
Kartupeļu sacepums, kā nekas cits, pierāda, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Kūstoša siera kārtas pārklātas vai krēmīgas sēņu mērces ieskautas tupeņu šķēles sacepumā lieliski garšos arī bez gaļas. Lūk, 15 vienkāršas idejas vakariņām bez liekām sastāvdaļām un liekām klapatām, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks cepeškrāsns.
"Bezgaļas pirmdiena" ("Meatless Monday" tulkojumā no angļu val.) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā, jo samazināts gaļas patēriņš labvēlīgi ietekmē gan veselību, gan ģimenes budžetu.
Ja tev ir pa ķērienam vakardienas kartupeļu biezputra vai vārītie kartupeļi, tad ir īstais brīdis likt tos lietā, bet sacepumam vari izmantot arī nevārītus kartupeļus, tos sagriežot plānās šķēlēs vai daiviņās. Laika ekonomijas nolūkā vari izteikt pat bez tupeņu mizošanas, vien kārtīgi noberžot tos un sašķēlējot virtuves kombainā. Ar sviestu ieziestā traukā saberot iegūtās superplānās kartupeļu šķēlītes pārkaisi ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārlej ar saldo krējumu, šauj krāsnī, lai jau pēc nepilnas pusstundas varētu baudīt kartupeļu sacepumu franču gaumē. Saldo krējumu aizstājot ar kokosriekstu pienu un papildinot sastāvdaļu sarakstu ar rīvētu laima miziņu un čili pipariem, iegūsi Āzijas garšu noskaņās ieturētu kartupeļu sacepumu.
Ja sacepumam pievienosi ar apceptas sēnes vai devīgi pārkaisi to ar rīvēta siera kārtu, maltīte izdosies īpaši sātīga. Atceries, ka pārbaudītas garšvielas, ar ko papildināt kartupeļus, ir timiāns un rozmarīns.
Nule kā no krāsns izceltu sacepumu vispirms mazliet "atpūtini", lai tas būtu vieglāk sagriežams. Liekot uz šķīvja, papildini karoti skāba krējuma, kapātiem zaļumiem, kādu sālīta gurķa šķēli vai sulīgiem tomātiem želejā.
Lai labi garšo!