biskvīta kārtām tortē.

Kas jāņem vērā, gatavojot citronu kūkas? Galvenais – nepārspīlēt ar pievienoto daudzumu! Tā kā citronu sulas garša ir ļoti spēcīga, kūku var ātri sabojāt, pievienojot to pārāk daudz. Visdrošākais variants, kā piešķirt citroniem raksturīgo spirgto smaržu un garšu – mīklā vai svaigajā sierā iemaisīt tikko sarīvētu citrona miziņu. Rīvējot citrona miziņu, jārūpējas, lai tiktu norīvēta tās pati ārpuse, balto mīkstumu atstājot pie citrona.

Lai no citrona varētu izspiest vairāk sulas, to pirms pārgriešanas pavirpina pret galdu, lai miza kļūtu mīkstāka. Vienai kūkai var pietikt pat ar sulu no citrona pusītes. Padomus saistībā ar citronu sulas spiešanu meklē šeit.

Vēl viens garšīgs iemesls izcept citronu kūku – alternatīvajā svinamo dienu kalendārā 29. marts ir atzīts par Citronu šifona kūkas dienu. Šifona kūka ir īpaši gaisīga biskvīta deserts, kuru gatavo, mīklai nevis vienkārši pievienojot olas, bet dzeltenumus un baltumus sakuļot atsevišķi, bet sviesta vietā izmantota augu eļļa. Šifona kūka radīta 1927. gadā ASV un tās autors ir Henrijs Beikers.

Recepte tika turēta noslēpumā 20 gadus, kuru laikā Beikers recepti nevienam neatklāja, bet gan pats gatavoja kūku pēc pasūtījuma dažādiem restorāniem un slavenību ballītēm, norāda Meida Hītere (Maida Heatter grāmatā "Maida Heatter's Cakes"). 1947. gadā Beikers savu ideju pārdevis pārtikas ražošanas uzņēmumam "General Mills" un tā gaisīgā šifona kūka kļuvusi populāra. Daudzviet pasaulē tā tiek gatavota aizvien – no citroniem, apelsīniem, zemenēm, šokolādes, vaniļas un citām garšām.

Izbaudi pavasarīgo garšu un pagatavo kādu no šīm 17 citronu kūku, rulešu, kapkeiku un siera kūku receptēm no Tasty.lv virtuālās pavārgrāmatas!

Citronu biskvīta rulete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīga un mīksta citronu biskvīta rulete ar saldu citrona krēmu. Ruletes gabaliņi garšos lieliski kopā ar krūzi karstas tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Klasiskā citronu tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.

Lasīt vairāk

Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Lasīt vairāk

Ātrā skābā krējuma-citronu kūka

Foto: DELFI

Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.

Lasīt vairāk

Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti

Foto: Māris Lapiņš

Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.

Lasīt vairāk

Citronu un jogurta kēkss

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kārums pie tējas vai kafijas. Kēksu var glabāt apmēram nedēļu, tas tikai jāietin folijā, lai nekalstu. Izvēlies jogurtu bez piedevām, tā tu varēsi kontrolēt cukura daudzumu kēksa mīklā. Vispiemērotākais būs biezais grieķu jogurts. Cepot kēksu, sviestam jābūt mīkstam, istabas temperatūrā, lai to varētu sakult gaisīgā krēmā.

Lasīt vairāk

Citronu krēma plātsmaize ar drupačām

Foto: Shutterstock

Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.

Lasīt vairāk

Citronu un kazas siera kūka ar ogām

Foto: Shutterstock

Neticami gardā kazas siera kūka, kuru atsvaidzina ar dažādām sezonas ogām un piparmētras lapiņām. Pasniedzot apkaisa ar pūdercukuru. Šai kūkai visērtāk izmantot izjaucamo kūkas formu vai vairākas nelielas, izjaucamas kūku formiņas. Var izmantot arī kēksiņu papīra formiņas.

Lasīt vairāk

Medainā citronu biskvītkūka bez glutēna

Foto: Vida Press

Mīksts biskvīts, kas piesūcināts ar medainu citronu sīrupu, un svaigas ogas kā punkts uz "i" - tāda ir šī kūka, izmēģini! Šī recepte piemērota arī tiem, kuriem ir glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Citronu kēkss

Foto: Shutterstock

Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru

Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!

Lasīt vairāk

Siera citronkūka

Foto: Shutterstock

Siera - citrona kūka gardam našķim pie tējas.

Lasīt vairāk

Citronu biskvīta torte ar iebiezināto pienu

Gardēži novērtēs šo vienkārši pagatavojamo citrona biskvītu torti ar vārītu iebiezināto pienu un avenēm.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais citronu tiramisu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!