Foto: Shutterstock
Ir labi, ja ledusskapī nebaltām dienām glabājas kāda konservu kārba, piemēram, turku zirņu. Nodrošinoties kaut ar vienu turku zirņu bundžiņu, tā paver iespēju pagatavot visdažādākās maltītes, sākot no plācenīšiem, beidzot ar kreptīgiem smēriņiem. Un jāizmēģina ir viss, lai pārliecinātos par gardāko izmantojumu!

Pirms kaut ko gatavo no konservētajiem zirņiem, noskalo tos aukstā, tekošā ūdenī, saberot caurdurī.

Pēc tam jau atliek vien izvēlēties garšas kārpiņām atbilstošāko recepti.

Turku zirņi lieliski garšos salātos, tā būs sātīga piedeva sautējumos, tāpat arī biezzupās un krēmzupās zirņi piešķirs patīkamu tekstūru un pie viena labi papildinās jau ierastos garšu salikumus. Konservēti turku zirņi ir kā radīti plācenīšu un eļļā fritētu uzkodu gatavošanai, tāpat sen pārbaudīts, ka sablendētā veidā jeb humusā garšo izcili! Bet, ja vēl neesi izmēģinājis turku zirņus apcept garšvielās, tas noteikti jāizdara pie pirmās izdevības!

Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem

Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa

Foto: DELFI

Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!

Lasīt vairāk

Turku zirņu plācenīši no Tuvajiem Austrumiem 'falafeles'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viens no austrumu gardumiem, kuru vērts nobaudīt – uzkodu plācenīši, kas pagatavoti no turku zirņiem, pupiņām un garšvielām. Labs veids, kā aizstāt gaļu, nezaudējot sāta sajūtu. Garšos kā veģetāriešiem, tā visiem citiem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Ātrā humosa recepte

Foto: Shutterstock

Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.

Lasīt vairāk

Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem

Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Pannā apgrauzdēti turku zirņi ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Pikanta un ļoti ātri pagatavojama uzkoda – turku zirņi ar "garam masala" garšvielām. Turku zirņiem var pievienot arī citas asās garšvielas pēc katra paša gaumes.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar olīvu un turku zirņu krēmu

Vasarīga uzkoda dārza ballītēm, kad mājās ir daudz gurķu un svaiga maizīte. Tikpat labi šo krēmu var izmantot kā pamatu sendvičiem vai kā mērci salātiem, pievienojot nedaudz vairāk eļļas. Recepti iesaka Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!