Foto: Shutterstock
Ja pildītas kabaču laiviņas, kartupeļi un paprika ir visai bieži gatavota un iecienīta maltīte, tad par pildītiem tomātiem gan ne tik bieži atminamies. Bet velti! Arī tomātu pildīšanai ir bezgalīgas iespējas, turklāt gala rezultāts lieliski piestāv vasarīgai maltītei.

Tomātu pildīšana nav nekāda lielā māksla. Derēs jebkuri tirgū vai veikalā iegādāties tomāti. Jo lielāki, jo vairāk pildījuma varēs salikt, taču mazie ķirštomāti būs kā radīti uzkodu tapināšanai. Kas attiecas uz tomātu šķirnēm, izvēlies tos, kas ir stingri, jo tad tie cepšanas laikā labi saglabās formu, tāpat pievērs uzmanību tam, lai tie nav pārāk ūdeņaini, citādi traukā izveidosies zupa. Lai tomātus varētu pildīt, tie iepriekš jāizgrebj. Vispirms tomātam nogriež virsējo daļu, kas būs kā vāciņš, un tad ar karoti (piemēram, saldējuma vai melones grebšanas rīku) izņem mīkstumu un sēklas. Ir receptes, kurās izgrebto mīkstumu var izmantot pildīšanai, citos gadījumos to noteikti neizmet, bet pietaupi salātiem, zupai, sautējumiem, mērcēm vai kaut brokastu omletei.

Pildījuma variācijas


Te nu katrs var izpausties, kā nu māk. Derēs vārīti rīsi, maltā gaļa, vistas fileja, kuskuss, dārzeņi un grūbas. Atliek vien palūkoties produktu skapītī un izmantot to, kas pa rokai. Jebkuri graudaugi, vai tie būtu rīsi, bulgurs vai mazie makaroni, iepriekš jānovāra. Kas attiecas uz gaļu, tad, piemēram, vistas fileju var iepriekš viegli apcept, savukārt šķiņķi, desu vai kūpinātu gaļu iepriekš var nepastrādāt un pildīt vien sagrieztu mazākos gabalos.

Foto: Shutterstock
Pildījumam ļoti labi derēs dažādi dārzeņi – paprika, kabači, sīpoli un arī sēnes, piemēram, gailenes un šampinjoni. Lai maltīte izdotos sātīgāka, papildini pildījumu ar kreptīgu sieru, piemēram, mednieku, bet tikpat labi var iepriekš sastāvdaļas apmaisīt ar kausēto sieru un tad cept. Līdzīgi kā ar makaronu trubiņām jeb kaneloni, arī tomātos ļoti labi garšos krēmīgais rikotas un spinātu pildījums. Nevar nepieminēt arī slaveno Boloņas mērci, kas jo īpaši draudzējas ar tomātiem, tāpēc, pildīta izgrebtajos tomātos, pierādīs sevi jaunā gaismā.

Starp citu, pildītos tomātus var gatavot ne vien cepeškrāsnī, bet arī uz grila, iepriekš tos ietinot folijā un cepot uz restītēm.

Bez cepšanas


Tikpat labi var gatavot pildītos tomātus, tos nemaz necepot. Iepriekš uzbriedini kuskusu, sajauc ar sīpoliem, zaļumiem, fetas sieru, izgrebto tomātu mīkstumu un pildi vidiņos. Aukstajā versijā labi garšos arī siera salāti ar olu, kas iepildīti tomātos – gan lielajos, gan mazajos.

Ja prāto par to, kā pasniegt šo ēdienu, tad jebkuri siltie, pildītie tomāti itin labi garšos salikumā ar svaigiem lapu salātiem. Papildu sātīgumu pildītajiem tomātiem piešķirs kāda mērce. Vasaras sezonā itin labi garšos diļļu mērce, bet tā var būt arī karstā siera mērce vai atspirdzinošais tzatziki.

Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti

Foto: Shutterstock

Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem

Foto: Shutterstock

Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.

Lasīt vairāk

Ar siera salātiem pildītās 'tulpes'

Foto: Shutterstock

Ja vēlies kādu pārsteigt ar īpaši oriģinālu dāvanu, svētkos ierastā ziedu pušķa vietā pagatavo ēdamās "tulpes".

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Ar vistas fileju un šampinjoniem pildīti tomāti

Foto: Shutterstock
Ar gaļu un sēnēm pildīti tomāti - izcils uzkodu galda papildinājums vai kā pamatēdiena sastāvdaļa.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Cepti tomāti ar parmezānu un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepti pildīti tomāti ar parmezānu un pētersīļiem.

Lasīt vairāk

Ar sieru un šķiņķi pildīti tomāti

Foto: Shutterstock

Pildīti tomāti - auksto uzkodu galdam vai brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Cepti tomāti ar kartupeļu biezeņa un siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Pildīti tomāti ar kartupeļu biezeni un sieru - karstām uzkodām vai pamatēdienam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!