Foto: Shutterstock
Kad beidzot sniega mākoņi ir sabiezējuši un aplaimojuši mūs ar elpu aizraujošu balto skaistumu, pienācis laiks pieiet ar lielu nopietnību tam, kā tad pirmajā vēsajā novembra nedēļas nogalē sasildīties. Tāpēc pusdienu vai vakariņu galdam noderēs tādi ēdieni, kuros paslēpusies kāda sildoša sastāvdaļa, piemēram, čili, koriandrs un citas pikantās garšvielas. Lūk, dažas idejas no "Tasty" recepšu klāsta, ko pagatavot pēc šī gada pirmo sniegavīru velšanas un pikošanās!

Visvieglāk vēsajā laikā var pagatavot un sasildīties ar zupām – tām jābūt ne tikai pietiekami tumīgām, bet arī ar piemērotām garšvielām, tāpēc nebaidies pasutināt ilgāk dārzeņus paprikas pulverī un sasmalcinātās ķiploku daiviņās, pievienojot arī kādu koriandra sēkliņu un kuminu. Izvēle ir plaša – harčo, zupa meksikāņu vai marokāņu gaumē. Bet kombinācija "ass un sildošs" nebūt nenozīmē, ka jāgatavo tikai zupas vien.

Vari iedraudzēties ar čili pipariem, gatavojot kādu sātīgu sautējumu, piemēram, ar konservētiem tomātiem un vistu. Ja vēlies pamēģināt ko jaunu, noteikti iesakām pagatavot amerikāņu tik ļoti iecienīto čili sautējumu – tas būs kā sildošs, tā sātīgs, ja pievienosi pietiekamu daudzumu gaļas, pupiņu un garšvielu. Ja ēdāji ir tādi, kam ne zupas, ne sautējumi neiet pie sirds, tad noteikti nenošausi greizi ar pikantām gaļas bumbiņām, ko papildinās interesanta mērce vai krāsnī cepti kartupelīši. Lai garšīgi!

Pupiņu zupa ar liellopa gaļu un desiņām

Zupa ar spēcīgu garšu sātīga ēdiena cienītājiem. Šajā Chili con carne interpretācijā netrūkst gaļas, garšvielu un, protams, sarkano pupiņu. Angļu valodā ir iegājies apzīmējums "komforta ēdiens" (comfort food), ar kuru tiek apzīmēti tādi ēdieni, kas dod mājīguma sajūtu un ļauj vismaz uz brīdi piemirst par savām ikdienas raizēm – šī zupa noteikti ir viens no šādiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Gaļas sautējums ar zaļajiem zirnīšiem jeb 'gjuvečs'

Foto: Shutterstock

Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko tradicionāli pasniedz ar rūgušpienu.

Lasīt vairāk

Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem

Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Asā vistas zupa meksikāņu gaumē ar kukurūzas čipsiem

Foto: Shutterstock

Zupa asu ēdienu mīļotājiem, lai gan, pievienojot čili pavisam nedaudz, tā garšos arī tiem, kas nav uz "tu" ar čili.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi spāņu gaumē ar pikantu salsu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepti kartupeļi ar papriku ir viena no vispopulārākajām un atpazīstamākajām spāņu tapām. Šai uzkodai piemērotāki būs kartupeļi, kas nav pārāk miltaini. Pasniedz ar salsu un ķiploku majonēzi, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas čili

Foto: Vida Press

Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci

Foto: Vida Press

Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!