Foto: Shutterstock

Kas ir vajadzīgs darbdienu vakariņām? Pietiekami ātri, vienkārši un radoši pagatavojama maltīte, ar kuru varētu pabarot ēdāju pulciņu. Ja vēl nezini, ko piedāvāt izsalkušajiem mājiniekiem, palūkojies virtuves skapītī – varbūt tajā ir konservētas pupiņas? Ja jā, tas būs lielisks pamats garšīgam sautējumam!

Vienkāršam pupiņu sautējumam nevajag daudz – pietiks ar kādu dārzeni, nedaudz šķidruma un aromātiskām garšvielām. Ja gribas jau sātīgāku maltīti, tad katliņā pārējām sastāvdaļām droši var pievienot gaļas gabaliņus – liellopa, cūkas, vistas, jēra vai kādu citu. Tāpat ļoti gards sautējums sanāks, ja tam pievienosi zivis. Un kur nu bez biezā čili sautējuma – tajā ilgi sutināta maltā gaļa mijas ar sarkanajām pupiņām un ļoti sātīgu un biezu mērci.

Protams, visvienkāršākais varinats ir konservētu pupiņu izmantošana, bet mums padomā ir tīmeklī aizgūts risinājums, kā bez iepriekšējas mērcēšanas saīsināt kaltētu pupiņu vārīšanas laiku. Iesākumā noskalo pupiņas, ber katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai pupiņas tiktu pilnībā pārklātas un ūdens būtu vismaz divu pirkstu platumā virs tām. Sāli nepievieno, jo tad paildzināsies pupiņu gatavošanas laiks. Interneta vietnes "Shkolazhizni" veidotāji iesaka ūdenim pievienot 1/4 TK sodas, jo tai piemīt pākšaugus mīkstinošas īpašības. Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami. Vāri pupiņas, līdz ūdens sāk burbuļot un turpini vārīt 5 minūtes. Nogriez liesmu, uzliec katliņam vāku un ļauj pupiņām briest vismaz stundu. Nokās ūdeni, noskalo pupiņas zem vēsa ūdens strūklas un liec atpakaļ katlā. Šādi sagatavotas pupiņas, papildinot ar citiem nepieciešamajiem produktiem, vari izmantot sautējuma gatavošanai, jo pārlieku mīkstas pupiņas sautējuma gatavošanas procesā izšķīdīs un zaudēs formu.

Viena no lietām, kas jāatceras, gatavojot ar konservētām pupiņām, – tās pievieno vien 5–10 minūtes pirms gatavošanas beigām. Tā kā pupiņas jau ir vienreiz pagatavotas, lai tās neizjuktu, pietiks vien apsildīt. Cita lieta, ja gatavo ar kaltētām, izmērcētām un pilnībā nenovārītām pupiņām – tās var sautēt ilgāku laiku. Atceries, ka pupiņām piestāv ļoti izteiksmīgas garšvielas, tāpēc nevairies no asajiem Kajēnas pipariem, oregano vai kādas citas garšvielas. Labu apetīti!

Ātrais konservētu pupiņu un čorizo sautējums ar zivi

Foto: Shutterstock

Zibenīgai pusdienu maltītei – konservētu pupiņu un čorizo žāvētās desas sautējums. Papildini to ar apceptiem zivs gabaliņiem un pētersīļiem.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Dārzeņu un pupiņu sautējums

Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot dārzeņu sautējumu ar pupiņām - maltīte četriem cilvēkiem izmaksās vien piecus eiro!

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu

Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas - pupiņu podiņš

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas - pupiņu podiņš ar papriku gardai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.

Lasīt vairāk

Pupiņas ātrajā dārzeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Sātīgai ikdienas maltītei - pupiņas ar dārzeņu mērci.

Lasīt vairāk

Cūkgaļa ar pupiņām

Vienkārši un ļoti sātīgi - cūkgaļa ar pupiņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!