Foto: Shutterstock
Izlaiduma sezona rit pilnā sparā, un bez matu veidošanas, pucēšanās un ziedu izvēles absolventiem jādomā arī par to, ko likt galdā, svinīgo notikumu atzīmējot. Lai nebūtu jāiztiek ar gatavajiem salātiem un jau servētajām uzkodu platēm, ko var nopirkt lielveikalā, ''Tasty'' sagatavojis apkopojumu ar receptēm, kas neprasīs daudz laika gatavošanai, bet būs piemērotas svētku galdam.

Uzkodas


Svinības kuplākā skaitā vai vien tuvāko ģimenes locekļu sanākšana, uzkodas ir ļoti laba doma viesu cienāšanai. Ar uzkodām nevajadzētu vien asociēt ilgi meistarotās pirkstiņuzkodas, šajos gadījumos derēs mīklas groziņos pildīti salāti, sacepti kārtainās mīklas pīrādziņi, šķēlēs sagriezta sāļā tarte, augļu plate un, galu galā, pašu izvēlēto sieru plate. Uz cepampannas apgrauzdē maizes šķēles, virsū liec salsu, gvakamoli, pašgatavotu humusu, pastēti vai citus smēriņus, bet, ja gribas ko vēl sātīgāku, arī karstmaizes nav peļama doma viesu apetītes remdināšanai.

Salāti


Ja lemsi par labu rasolam, tad tas patiesi prasīs daudz laika, taču kārtainie salāti glāzītēs vai svaigi lapu salāti ar sātīgākām piedevām būs ideāli piemēroti izlaiduma atzīmēšanai. Izvēlies absolventa mīļāko sieru, iepriekš izcep vai uzgrilē gaļu vai zivi, sarūpē interesantu mērci, un puse no uzvaras būs tavā rokā!

Kokteiļi


Protams, svētku šampanietis ir neatņemama sastāvdaļa, bet ne vienmēr visi ar to labprāt veldzējas, turklāt pārmaiņas pēc vērts svētku galdu papildināt ar kādu pašgatavotu dzērienu. Ja nav luste katram viesim gatavot citādāku kokteili, pagatavo lielā bļodā sangriju vai boli, bet limonādes krūzē salej pašgatavoto limonādi, ko rotā citrusu šķēles, piparmētra un vasarīgas ogas.

Saldumu galds


Svētkos neiztikt bez kūkas, tāpēc, ja vien ir iespēja, pagatavo to jau iepriekšējā dienā. Ja tomēr zini, ka laiks ilgai šmorēšanai neatliks, sarūpē kādu necepto kūku, kur atliks vien sajaukt sastāvdaļas un secīgi salikt veidnē. Ārī ātro kūku varianti nav peļami, tajos gadījumos vien parūpējies par greznāku noformējumu.

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Ātrā Banoffee kūka ar banāniem un iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Vai nu tas būtu par godu Māmiņdienai, siltam pavasarim vai citiem svētkiem, Banoffee kūka nekad neliek vilties. Viegli pagatavojama, ātri gatava un vienmēr izdevusies – pārliecinies par to pats!

Lasīt vairāk

Garneļu sviests ēšanai ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards smēriņš, kuru ziest uz apgrauzdētām maizītēm – tā pagatavošanai nepieciešams vien sviests, garneles un garšvielas. Garšos labi kā brokastīs, tā citās maltītēs, piemēram, pie karstas krēmzupas bļodiņas.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un estragona kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.

Lasīt vairāk

Melno plūmju un bekona tīstoklīši

Foto: Shutterstock

Melnās plūmes satītas bekonā un krāsnī kraukšķīgi apceptas ir perfektas, nelielas startera uzkodiņas, kuru pagatavošanai būs vajadzīgas tikai divas sastāvdaļas. No dotā daudzuma sanāks 27 tīstoklīši.

Lasīt vairāk

Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka

Foto: DELFI

Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Zemeņu un rabarberu sangrija

Foto: Shutterstock

Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.

Lasīt vairāk

Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi

Foto: Māris Lapiņš

Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.

Lasīt vairāk

Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.

Lasīt vairāk

Melones salāti ar vītinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Klasiska itāļu uzkoda - sulīgas un saldas melones šķēles ar Parmas šķiņķi un balzamiko mērci. Parmas šķiņķi var aizvietot ar jebkuru citu vītinātu cūkgaļas šķiņķi, kas sagriezts plānās šķēlēs.

Lasīt vairāk

Citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Īsteni citronīgs gardums neceptās siera kūkas veidolā. Vasara un cepeškrāsns neesamība piespiedusi pievērsties svaigo siera kūku gatavošanai, tāpēc šoreiz dalos ar pārbaudītu recepti no sava pūra – svaigā siera citronu kūku. Ļoti vienkārši pagatavojama, bet rezultāts – tik spirdzinoši gards, patiks visiem!

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija

Foto: Shutterstock

Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock

Krostini ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatas) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Ātrā skābā krējuma-citronu kūka

Foto: DELFI

Viesošanās reizēs nav nekā labāka par saimnieka ceptu kūku, un arī Inga Kalniņa, pie kuras viesojās portāls TavaMāja.lv, izbaudīja saimnieces labestību un kulinārās prasmes. Inga dalās ar recepti, kas palutinās garšu kārpiņas ar saldi skābu kūciņu, neprasot daudz laika pavadīt pie plīts.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu

Foto: DELFI

Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu dzēriens

Foto: Shutterstock

Viegls vasaras dzēriens, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!