Foto: Shutterstock
Vasarā ir daži gastronomiski jautājumi no mūžības sērijas – tie atkārtojas katru gadu, un atbildi uz tiem latvieši meklē paaudžu paaudzēs. Pirmais liktenīgais jautājums atskan šajās dienās: ko darīt ar Jāņu sieru? Otrais jautājums ir: kabaci nevajag? Bet tas šobrīd vēl nav aktuāls, atgriežamies pie siera.

Tā ir viena no Jāņu mistērijām: kā tas nākas, ka gadu gadiem pēc Jāņiem tiek nolemts nākamgad sieru pirkt vai siet mazāk, un gadu gadiem pēc Jāņiem māja ir pilna ar Jāņu sieru?

Ko ar to siera lēveni darīt? Neesam jau nekādi briti, neripināsim tak rituli no kalna lejā (ir viņiem tāds nacionālais sports). Uz tradicionālo jautājumu ir tradicionālās atbildes. Nepretendējot izgudrot divriteni vēlreiz, kopīgi varam atkārtot vien vecās, labās, bet šajās dienās tik noderīgās patiesības.

Pirmais, ko ar Jāņu sieru sieru var darīt, protams, ir cepšana. Ir gana daudz ļaužu, kas uzskata, ka nekam citam Jāņu siers vispār nav domāts, kā cepšanai. Cept un grilēt tiešām var jebkuru sieru, un Jāņu sieru jau nu pavisam noteikti. Cepot sieru uz pannas, jāatceras, ka tas kusīs un lips, ja cep šķēlēs, tas vispirms jāpamērcē olā un pēc tam rīvmaizē, un tad vēlreiz. Savukārt, cepot pannā vārītus jaunos kartupelīšus kopā ar šašlika pārpalikumiem (neticami, bet arī to gadās sacept par daudz) vai citu gaļu, Jāņu siers pa virsu lai tik kūst, tā nu ir tāda maltīte, ka nenoēsties. Bet kurš nu to nezina.

Siera marinēšana – tas gan tāds neparastāks gājiens, bet ļoti gards gājiens, vērts pamēģināt! Recepte atrodama zemāk pie pārējām idejām. Un kur tad vēl gardie un sātīgie pēcjāņu kārtainie siera salāti ar grauzdiņiem (lieliska iespēja tikt vaļā arī no tiem), dažādi salāti ar sieru, kur receptē prasīto mierīgi var aizvietot ar Jāņu sieru, galu galā arī "franču gaumē" ceptās karbonādes un citas gaļas var pamēģināt cept ar Jāņu siera cepuri. Un sacepumi, burvīgie sacepumi – ar kartupeļiem, gaļu, makaroniem – te Jāņu siers būs labu labais.

Tiesa, liela daļa Jāņu sieru cepoties var kļūt mazliet gumijoti, tāpēc, ja vien netiek cepts Jāņu siers šķēlēs, citiem ēdieniem to var sarīvēt, klāt liekot lielāku majonēzes karoti, garšvielas, lai aromātiskāk, un zem siera kārtas šķēlēs sagrieztus tomātus un marinētus gurķus, kas visu padarīs sulīgāku.

Foto: Shutterstock

Galu galā – jāatceras, ka sieru var arī saldēt, lai stāv un gaida laikus, kad uzrodas vajadzība vai Jāņu garastāvoklis. Sieru var saldēt vai nu lielākos gabalos, vai sarīvētu. Savureiz ērti, kad sarīvēts siers jau gatavs, tikai jāatkausē.

Lai jauka nedēļas nogale, Jāņu sieru un citu Jāņu gardumus likvidējot!

Alus mīklā panēts Jāņu siers

Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.

Lasīt vairāk

Gaisīgais olu kultenis ar zaļumiem un ķimeņu sieru

Foto: Publicitātes foto

Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju, sniedzot dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar ķimeņu sieru, avokado un bekonu

Foto: Publicitātes foto

Ledusskapī pēc svētkiem vēl gozējas saulainais ķimeņu siers? Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā interesantas receptes, kā tradicionālo Jāņu sieru izmantot vasarīgu salātu pagatavošanai.

Lasīt vairāk

Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti

Foto: Shutterstock

Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!

Lasīt vairāk

Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers

Foto: Diāna Remese

"Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers būs lielisks Līgo vakara mielasta papildinājums. Novērots, ka šai uzkodai ir tendence pazust no galda zibenīgā ātrumā. Kā gan citādi, jo pikantie siera stienīši ideāli sader ar vēsu alutiņu," atklāj receptes autore Diāna Remese.

Lasīt vairāk

Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Ķimeņu siera un cukīni plācenīši kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Ķimeņu siers, īpaši jau "Rankas" 10% ir lielisks produkts un labs veselīgas ēdienkartes papildinājums, ko var izmantot dažādos veidos – šoreiz, lai pagatavotu figūrai draudzīgus cukīni un siera plācenīšus," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Jāņu dienas uzkoda – cepts ķimeņu siers

Foto: DELFI

Jāņu dienas uzkoda - pa Līgo vai piknikam.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem

Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.

Lasīt vairāk

Kārtainie siera salāti franču gaumē

Foto: Kadrs no video

Šo salātu pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte gan ikdienai, gan svētku galdam. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Pikantie siera salāti

Foto: Shutterstock

Pikantie siera salāti likšanai uz maizītēm vai pildot sāļos groziņus.

Lasīt vairāk

Siera - rupjmaizes salāti

Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.

Lasīt vairāk

Karstie mocarellas siera salāti

Foto: Shutterstock

Skaisti pasniedzami un gardi karstie salāti ar sieru.

Lasīt vairāk

Puķukāpostu un siera salāti ar majonēzi

Foto: Shutterstock

Gardām piedevām vai aukstajam galdam - sātīgi puķukāpostu un siera salāti.

Lasīt vairāk

Pupiņu un siera salāti

Foto: Shutterstock

Pupiņu - siera salāti sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Siera un mednieku desiņu salāti ar āboliem un kukurūzu

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei - siera un mednieku desiņu salāti ar āboliem un kukurūzu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Spinātu - siera sacepums

Foto: Shutterstock

Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums ar tomātiem un pikanto čili.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!